Přehled tisku

0:00
/
0:00

Skandál na plzeňské právnické fakultě zůstává jedním z důležitých témat pátečního českého tisku. Kromě šéfa ústavně-právního výboru sněmovny Marka Bendy z ODS, kterému fakulta navrhne odebrání titulu doktora práv jako jednomu ze svých prvních studentů, Mladá fronta Dnes zmiňuje Bendovu stranickou kolegyni, chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou.

Ivana Řápková
Skandál na plzeňské právnické fakultě zůstává jedním z důležitých témat pátečního českého tisku. Kromě šéfa ústavně-právního výboru sněmovny Marka Bendy z ODS, kterému fakulta navrhne odebrání titulu doktora práv jako jednomu ze svých prvních studentů, Mladá fronta Dnes zmiňuje Bendovu stranickou kolegyni, chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou.

Neví, kdo vedl její diplomovou práci ani kdo ji oponoval, učitelé si ji nepamatují, ztratila index a na škole se nenašly písemné protokoly o tom, že zde skutečně skládala zkoušky, připomíná primátorčiny potíže Mladá fronta Dnes. A Lidové noviny navazují tvrzením, že Řápková zneužila mrtvého. Říká totiž, že tři zápočty z trestního práva získala od učitele, který před více než rokem zemřel. Noviny ale zjistily, že onen učitel nevedl semináře a nemohl dávat zápočty. Kolegu zemřelého totiž urazilo vysvětlení primátorky a ozval se se svědectvím, podle kterého je nepředstavitelné, že by tak pečlivý a opatrný člověk porušil všechna pravidla katedry, což by odpovídalo tvrzení Řápkové. Závažnost informací tohoto druhu již novinám potvrdil i nový děkan a její stranický kolega Jiří Pospíšil.


Voják-neonacista byl potrestán: pod tímto titulkem se Mladá fronta Dnes vrací k případu profesionálního vojáka Lukáše Sedláčka, který učil neonacisty organizace White Justice, jak útočit na budovy a co nejefektivněji zapalovat auta. Byl převelen do kanceláře a nesmí u sebe nosit zbraň. Podle velitele společných sil s ním zatím více nemůže dělat. Ministr obrany sice přišel s pokynem, aby byly zahájeny kroky, které povedou k okamžitému ukončení Sedláčkova služebního poměru, podle deníku to však nebude tak jednoduché. Vojákovi bude nutné buď prokázat, že porušil armádní kodex, nebo počkat na jeho případné odsouzení. Jenže Sedláček ještě není ani stíhaný, píše Mladá fronta Dnes.

Deník Právo k tématu přináší informaci, že v hledáčku neonacistů z White Justice byla i rodina premiéra. Právě kvůli této extremistické skupině policie na jaře začala nepřetržitě hlídat Fischerova syna Jana, který se v médiích podobně jako sám premiér přihlásil k židovské víře, píše deník, jemuž tuto souvislost potvrdil dobře informovaný zdroj z policie. Premiérův syn dostal ochranku počátkem června, kromě Fischerovy rodiny začala tehdy policie hlídat i děti ministra vnitra Martina Peciny, připomíná Právo.


Policie je v boji proti hospodářské kriminalitě čím dál tím méně úspěšná. Zatímco ještě před třemi lety se detektivům podařilo dotáhnout do konce 69 případů ze sta, letos jen 43, vyčetly z nejnovějších policejních statistik Hospodářské noviny. "Objasněnost", která představuje procento policií dotažených případů předaných státním zástupcům, je u hospodářské kriminality nejnižší za pět let. Mezi hlavní důvody této tendence podle novin patří vstup do Evropské unie a bezcelního schengenského prostoru, v němž je snadnější provádět podvody s DPH. Za další ránu pro úspěšné vyšetřování považuje deník masivní odchod zkušených policistů do civilu v roce 2007. Pachatelé navíc mají před policií technologický náskok a účinně využívají internet, dodávají Hospodářské noviny.


Výrok hradního vicekancléře Petra Hájka, že by Česko mohlo usilovat kvůli ztrátě suverenity o vystoupení z EU, z něj udělal hvězdu na ruské mediální scéně, píše Právo. Na evropských serverech o tomto výroku nebyla ani zmínka, zato v Rusku to rázem byla nejdůležitější zpráva dne. „Česko je připraveno rozbít sjednocenou Evropu kvůli suverenitě," cituje deník z serveru Gazeta (GZT.ru). Nejčtenější ruský deník, bulvární Komsomolskaja Pravda, zase poznamenal, že „Evropská unie může zůstat bez ČR". Za hotovou věc vzal odchod Prahy z Unie portál Regions.ru. „Poté co Česko podpořilo reformu EU, odchází z ní," cituje jeho titulek deník Právo. Ázerbajdžánská agentura Fineco, zaměřená na ekonomické zpravodajství, jen lakonicky ohlásila, že ČR prostě „odchází z Evropské unie". Naproti tomu největší běloruská agentura, státní Bělorusskoje telegrafnoje agentstvo, použila opatrnější formulaci, že se „Česko rozhoduje, zda opustit EU", všímá si deník.


Jan Fischer,  foto: ČTK
V obsáhlém rozhovoru pro Hospodářské noviny premiér Jan Fischer říká, že chce, aby jméno českého eurokomisaře, o němž se stále jedná v úterý nebo ve středu odcházelo do Bruselu. „Nechci, aby Česko bylo opět poslední,"říká Fischer. Jméno Vladimíra Dlouhého jako možného kandidáta ho nenapadlo.„V jednom rozhovoru, který jsme spolu měli, o tu pozici projevil zájem, to nikdo netají," vysvětluje premiér.


Pod titulkem „Česká ostuda na pokračování" Právo informuje, že německé nakladatelství Deutscher Kunstverlag na nedávném frankfurtském knižním veletrhu hrdě představilo knihu Kunst als Herrschaftsinstrument, bohatě ilustrovaný mezinárodní sborník z pražské konference k umění doby Karla IV. Sborník má pouze německou a částečně anglickou jazykovou verzi a vyšel jen díky ochotě a iniciativě lipského výzkumného centra pro střední Evropu. „Je to česká ostuda: mezinárodní konference o Otci vlasti s účastí 150 světových badatelů se konala v roce 2006 na Pražském hradě, reprezentační sborník však vydávají místo nás Němci!," kriticky poznamenává Právo.