Přehled tisku

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Bankrotů firem přibylo – a bude hůř, varují Hospodářské noviny. Podle nich ve velkém krachují hlavně strojírenské, textilní a dopravní firmy. Kvůli potížím firem přichází o práci lidé, a ti pak také bankrotují.

Foto: Evropská komise
Bankrotů firem přibylo – a bude hůř, varují Hospodářské noviny. Podle nich ve velkém krachují hlavně strojírenské, textilní a dopravní firmy. Kvůli potížím firem přichází o práci lidé, a ti pak také bankrotují.

Loni neustály své závazky a skončily takové firmy, jako Moravia Energo, Crystalex nebo Tomi Tour. Stejně ale v Česku v loňském roce dopadlo dalších bezmála 1500 firem a podnikatelů. Podle údajů společnosti Czech Credit Bureau, která provozuje úvěrové registry, se počet bankrotů meziročně zvýšil o 42 procent. Stovky návrhů na insolvenci navíc dál zůstávají nevyřízené, dodávají Hospodářské noviny. Podle nich se nynější úmrtnost firem dostává téměř na úroveň české poprivatizační krize konce devadesátých let, kdy během pěti let skončilo bankrotem přes dvanáct tisíc firem.

A růst počtu bankrotů jen tak brzy neskončí. Nadějí je sice mírné zlepšení ekonomické situace v Evropě, která se se zpožděním dostane i do Česka. Řada předlužených firem se ale podle deníku lepších časů již nedočká. Stále častěji se v insolvenčním rejstříku objevují restaurace, hotely i výrobci a prodejci sportovního zboží. Krachují malá vydavatelství nebo provozovny služeb, a vysoké riziko bankrotu zůstává také u realitních developerů a dopravních firem, konstatují Hospodářské noviny.


Dluhy přerůstají Čechům přes hlavu, loni vyhlásili 2500 bankrotů, píší v obdobném duchu Lidové noviny. Podle nich uvedený počet představuje bankroty, kterým už soud vyhověl, přičemž loni takovou žádost podaly téměř čtyři tisíce Čechů. Počet vyhlášených osobních bankrotů se oproti předloňskému roku více než ztrojnásobil a o třetinu vzrostl i počet nařízených exekucí. Neschopnost splácet dluhy a právě snaha vyhnout se exekutorům je podle Lidových novin tím, co nutí stále více Čechů žádat soudy o uvalení osobního bankrotu. Ale i samotný zvýšený tlak věřitelů na dlužníky souvisí s finanční krizí a související snahou věřitelů najít dodatečné zdroje financování. Děje se tak přesto, že celkové zadlužení domácností již v meziročním srovnání roste klesajícím tempem, dodávají Lidové noviny.


Kvůli trestnímu zákonu hrozí promlčení řady zločinů, píše na své titulní straně deník Právo. Nový kodex totiž změnil pravidla, podle kterých běží promlčecí lhůty u jednotlivých trestních činů, a soudci teď musí rychle najít ty kauzy, u kterých nyní hrozí jejich uplynutí. Pokud by je nestihli včas projednat, řada obžalovaných by byla rázem beztrestná a některé zločiny by se už nikdy nedořešily. Do konce loňského roku totiž platilo, že každý úkon, který směřoval k ukončení věci, přerušoval běh promlčecí doby a začala běžet nová. Přerušena byla například v okamžiku, kdy policie podezřelého obvinila, a soud pak měl dost času na to, aby případ projednal. Podle nového trestního zákoníku už bude promlčecí lhůta přerušena od zahájení trestního stíhání do zahájení hlavního soudního líčení, kdy začne běžet znovu od začátku. Opatření ale představuje bič na práci soudů, která se má nyní zrychlit, uzavírá Právo.


MfDnes,  5.1.2010
V nezmanipulované soutěže politiků nikdo nevěří, konstatují Lidové noviny ve své poznámce k víkendové výhře jihomoravského hejtmana Michala Haška v tombole, kde druhou cenu získal jeho sociálnědemokratický stranický kolega, brněnský primátor Roman Onderka. Vyhráli v tombole firmy, která je třetinou tržen závislá na eráru, poznamenává deník a pokračuje: „I kdyby byli hlavouni ČSSD nevinní a ceny získali řádně, část populace v jejich poctivost nikdy neuvěří. Proč? V zemi, kde se jeden z nejpopulárnějších politiků chlubí tím, že na byt ušetřil z poslaneckých a ministerských náhrad, jež měly sloužit k něčemu úplně jinému, nikdo nečeká, že by naši reprezentanti měli nějakou úroveň. Kdo by věřil tomu, že podnikatelský křupan nezmanipuluje tombolu, aby se zavděčil papalášům?“– uzavírají Lidové noviny.


Mnoho nemocnic, málo doktorů: tak Mladá fronta Dnes popisuje zoufalý nedostatek odborníků v českých nemocnicích. Mladí doktoři odcházejí hned po škole do ciziny a ti, kteří zůstanou, musí sloužit i několik dní v kuse. Podle deníku se služba lékaře nejednou přehoupne přes 24 hodin a únava se stupňuje. „Najednou si pletete levou a pravou stranu, což je úsměvné – ale jen do okamžiku, než máte operovat,“ citují noviny slova přerovského chirurga Tomáše Kocourka. Založil skupinu Mladí doktoři, v jejíž manifestu se mimo jiné píše: „Odmítáme pracovat bez přestávky dvaatřicet hodin a ohrožovat bezpečnost pacientů.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes připojuje konstatováním, že by se nechtěl v pondělí nechat operovat lékařem, který slouží od pátku, a že spousta ředitelů by si asi do své nemocnice lehnout nešla. Podle Kubka je lékařů tak málo, že nemají šanci vzít si dovolenou, nedodržuje se zákoník práce ani evropská směrnice o pracovní době a všechno funguje jen na papíře – ale jen do momentu, než se něco stane.