Přehled tisku

0:00
/
0:00

Lidové noviny si všímají úterního jednání Bezpečnostní rady státu s hejtmany o situaci, která může v nemocnicích nastat při případném odchodu lékařů.

Lidové noviny si všímají úterního jednání Bezpečnostní rady státu s hejtmany o situaci, která může v nemocnicích nastat při případném odchodu lékařů.

Podle autora komentáře to zatím nevypadá na hromadný odchod lékařů za hranice, ale spíše na úřady práce. Premiér Petr Nečas v úterý řekl, že by v případě nouze mohla pomoci i armáda. "Řeči o polních nemocnicích prozrazují, že vláda také blufuje a že jí nejde ani tak o přípravu na havárii, jako spíše o to, aby před Lékařským odborovým klubem vypadala odhodlaně," soudí komentátor a dodává, že zarputile se tvářící vláda by na Lékařský odborový klub možná mohla zapůsobit.


Ústavní soud
Hospodářské noviny komentují jednání Ústavního soudu o vládním balíčku škrtů. Podle komentáře by se nemohl nikdo moc divit, kdyby soud balíček kvůli "zneužití stavu legislativní nouze" zrušil. I když to třeba nakonec neudělá, nebude to znamenat, že metoda je správná a měla by se používat, kdykoliv se vládnoucí většině zachce. "Bylo to zneužití síly momentální většiny, což zakládá jen předpoklad, že se momentální menšina poté, co se stane většinou, bude chovat úplně stejně. V nouzi se navíc vláda ocitla jen proto, že nepředložila kvůli komunálním a senátním volbám zákony včas. "Pokud Ústavní soud za dva týdny podzimní škrty zruší, bude to pro rozpočet jistě problém. Neodpovídá za něj ale soud, ani opozice, ale jen vláda sama."


Jan Fischer,  foto: Vláda ČR
Mladá fronta Dnes píše, že seznam zájemců o post hlavy státu se rozrůstá. Do seznamu přibyli Jan Fischer a Miloš Zeman. Oba bývalí předsedové vlád nevyloučili, že by za dva roky mohli kandidovat, pokud by je lidé na Hradě chtěli a pokud by parlament schválil přímou volbu prezidenta. Jan Fischer, který nyní působí jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, je ale ke schválení přímé volby skeptický a připomíná, že se politici k této variantě hlásili už několikrát, nikdy se ale nepodařilo najít potřebnou většinu ani vůli se na tomto způsobu volby dohodnout.


Koláž: Kristýna Maková
"Stavební spoření se mění: Češi se jím jistí do penze," uvádí na své titulní straně deník Právo a doplňuje, že stále více lidí i v pokročilejším produktivním věku začíná vnímat tuto formu spoření jako finanční zajištění k důchodu od státu. Deník cituje i výsledky výzkumu agentury AVVM, podle kterých považuje stavební spoření za nejvýhodnější nástroj zabezpečení na stáří více než polovina respondentů.


Lidové noviny informují o tom, že na českých ambasádách skončí obchodně-ekonomické úseky, v jejichž rámci měli experti ministerstva průmyslu a obchodu pomáhat tuzemským podnikatelům s obchodováním v dané lokalitě. Ministerstvo zahraničí se totiž rozhodlo vypovědět resortu průmyslu dohodu a ekonomickou agendu si na zastupitelských úřadech zajišťovat samo. Zatímco ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek kroku ministerstva zahraničí podle svých slov nerozumí a může podle něj negativně ovlivnit český export, resort zahraničí zase hovoří o úsporách, zefektivnění práce a odstranění dvojího řízení. Nová situace se nelíbí ani Svazu průmyslu a obchodu a jeho představitelé chtějí o věci jednat s premiérem Petrem Nečasem.


Podle plánu ministra školství Josefa Dobeše by do mateřských školek mohly chodit už dvouleté děti. Součástí plánovaných změn má být i rozjezd firemních školek. Mladá fronta Dnes uvádí, že návrh reaguje na nedostatek míst v jeslích, nicméně rodičům nakonec ve skutečnosti vůbec pomoci nemusí. Zvláště ve větších městech a nových čtvrtích jsou školky přeplněné a dvouleté děti nebudou mít mnoho šancí se do nich dostat. Podle mluvčí ministra školství Lucie Kubovičové se počítá s finanční podporou školek, které nejmenší děti přijmou. Ministerstvo kromě toho zvažuje, že by školky zdražilo.