Přehled tisku

Vladimir Putin, foto: ČTK

Komentáře úterních novin se opět vrací hlavně k tragédii v Beslanu. Lidové noviny si všímají odstoupení šéfredaktora deníku Izvěstija Rafa Šakirova, který odešel údajně kvůli tlaku z "vyšších míst". "Ruské úřady i 'nejvyšší místa' při sérii teroristických útoků lhaly. To je zlé a stíhá je za to vlna kritiky. Pokud se ale novináři vyhazují skutečně na pokyn prezidenta, je situace ještě horší," míní list.

Vladimir Putin,  foto: ČTK
Komentáře úterních novin se opět vrací hlavně k tragédii v Beslanu. Lidové noviny si všímají odstoupení šéfredaktora deníku Izvěstija Rafa Šakirova, který odešel údajně kvůli tlaku z "vyšších míst". "Ruské úřady i 'nejvyšší místa' při sérii teroristických útoků lhaly. To je zlé a stíhá je za to vlna kritiky. Pokud se ale novináři vyhazují skutečně na pokyn prezidenta, je situace ještě horší," míní list. Ruský prezident Vladimir Putin by tak totiž podle komentátora dal najevo, že nehodlá posílit občanskou společnost, která se ustavuje jedině v otevřeném dialogu vládní moci s jejími kritiky.

Podle Hospodářských novin je třeba nové definice síly. Ruský prezident Putin brojí proti slabosti v boji s terorismem a v Čečensku rozhodně silou nešetří. Nepomáhá to, míní list. Francie naopak o životy dvou svých novinářů s teroristy vyjednává. Není jasné, zda uspěje a jejich životy zachrání. Dříve se teroristé snažili přesvědčit veřejnost nebo alespoň její část, že vraždí pro "dobrou věc", píše Právo. Zpočátku se jim to občas dařilo. "Po masové vraždě na ostrově Bali, po zavraždění turistů v tuniské Džerbě a hlavně po únosu novinářů z 'chápající' Francie se teorie spravedlivého politického boje rozplývala do mlhy," uvádí list. Nynější teror má jen jediný cíl - šířit hrůzu. Vrazi z Beslanu svými činy spáchali atentát sami na sobě, na celém světovém terorismu. "Zpráva o týrání a vraždění dětí bude možná tím spojovacím impulsem pro celý svět," píše Právo. Snad se svět po události v Severní Osetii rozloučí s posledními zbytky tolerance vůči terorismu, uzavírá deník.


Za posledních pět let klesl počet bytů s regulovaným nájemným o zhruba třetinu na 747 000 bytů. S odvoláním na údaje ministerstva pro místní rozvoj to uvedla Mladá fronta Dnes. Pokles nastal hlavně vlivem privatizace obecních bytů. Další část bytů přestane být regulovaná, pokud nájemník umře, odejde, nebo se s majitelem dohodne na nové ceně. Ministerstva financí a pro místní rozvoj tvrdí, že pracují na novém zákoně o nájemném. Zvažují také oprášit plán na růst nájmů třikrát o deset procent. Kdyby však bytů s regulovanými nájmy ubývalo stejně rychle jako dosud, za deset let už nebude co řešit, uvedla Mladá fronta Dnes.


Politické strany vydají za kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami více peněz než dříve. Obě nejsilnější parlamentní strany, ODS a ČSSD, zaplatí za kampaně více než před minulými komunálními volbami. ODS počítá s částkou asi 40 milionů, ČSSD asi 30 milionů korun, informují Lidové noviny. Na kampaň před minulými komunálními volbami ODS vydala 20 milionů a ČSSD 13 milionů korun. V průměru tedy letos zaplatí největší strany za propagaci svých programů dvojnásobek. Některé strany už kampaň zahájily. Například sociální demokraté přišli s billboardy s tváří předsedy strany a premiéra Stanislava Grosse. Představitelé ČSSD ovšem tvrdí, že se senátními a krajskými volbami tyto billboardy přímo nesouvisí. Komunisté jdou do podzimních voleb s ústředním heslem "Volte srdcem, volte naději pro Vás". ODS podle svého předsedy Mirka Topolánka začne s plnou předvolební kampaní na začátku října.


Logo ODS
Vyšetřovatelé zřejmě odloží případ údajného uplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky. Nenašli dostatek důkazů, že se ODS pokusila Kořistku uplatit za nepodpoření Grossovy vlády. Policie hodlá případ uzavřít do čtrnácti dnů, uvedla Mladá fronta Dnes. O stavu vyšetřování píší také Hospodářské noviny. "Děláme vše, co se dá, ale s důkazy to zatím vypadá špatně,"řekl Mladé frontě Dnes k případu zdroj z policejního prezidia. Policie podle listů zkoumala důvěryhodnost všech aktérů kauzy, nasadila odposlechy a vyhodnocuje záznam průmyslové kamery v kavárně, kde se Kořistka s dvojicí údajných vyslanců ODS setkal. Kriminalisté rovněž zkoumají finanční toky Dalíkovy firmy New Deal, přes níž mohl údajný úplatek přijít, uvedla Mladá fronta Dnes.


Čtyřicetiletý nezaměstnaný muž ze Štramberka na Novojičínsku vyhrožoval místnímu starostovi, že se zabije, pokud nedostane práci. Starostovi Štramberka Janu Sochovi to sdělil pomocí SMS zprávy. Policie jejího autora vypátrala, štramberská radnice však místo potrestání v pondělí muže zaměstnala v technických službách města. Píše o tom Právo a Blesk. Zoufalý nezaměstnaný muž hrozil, že skočí z místní věže Trúba. Starosta jeho zprávu dostal krátce poté, co z věže skočil šestnáctiletý mladík a utrpěl vážná zranění. Informoval policii, a když ta muže odhalila, nabídl mu zaměstnání v technických službách, uvedly deníky. Vyděračskou zprávu policie ohodnotila jako přestupek. Vyučený autoklempíř byl 14 měsíců bez práce. Předtím pracoval pro kopřivnický podnik Tatra. Tvrdí, že má dluhy a invalidního otce. "Byl to výjimečný první případ a slibuji, že poslední. Případnému dalšímu vydírání neustoupím," řekl Právu Socha, který nechtěl mít na svědomí lidský život. Pro město bude muž pracovat měsíc, pak se radnice rozhodne, co dále.


Třiadvacetiletý Roman Sladký, který kvůli podezření ze zorganizování vraždy svého otce strávil rok ve vazbě, chce po ministerstvu spravedlnosti odškodné asi 700 000 korun. Píše o tom Právo. Podle zákona může Sladký požadovat jen proplacení ušlé mzdy a advokáta. Nárok na odškodnění za případnou nemajetkovou újmu lze řešit prostřednictvím žaloby na ochranu osobnosti, upřesnil v Právu advokát. Sladkého soud zprostil obžaloby v dubnu 2003. Během roku stráveného ve vazbě se muž stal otcem dítěte, nemohl vykonat přijímací zkoušky na vysokou školu a jeho rodina žila ve stresu, píše list. Sladkého otec Otakar byl zastřelen v lednu 2000 u své dílny na dvoře domu v ulici Milady Horákové v Praze 7. Vrah ho střelil dvakrát do hlavy. Z dílny se nic neztratilo. Roman Sladký byl kvůli vraždě zatčen až o dva roky později na základě výpovědi svědka z řad jeho kamarádů.