Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Komentáře středečního tisku se v souvislosti s hlasováním o evropské ústavě v Evropském parlamentu zamýšlejí nad protievropským postojem ODS. Zabývají se i otázkou, jestli je referendum skutečně nutné.

Foto: ČTK
Komentáře středečního tisku se v souvislosti s hlasováním o evropské ústavě v Evropském parlamentu zamýšlejí nad protievropským postojem ODS. Zabývají se i otázkou, jestli je referendum skutečně nutné.

Komentátor v deníku Právo se domnívá, že bývalý prezident Václav Havel v televizi správně zdůvodnil, proč by se referendum k euroústavě konat nemělo. Havel měl s referendem pravdu, tvrdí. Politické strany by podle něj teď měly začít diskutovat o jeho potřebě. "Jen ať si občané zvyknou na myšlenku, že není nutné a proč," píše ve své glose komentátor v deníku Právo.


Foto: ČTK
Češi podle Mladé fronty Dnes vybrali na pomoc pro Asii spoustu peněz. "To už je částka, která by se měla pořádně ohlídat," soudí autor. Peníze by podle něj neměly odejít jenom na konta jednotlivých vlád, ale měly by putovat na konkrétní projekty - třeba na školy nebo nemocnice. Vláda by měla při rozdávání pomoci hlavně myslet na chudé, zdůrazňuje komentátor. "Dovolím si tvrdit, že většina Čechů, která nezištně peníze posílala a posílá, to tak i myslela," dodává.


Hospodářské noviny se pozastavují nad macešským vztahem Čechů ke krajanům v cizině. Podle autora je takový vztah naprosto unikátní. Příčinu tohoto stavu vidí hlavně v českém plebejství a instinktivní nenávisti Čechů k elitám. Podle něj se politikové nesnaží lidovou nevraživost vůči krajanům a emigrantům zvrátit. Zřejmě tuší, že taková snaha by jim "příliš politických bodů nepřinesla", soudí autor.


Milan Jirásek  (vlevo) a Jan Železný,  foto: ČTK
Čas Jana Železného teprve přijde, úspěšný olympionik se musí ještě učit. Tak přijal tisk jasné vítězství dosavadního šéfa českého olympismu Milana Jiráska nad světovým rekordmanem v hodu oštěpem. Z pohledu novinářů se Železný před volbami dopustil několika chyb a neprezentoval se jistým projevem. Slavné jméno bylo zatím na úspěch málo, takže logickým výsledkem byl triumf osvědčeného Jiráska. Deník Sport konstatoval, že Železný před volbou kolísal od nadšení pro velkou funkci až po znechucení ze zpochybňování nezávislosti jeho osoby. "Slavné jméno nestačí," napsal komentátor v deníku Sport. "To Jirásek stál pevně na svém místě. Dokázal vyložit, o co mu jde, a poukázat na práci, která je za ním.


Opozice trvá na vyšetření informací Hospodářských novin. Jak píší Lidové noviny, podle nich pro tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse pracovali policisté, kteří podléhali jenom jemu. Premiér a bývalý ministr vnitra Stanislav Gross tvrdí, že zřizování zvláštních policejních týmů z úrovně ministra není tak neobvyklé a někdy je to nutné. Popřel ale, že by šlo o skupiny, které pracovaly výhradně pro ministra vnitra.


Deník Právo přináší článek ministra financí Bohuslava Sobotky. Podle něj se ODS mýlila v předpovědi ekonomického vývoje země, když strašila významnými hospodářskými problémy. Ekonomika roste a hospodářský růst navíc získal zdravé základy, tvrdí v Právu Sobotka.


Sociální demokraté chystají nižší a jednodušší daně z příjmů, které mají být alternativou k rovné patnáctiprocentní dani, kterou prosazuje opoziční ODS. Informují o tom středeční Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Podle obou deníků by už od příštího roku měla klesnout daň z příjmů fyzických osob, podle Mladé fronty Dnes by se snižování daní mohlo týkat i živnostníků a podniků. Ministr financí Bohuslav Sobotka nechce zatím detaily svých plánů zveřejňovat. "Připravujeme novelu zákona o dani z příjmů fyzických osob, která by měla platit od ledna 2006," řekl Hospodářským novinám.