Přehled tisku

Karel Schwarzenberg, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Postoj České republiky k vojenské intervenci v Libyi se změnil s přijetím rezolucí OSN, uvedla Mladá fronta Dnes.

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Postoj České republiky k vojenské intervenci v Libyi se změnil s přijetím rezolucí OSN, uvedla Mladá fronta Dnes. Před čtrnácti dny si exprezident Václav Havel vysloužil kritiku za svůj pozitivní postoj k zásahu NATO. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg mu tehdy vyčetl nedostatek informací, Havlova slova odmítl i prezident Václav Klaus. Schwarzenberg i Klaus vojenský zásah v Libyi odmítali, prezident dokonce uvedl, že vyhlášení bezletové zóny by bylo v podstatě vyhlášením války. Česká vláda však nyní nasazení sil NATO v Libyi podpořila. Karel Schwarzenberg uvedl, že se český postoj změnil po páteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která operace v Libyi posvětila. „Právě na rozhodnutí Rady bezpečnosti přece bylo nutné počkat. Když totiž opustíme mezinárodní právo, vrátíme se k zákonům džungle," uvedl Schwarzenberg. Do operací v Libyi se však česká armáda aktivně zapojit nehodlá. „Armáda nemá k akci v Libyi potřebné schopnosti ani kapacity,"řekl ministr obrany Alexandr Vondra.


Hasiči přestali bezplatně uklízet, pojišťovnám už účtují milióny, uvedlo Právo. Hasiči zasahující u dopravních nehod přestali dělat havarovaným účastníkům bezplatnou úklidovou četu. Dohodli se s pojišťovnami, že jim práce, které nesouvisejí přímo se zachraňováním životů nebo odvracením ekologické havárie, budou účtovat. Dohoda platí od poloviny loňského roku a hasičské sbory už inkasovaly první milióny korun za likvidační práce. „Jde o novou směrnici dohodnutou s Českou kanceláří pojistitelů," prozradila Právu mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Ivana Svitáková. Směrnice je platná od 1.července loňského roku a umožňuje veliteli zásahu účtovat likvidační práce u dopravní nehody pojišťovně, u níž řidič platí povinné ručení. Hasiči podle ní za druhou polovinu loňského roku vyfakturovali pojišťovnám práce za 13 miliónů korun.


Desítky trafik po celé zemi a od včerejška i čerpací stanice přestaly brát tikety Sazky, uvedly Lidové noviny. U některých benzinek se také přestaly vyplácet větší výhry z online her, jako je například Keno. Trafikanti a nájemci čerpacích stanic se bojí, že Sazka zbankrotuje a že přijdou o složenou kauci 50 až 70 tisíc korun. „Já se musím jistit.Říká se, že naše kauce už Sazka utratila, a pokud půjde do insolvence, jako malý věřitel nic nedostanu. Proto jsem terminál vypnul, sázenky neberu a z peněz pro Sazku jsem si ponechal rezervu ve výši kauce," uvedl anonymně pumpař ze stanice Benzina v Praze. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny, by měly všechny terminály fungovat. „Žádnou informaci o uzavírání terminálů nemáme. Bylo by to porušení smlouvy," uvedl Tuna. Porušením obchodní smlouvy se Sazkou by bylo i zadržování výher. Podle vyjádření Miroslava Kalouska dostane tento týden ministerstvo financí výsledky kontroly hospodaření Sazky. Po vyhodnocení získaných údajů pak ministerstvo rozhodne o dalším postupu. Je zvažováno i odebrání licence.


Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
První ohlasy na sjezd ČSSD od koalice a jejích příznivců nabízely opakující se argumenty, proč jsou jeho výsledky pro stranu nepříznivé. Sociální demokracie je rozpolcená, mandát nového předsedy slabý a ještě zeslábne, pokud začnou rozbroje v nejužším vedení strany. Výsledky sjezdu vyvolaly nelibost významných členů ČSSD. Sobotka stranu povede dál v duchu kritiky vlády, přitom má s vládou spolupracovat. „Každý, kdo cítí k ČSSD odpor, se s tímto vějířem může pohodlně ovívat," uvádí komentátor deníku Právo. Za významné členy ČSSD, kteří svým nesouhlasem s výsledkem sjezdu údajně ovlivní náladu strany, byli vydáváni Martin Pecina a Jiří Paroubek. „V obou případech jde o zveličování důležitosti těchto person. A pokud se jedná o protivládnost sociální demokracie, ta je přáním naprosté většiny nejen delegátů, ale také řadových členů."


Václav Havel
Bývalý prezident Václav Havel v neděli opustil pražskou Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli zánětu dýchacích cest. Nyní bude v domácím ošetřování, napsaly Lidové Noviny. V úterý se chce zúčastnit slavnostní premiéry svého filmu Odcházení, který režíroval podle své původní divadelní hry. Havel se na interní klinice ÚVN léčil od úterý 8.března, dostal antibiotika. Další podrobnosti k jeho léčbě nemocnice neuvedla. Havlovi se přitížilo asi před dvěma týdny. Má jen půl pravé plíce, část mu lékaři odstranili před 15 lety kvůli zhoubnému nádoru. Jakékoli onemocnění dýchacího systému je tak pro čtyřiasedmdesátiletého Havla rizikové.


Pavel Bém
Vážným zraněním rukou dvacetiletého syna bývalého primátora Pavla Béma skončilo noční řádění na soše pražské kašny na Uhelném trhu, uvedlo Právo. Že se jedná o Bémova syna, potvrdil i jeho otec. Mladík se zranil tak vážně, že se v první chvíli uvažovalo o amputaci jeho ruky. Zda k takovému radikálnímu zákroku skutečně došlo, lékaři v pražské nemocnici ve Střešovicích tají. Mladík s tříštivými zlomeninami horních končetin se v neděli probral z umělého spánku.


Daň z nemovitosti by měla být v budoucnu navázána na cenu pozemku, uvedly Hospodářské noviny. Podle plánů ministerstva financí by mohla současný výpočet daně z nemovitosti nahradit jednotná sazba. V některých lokalitách by díky tomu daň z domů nebo bytů i klesla, jinde, například v nejžádanějších částech Prahy, by se zvýšila až několikanásobně. „Nelze ji odvozovat od tržní hodnoty stavby. Spíš to odvoďme od tržní hodnoty pozemku. Nedává smysl platit stejnou daň za metr ve Vysočanech jako na Václaváku. Navázání daně z nemovitosti na cenovou mapu pozemků dává smysl,"řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Ten změny daně z nemovitosti oproti očekávání nezahrnul do první fáze reformy. Jeho úřad na ní ale pracuje. „Reálný termín je rok 2014, obávám se, že dříve se to nestihne,"řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčin, jeho tým nový zákon o dani z příjmu připravuje. Kalouskův úřad očekává, že by celkově na dani mohl vybrat zhruba o polovinu více než nyní. Nový zákon chce ministerstvo vládě předložit na podzim.


Kvůli očekávanému zpoždění dokončení tunelového komplexu Blanka se odsune i výstavba nového sídla zdravotnické záchranné služby v pražské Troji, uvedla Mladá fronta Dnes. Minulé vedení města je chtělo mít v září 2013, to však v současnosti není reálné. Stavět by se mohlo začít na jaře 2017, dokončení Blanky a nového Trojského mostu je nutnou podmínkou. Záchranná služba by bez toho měla špatné napojení na dopravní síť. Nové sídlo záchranné služby bude stát na křižovatce ulic Povltavská a Vodácká. Součástí budovy bude například heliport, dispečink s 25 stanovišti operátorů, školící centrum, tělocvična, autoservis, prádelna a jídelna. Počítá se rovněž s lékárnou a myčkou. Náklady na výstavbu by podle dřívějších informací měly dosáhnout téměř 400 milionů korun.