Přehled tisku

Petr Nečas (vlevo) a Pavel Drobil, foto: ČTK
0:00
/
0:00

České deníky se věnují kauze na ministerstvu životního prostředí, kvůli níž rezignoval šéf resortu Pavel Drobil.

Petr Nečas  (vlevo) a Pavel Drobil,  foto: ČTK
České deníky se věnují kauze na ministerstvu životního prostředí, kvůli níž rezignoval šéf resortu Pavel Drobil.

K jeho osobě Lidové noviny připomínají, že Drobil, který před volbami tvrdil, že bude dýchat za český průmysl, se ocitl na ministerstvu životního prostředí - bez zkušeností, bez koncepce, bez kontaktů a sehraného, připraveného týmu. "I toto - absence dlouhodobé práce - je skandálním selháním politické strany s dalekosáhlými důsledky. Drobil se ocitl v Praze s malými zkušenostmi v celostátní politice, zato s velkýma očima. Představa, jak on to teď bude dělat chytře, narazila na tvrdou realitu. Rozhovory, které poskytl po propuknutí aféry, jako by argumenty i dikcí potvrzovaly podezření. Tolik nepadnoucích přirovnání, tolik neosobních vazeb, tolik nekonkrétních výtek za tajemné provinění ´nekomunikace´ na jednom místě už jsme dlouho neviděli a bylo jasné, že jeden člen vlády boje proti korupci, bude muset jít," píší Lidové noviny.

Komentář Mladé fronty Dnes k celé záležitosti poznamenává, že Drobilova demise byla čirá nutnost a to, že se za svého ministra premiér Petr Nečas veřejně postavil, bylo donkichotské a riskantní. Drobil ale bude ještě pod dalším tlakem a bude čelit otázkám, proč nevzdal i poslanecký mandát a křeslo místopředsedy ODS. "Drobil se poděkoval. To je určitá změna k lepšímu proti minulosti. Třeba přijdou i další. Je však nepravděpodobné, že se politici svých ´kont separat´, byť pod tlakem vzdají," píše komentátor.

Hospodářské noviny míní, že premiér Nečas sice oznámil Drobilovu rezignaci jen pár hodin po zveřejnění nahrávky, jenže se přitom znemožnil, když vykládal, že se s Drobilem dohodl na tomto kroku už před několika dny. "Pokud měl tedy v kapse jeho rezignaci, proč ve středu šokoval veřejnost svou podporou Drobila," ptá se komentátor a poznamenává, že není divu, že Nečas ztratil hlavu. Nejen pro ODS, ale i pro kabinet, který chtěl vstoupit do dějin jako vymítač korupce, je Drobilova aféra těžkou ranou. Na tom nic nemění ani ministrův rychlý odchod.

Deník Právo píše, že podstatné je, že Pavel Drobil, ten skvělý muž, jehož zásluhou se - jak pravil Václav Klaus - na ministerstvo životního prostředí vrátil zdravý rozum, balí kufry. Jako důvod uvedl, že se rozhodl žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany. "Kdo se jen trochu vyzná v politické četbě, snadno porozumí: tenhle malér je třeba zamést dřív, než se rozesmrdí v celé své kráse," míní komentář.


Foto: ČTK
Na stránkách českých novin ale narazíme také na jiná témata. Mladá fronta Dnes píše, že policie by mohla získat novou možnost, jak zabránit ucpaným dálnicím v době sněhové kalamity. Mohla by kamionům zakázat vyjet na dálnici už v noci před očekávanými přívaly sněhu. Ve sněmovně se o tom bude mluvit v pátek při projednávání novely silničního zákona. Ta přináší i další novinky, např. tu, že kamiony nebudou smět předjíždět v případě, že se začnou tvořit kolony.


Lidové noviny informují, že favoritem na nového šéfa Národní knihovny je bývalý generální ředitel vydavatelství Ringier Tomáš Böhm. Doporučila jej prý devítičlenná komise, aby Böhm v čele instituce skutečně stanul, musí výběr ještě potvrdit ministr kultury Jiří Besser. Ministerstvo nechtělo zatím informaci ani potvrdit, ani vyvrátit. O post ředitele Národní knihovny se ucházeli čtyři kandidáti. Podle informací je mezi nimi i bývalá vedoucí oddělení knihoven ministerstva kultury Blanka Koubová, někdejší tajemník Svazu českých knihkupců a nakladatelů a současný šéfredaktor časopisu Grand Biblio Jaroslav Císař a architektka Eva Heyworth.