Přehled tisku

Neue Minister Miroslav Kalousek und Vít Bárta (Foto: www.vlada.cz)
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny informují, že se ministr dopravy Vít Bárta pouští do dalšího boje s českými stavbaři. Tentokrát jde o nekvalitní opravy silnic a dálnic.

Vít Bárta,  foto: Vláda ČR
Hospodářské noviny informují, že se ministr dopravy Vít Bárta pouští do dalšího boje s českými stavbaři. Tentokrát jde o nekvalitní opravy silnic a dálnic.

Miliardové zakázky chce Bárta rozdělit na menší a na opravy dát více peněz, místo současných čtyř by na ně mělo být vyčleněno devět miliard korun. Od stavbařů bude ale ministr chtít slevy a lepší technologie, aby opravené úseky vydržely déle. K penězům by se měly dostat i menší firmy, změní se i systém zadávání práce. Zakázky by měly být v režii soukromníků, kteří budou pro stát zajišťovat co možná nejnižší cenu, hledat úspory, oponovat projekt a vše kontrolovat až do konce.


Odchody lékařů ochromí porodnice, píší na své titulní straně Lidové noviny a dodávají, že novorozenci se stanou jednou z prvních skupin, která výrazně pocítí odchody lékařů. Mezi těmi, co podali výpověď, jsou totiž nejen porodníci, ale také stovky anesteziologů. V některých zařízeních zase lékaři odmítají sloužit přesčasové služby. Komplikace se očekávají také kvůli nedostatku neonatologů a snížené kapacitě perinatologických center, pečujících o nedonošené děti. Očekávané problémy trápí porodnice v celé České republice včetně hlavního města, výpadky pražských porodnic navíc komplikují plány převážet novorozence vrtulníkem do Prahy, které měli např. v Plzeňském kraji. Do porodnice U Apolináře zase měly být sváženy rodičky ze Středočeského kraje, což nyní nepřipadá v úvahu. Kritickou situací se bude zabývat i čtvrteční mimořádná celostátní porada neonatologů.


Zdravotnictví se věnuje také deník Právo, píše, že tzv. kongresové turistice lékařů za peníze farmaceutických firem zvoní hrana. Odborné kongresy byly pro některé lékaře pouze rekreací, firmám se zavazovali a upřednostňovali jejich léky či přístroje. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce tuto praxi zarazit. V podobných akcích totiž vidí dost velkou příčinu toho, že se ve zdravotnictví nakupují některé věci o řadu procent dráž. Ministerstvo má připravenu i novelu zákona o regulaci reklamy, která přesně vymezí, kdy může lékař za peníze firmy cestovat a kdy ne. Podle Martina Plíška, legislativního náměstka ministra, budou např. požadovat, aby lékař cestující na zahraniční kongres za peníze farmaceutické firmy jasně doložil, že se ho zúčastnil a aktivně vystoupil. Ministerstvo připravilo i větší sankce pro farmaceutické firmy a lékaře za to, jestliže dealer firmy přesvědčí lékaře a ten bude předepisovat jen jejich vybrané léky.


Mladá fronta Dnes informuje, že podle průzkumu, který si nechala vypracovat Asociace pro elektronickou komerci, si každý třetí zákazník internetových obchodů stěžuje na služby České pošty. Pošťák podle nich s objednaným balíkem u dveří ani nezazvoní a rovnou hodí do schránky upozornění o uložení zásilky. Stížnostem na špatné doručování čelí pošta dlouhodobě a Český telekomunikační úřad ji za podobné prohřešky pokutuje téměř každý měsíc. Pošta se ale hájí a upozorňuje, že ne všechny balíky musí podle svých vnitřních pravidel doručit až před dveře a i tyto balíky mohly být zahrnuty do průzkumu. Největší internetoví obchodníci ale podle listu potvrzují, že využívají služeb, u nichž je povinností zavést balík adresátovi až do domu.


Foto: ČTK
Lidové noviny s věnují případu čtyř Čechů, kteří byli přepadeni v Jemenu a z rukou únosců se dostali díky místní policii. Byl mezi nimi také redaktor deníku. Jemen je na seznamu zemí, do kterých ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat. Komentář Lidových novin poznamenává, že Češi sice vyvázli, i tak se ale nabízí otázka, zda existuje nějaký plán B, zda by, kdyby na to došlo, český stát za rukojmí zaplatil výkupné.


Komentář Mladé fronty Dnes se zabývá návrhem vzdělávacích standardů, ministerstvo mělo podle něj zahájit jejich přípravu dávno a za iniciativu si šéf resortu Josef Dobeš zaslouží pochvalu. Optimistický začátek příběhu ale prý zatratí lesk po nahlédnutí na internetové stránky, kde jsou návrhy standardů a testových úloh pro 5. a 9. třídy vystaveny. Na výsledku je znát rychlost, s jakou bylo vše připraveno. "Zatím to vypadá, že standardy jsou jen alibi pro záměr co nejrychleji zavést plošné testy. Autoři standardů si proto z celého vzdělávání vybrali jen ty věci, které se dají snadno testovat a odpovědi zaklikávat myší na obrazovce. Jenže takhle se, zvlášť na prvním stupni, dá zkoušet jen to méně důležité. Jak umí dítě spolupracovat, jaký postoj má k učení nebo jestli např. plynule čte, to nenaklikáte, byť je to pro budoucí úspěšnou vzdělávací dráhu to nejdůležitější. Autoři testu si jsou toho vědomi a uvádějí, že tyto dovednosti a postoje se budou ověřovat jinými nástroji. Jakými? To už se tu nikde nezmiňuje," uvádí jeden z problémů, které s sebou plánované testování žáků přináší komentátor.