Přehled tisku

0:00
/
0:00

Zanesené čerpadlo - to je titulek komentáře Lidových novin k problémům při vyplácení evropských dotací v ČR. Kdyby veškeré defekty čerpání byly kriminální povahy, tak by to bylo teoreticky jednoduché - stačilo by pochytat zloděje, píše komentátor deníku.

Foto: Evropská komise
Zanesené čerpadlo - to je titulek komentáře Lidových novin k problémům při vyplácení evropských dotací v ČR. Kdyby veškeré defekty čerpání byly kriminální povahy, tak by to bylo teoreticky jednoduché - stačilo by pochytat zloděje, píše komentátor deníku. Jenže tak to není. Něco bylo kriminálně blbé, jindy jde o právnické a úřední chyby. Někdy je to něco mezi - Praze hrozilo, že nedostane dotaci na stavbu metra, protože změnila projekt. Politicky je čerpání fondů velmi neprůhledná záležitost. Opozice kritizuje, že "čerpání je ohroženo" a vláda ujišťuje, že komisaři usilovně jednají. A aby to nebylo jednoduché, Evropské unii docházejí peníze, píší Lidové noviny, a chyby České republiky se jí mohou hodit. Může ale jít o úplně jinou hru - Komise, které státy loni odmítly navýšit rozpočet, může ukázat, že zle udělaly, konstatuje list.


Penězům ve zdravotnictví se věnují Hospodářské noviny. VZP nemá peníze, ale sedm miliard korun ročně utrácí zbytečně, píše titulek listu. Podle listu hradí výkony jinak například nemocnicím v Praze a jinak malým nemocnicím třeba na Moravě. Odbor komunikace VZP se proti tomu ale ohradil. Stav pojišťovny je jako před nucenou správou v roce 2005. Tehdy pojišťovnu postavila na nohy státní dotace ve výši 3 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek ale dotaci odmítá. Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny se nepřizpůsobilo trendům ve stárnutí populace, píší také Hospodářské noviny. Na jednu stranu se vloží dvě miliardy do zdravotních knížek IZIP, na druhé se musí pacienti s roztroušenou sklerózou domáhat léčby v přímém přenosu. Dopad hospodaření by se tak mohl projevit na pacientech samotných, píší Hospodářské noviny. Na vládu míří seznam opatření. Nejkonkrétněji podle deníku zatím vypadá návrh na zvýšení regulačních poplatků. Za prohlídku u specialisty by lidé měli místo nynějších třiceti korun zaplatit stokorunu. Pacienti, kteří nechodí na preventivní prohlídky, by mohli platit 60 korun. Vedle toho ministerstvo zdravotnictví navrhuje více kontrol v nemocnicích a ordinacích a také zrušení fondů prevence. Mezi návrhy je také pohyblivé zdravotní pojištění, které by pojištěnci neodváděli procentuální částkou z platu, ale paušálem stanoveným zdravotní pojišťovnou.


Foto: Archiv Radia Praha
Živly smetly řadu míst v Česku z mapy pojištění, píše deník Právo. Fakt, že pojišťovny jdou do velmi nízkého limitu a za velké peníze, způsobují opakované povodně nebo sněhové závaly a kroupy. Ve svých mapách postupují podle třídy rizikovosti, které značně přehodnotily a přitvrdily. Hlavně malé obce nemají peníze na to, aby se mohly pojišťovnám zavázat, píše deník Právo. Problém je třeba u infrastrukturních staveb jako jsou mosty nebo silnice, ale také například kanalizace nebo oplocení. Do hry by mohl vstoupit stát, který může garantovat vytvoření sdružení pojišťoven, se kterým by pak obce vyjednávaly a získaly lepší podmínky. Stát se ale může k takovým garancím jen těžko zavázat, konstatuje list. Proto je důležité sledovat, kde se nachází například dům, který chtějí lidé zakoupit, doplňuje deník.


Foto: ČEZ
Praha zvažuje levné půjčování ekologických aut, píše Mladá fronta Dnes. Podle deníku si vedení města bere inspiraci ze západních metropolí, které zavedly takzvaný ecocarsharing nebo bikesharing. Jednání jsou teprve na počátku, ale v ideálním případě vzniknou do roka dvě stanoviště, kde si bude možné půjčit asi 60 aut na elektrický či jiný ekologičtější pohon. Cílem je omezit hluk a emise v centru města, řekl deníku radní Josef Nosek. Praha si může vzít ponaučení například z Bruselu, kde takto funguje 25 aut a 12 stanovišť, podobný systém funguje i v Paříži. Pozemky na stanoviště zajistí pražský magistrát, jedno má vzniknout u Masarykova nádraží a druhé poblíž pražského letiště. Cena za zapůjčení auta se bude pohybovat mezi hodinovými jízdenkami v hromadné dopravě a jízdou v taxíku, doplňuje Mladá fronta Dnes. Pokud se systém osvědčí, je možné, že na podobný model přejde i Brno či Ostrava.


Foto: Evropská komise
Slepota je hrozbou pro české seniory, píší Lidové noviny. Žádná choroba se Českem nešíří tak rychle jako šedý zákal. Podle posledních čísel se urgentní operaci šedého zákalu podrobí každý rok na 85 tisíc lidí, v opačném případě by totiž oslepli. Určitý stupeň nemoci, která zhoršuje vidění, má podle oslovených odborníků polovina lidí starších 60 let. Kvalitní léčba šedého zákalu se ale pro řadu lidí stává nedostupnou, píše list. Lepší nitrooční čočky, které se při zkalení oka mění, se staly začátkem tohoto roku placeným nadstandardem. Pro "běžné" pacienty, kteří si nemohou dovolit připlatit 30 tisíc korun, zbudou čočky Aurolab, které se používají v rozvojových zemích, píší Lidové noviny. Levné čočky z Indie mohou způsobit řadu komplikací. Jednání s VZP podle zástupců České oftamologické společnosti probíhají a chystá se revize tohoto rozhodnutí.


Foto: Archiv Radia Praha
Ministerstvo dopravy chce podle v příštím roce zcela změnit systém údržby rychlostních silnic a silnic I. třídy. Píše to ekonomický deník E15. Během několika týdnů vypíše obří tendr s předpokládanou hodnotou přes šest miliard korun za šest let. V něm vybere firmy, které budou zimní a běžnou letní údržbu obstarávat. Cílem je úspora stovek milionů korun, píše deník E15. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše je velmi důležité, aby se trh maximálně otevřel a aby se soutěže mohli účastnit například i současní subdodavatelé. Začátek změny časuje jeho úřad na podzim příštího roku. Ministerstvo nově rozdělí území ČR do 58 oblastí, pro každou přitom počítá s uzavřením rámcové smlouvy se třemi až pěti společnostmi. "Pokud dodavatel nebude plnit podmínky smlouvy, tak budeme moci přejít k další firmě,"řekl deníku E15 Dobeš.


Podezřelé zakázky agentury Czechinvest rozebírají Hospodářské noviny. Podle zjištění listu je hlavní postavou bývalý ředitel agentury Miroslav Křížek. Ten měl zprostředkovávat schůzky, na kterých se za úplatu nabízely evropské dotace. Svědectví poskytl listu Peníze za zajištění dotace mohly skončit právě u Křížka, který je zároveň zastupitelem za ODS na Praze 13. Od srpna ho už vyšetřuje policie kvůli podezřelé zakázce na nemovitosti s firmou Glafin, která se i podle auditu z ministerstva průmyslu a obchodu odehrála v naprostém utajení. Právě kvůli této zakázce nedávno prohledala sídlo agentury policie a odnesla si počítače a dokumenty k zakázkám. Přes firmu Glafin podle listu mohl bývalý šéf Křížek ovlivňovat zakázky Ceczhinvestu, domnívají se Hospodářské noviny.


Foto: Archiv Radia Praha
Stejný list rozebírá i výdaje státního rozpočtu. V návrhu hospodaření státu je podle něj řada diskutabilních položek. Jedná se třeba o rekonstrukci krmelců v Lánské oboře, na kterou půjde půl milionu korun. List kritizuje i ministerstvo zahraničních věcí a rekonstrukci ambasád, například v Paříži, přípravu stavby v etiopské Addis Abebě nebo rekonstrukce ambasády v Tokiuči New Yorku. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře ministerstvo připravuje řadu let rekonstrukci úřední budovy v USA a musí se nákladně starat o majetek, který je v hodnotě 12 miliard korun. Do lánské obory investuje Kancelář prezidenta republiky, která opraví i lánské cesty nebo vodní toky, píše list. Ředitel lánské lesní správy výdaje hájí s tím, že spravuje 500 kilometrů cest, po kterých se přepravuje dřevo a také se stará o 27 rybníků. V oboře je také 16 tisíc kusů zvěře. Z rozpočtu mají být také pořízena i nová bojová vozidla pro armádu za 1,3 miliardy korun nebo půjdou peníze do oprav budov ministerstva obrany, píší Hospodářské noviny.