Přehled tisku

Petr Nečas, foto: Archiv Úřadu vlády České republiky
0:00
/
0:00

Na Žofínském fóru prohlásil premiér Petr Nečas, že vláda veřejnosti dostatečně nevysvětlila, jak geniální je její penzijní reforma, píše komentátor deníku Právo. „Můžeme z toho usoudit, že pokud by to ti nahoře hloupým občanům vysvětlili, ti by spráskli ruce radostí a manifestačně začali nosit své peníze do soukromých fondů.“

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
Na Žofínském fóru prohlásil premiér Petr Nečas, že vláda veřejnosti dostatečně nevysvětlila, jak geniální je její penzijní reforma, píše komentátor deníku Právo. „Můžeme z toho usoudit, že pokud by to ti nahoře hloupým občanům vysvětlili, ti by spráskli ruce radostí a manifestačně začali nosit své peníze do soukromých fondů. Jen o pár dní později se premiérem nechal inspirovat ministr obrany. V parlamentu se omluvil za to, že natvrdlým poslancům dostatečně nevysvětlil, jak krásně se za půl miliardy dají ozvučit konferenční sály. Pokud by poslanci včetně koaličních partnerů nebyli tak nechápaví, už dávno by mistra zvukaře zasypali chválou.“ Zhruba ve stejné době ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek trpělivě vysvětloval protestujícím vozíčkářům před budovou svého ministerstva: „Změny systému, které navrhuji, jsou potřebné a nutné, a řada z vás to dobře ví.“ Musí to být těžká práce, vládnout tak nechápavým lidem. Jsou mezi námi dokonce takoví, kteří v životě nepochopí, že příliv peněz se posiluje tím, že se v době hospodářské krize bohatým sníží daně a zastropuje pojistné. Jsou tací, kteří nepochopí, že když se koalice ve svém programovém prohlášení slavnostně zaváže, že nebude zvyšovat daně, neplatí to rozhodně pro daň povodňovou, pro daň z přidané hodnoty a pro některé další daně, o nichž se národ hlupáčků ve správný čas dozví.


Alexandr Vondra
Petr Nečas stojí před zřejmě nejtěžším rozhodnutím od doby, kdy se stal předsedou ODS. Jeho koaliční partneři požadují odstoupení ministra obrany Alexandra Vondry, jemuž je přisuzována odpovědnost za korupční skandál v době českého předsednictví Evropské unii. Situace Nečasovi dává na výběr pouze ze dvou pro občanské demokraty špatných možností, píší Lidové noviny. Rozhodnutí podržet Alexandra Vondru ve funkci by vzhledem k postoji partnerů ODS znamenalo roztržku uvnitř koalice, která by mohla vést i k pádu vlády. V případě Vondrova odvolání bude Nečas čelit problémům uvnitř strany. Po Pavlu Drobilovi může být Vondra druhým místopředsedou, který skončí kvůli podezření z korupce. Další místopředsedové? Pavel Blažek se po sporu s Nečasem od vedení strany okázale distancuje. Zbývají tak Miroslava Němcová s Jiřím Pospíšilem. Při vší úctě k nim to bezpochyby nejsou silné politické figury například pro jednání koaličních špiček K9, ale ani pro hlásání silných programových stanovisek.


Komentátor Hospodářských novin informuje o průběhu událostí kolem firmy Sazka, která se dlouhodobě potýká s neschopností splácet své dluhy. „Cirkusové představení jménem Sazka se blíží do finále. Principál Hušák má v očích slzy, sólisty z řad firem Gladiolus, ČSTV, PPF a další nahradil sbor věřitelského výboru. Diváci, tedy sázející, jen přihlížejí se zatajeným dechem, čeho všeho se vlastně ještě mohou dočkat.“ Civilně a bez příměrů řečeno: Sazka je společnost v insolvenci. Výhry splácí po troškách. Na scénu se vrátil staronový insolvenční správce Cupka, na kterého si Sazka stěžovala. A konečně se objevil předběžný věřitelský výbor, jehož prvořadým úkolem je zhodnotit a napsat stanovisko ke smlouvě Sazka-Gladiolus. V tomto výboru má rozhodující slovo Kellnerova PPF (respektive firmy jí vlastněné či postupující ve shodě), která chce Sazku dostat sama. Je proto jistou ironií, že má rozhodnout o smlouvě loterijní společnosti s firmou, jejíž majitelé jsou hlavním konkurentem v boji o Sazku. V pozadí jsou také dosavadní akcionáři, především majoritní ČSTV. Ten ale očividně nemá na chod společnosti a její vedení žádný vliv. Neměl ho sice nikdy, nyní je to však tak zřetelné, že i ministerstvo financí chce raději jednat o penězích s nově vzniklou sportovní organizací Český sport 2011, která funguje teprve dva týdny. Tip, kdo vlastně akci Sazka nakonec vyhraje, má ale stále – jak se říká – vysoký pravděpodobnostní rozptyl.


Lanovka na Sněžku,  foto: Seilbahn-Nostalgie
Kvůli pravidelné údržbě před letní sezonou se v pondělí 28.3. zastaví lanovka na Sněžku, která svezla první cestující už v roce 1949, píše Mladá fronta Dnes. Až se nejstarší krkonošská lanová dráha na konci dubna znovu rozjede, bude před sebou možná mít posledních pár měsíců provozu. „Stále platí, že ještě letos na podzim chceme začít se stavbou nové kabinové lanovky. V takovém případě by se ta současná v září po letní sezoně zastavila a už by se nikdy nerozjela,“ uvedl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.


Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Pokud už i Karel Schwarzenberg připouští, že postavení Alexandra Vondry je neudržitelné, ocitl se Miroslav Kalousek velmi blízko svému cíli, domnívá se redaktor Lidových novin. „Okolnosti jsou následující: Kalousek je Schwarzenbergův stranický podřízený a měl by ho poslouchat; naopak Schwarzenberg jako Vondrův dávný přítel a také morální svědomí vlády nemá potřebu mluvit do větru. Co řekne, je vážné. Jenže platí to ještě?“ Základem úspěchu TOP 09 byla geniální dělba práce mezi Kalouskem, který dal k dispozici svůj talent, a Schwarzenbergem, který poskytl záruku, že se v Kalouskovi neprobudí staří démoni, jež si kdysi uhnal na ministerstvu obrany. Legendu o obrácení hříšníka Schwarzenberg aktivně rozvíjel, ať už roztomilým podobenstvím o pytlákovi, jehož Švancenberci udělali hajným, nebo větou, že jestli Kalousek bral, tak pro svou bývalou partaj. Za dnešním Kalouskovým angažmá v aféře ProMoPro vidí i slepý zájmy zbrojařů. Schwarzenberg o povaze Vondrova zavinění mírně řečeno není přesvědčen. Ale mlčí a nakonec konstatuje stav na bojišti. Tak končí závazek, že nad Kalouskem bude vykonávat dohled, a s ním i původní smlouva mezi TOP 09 a jejími voliči.


Hradby v Hradci Králové,  foto: ČTK
Část hradeb se v sobotu zřítila v centru Hradce Králové v ulici Československé armády, píše deník Právo. Sutiny poničily zaparkované automobily pod hradbami. Naštěstí v době sesuvu na místě nikdo nebyl. Hasiči vyprostili tři vozidla a zabezpečili prostor, aby nedošlo k úrazům. Z důvodu obav ze zřícení i další části zdi musela odtahová služba odvézt i další automobily. O dalším osudu hradební zdi rozhodne statik.


Reformy, byť jsou nepohodlné, jsou potřebné, tvrdí vláda. Mnozí lidé tomu ale nevěří, uvedl komentátor Lidových novin. Chybějí hmatatelné důkazy, politici nedokážou nezbytnost reforem důvěryhodně vysvětlit. Přesto ale důkazy existují. Za příklad je možné vzít nedostatek peněz pro mateřské školy. Na první poslech to zní strašidelně: V zájmu našich úspor budou možná již brzy naše děti podnikat svoje první školní krůčky v jakýchsi kontejnerových stavbách, ve kterých dříve přespávali stavební dělníci. A nabízí se i otázka, za co ten stát utratí ročně skoro 1,2 bilionu korun, když nemá ani na školky. Odpověď zní: nejen na důchody, ale i na sociální dávky, na různé podpory a také na výplatu zaměstnanců, spolufinancování projektů uskutečňovaných mnohdy jen proto, aby šlo vyčerpat i dotace z Evropské unie. Takto utrácených peněz je stále více. Přesto se nedostává na tak základní věc, jako jsou mateřské školy. A nejen to. Obce prý již nemají dostatek peněz ani na nízkorozpočtové „unimobuňky“ pro děti. Přesně to je nejlepší důkaz, proč jsou reformy tak nutné. Právě proto je nutné zeštíhlit stát a jeho výdaje. Mnozí z nás o nezbytnosti reforem pochybují a věří, že zdrojů je pořád dost. Příklad mateřských škol ale jasně dokazuje, že zdroje rychle docházejí.