Přehled tisku

0:00
/
0:00

Americký radar v Česku nebude. Kdo za to může? – píší Lidové noviny a pokračují: Je-li něco pro českou společnost nebezpečné, pak je to rozpoložení typu 'o nás bez nás'.

Americký radar v Česku nebude. Kdo za to může? – píší Lidové noviny a pokračují: Je-li něco pro českou společnost nebezpečné, pak je to rozpoložení typu 'o nás bez nás'.

„Můžeme tisíckrát chápat argumenty Baracka Obamy, že jeho prioritou je široká fronta proti jadernému Íránu. Můžeme souhlasit s jeho strategií, která chce zahrnout do této velké hry Moskvu. Ale to rozpoložení 'o nás bez nás', pocit, že dohodu s Moskvou kupuje na náš účet, a to výměnou za radar, u hodně lidí zůstane,“ napsal komentátor Lidových novin.


Čeští vojáci prožívali v afghánském Kandaháru v posledních dnech perné chvilky. Hned několikrát se dostali do tvrdých bojových střetů s povstalci z hnutí Tálibán, píše deník Právo a cituje velitele české jednotky, podle jehož slov se Tálibán snažil za každou cenu zmařit nedávné volby a útočil na lidi, kteří chtěli jít volit. Naštěstí podle velitele během bojů, kdy čeští vojáci museli v jednom případě dokonce osvobozovat obklíčené místní vojáky, nebyl nikdo z Čechů ani zraněn. Předsunutá bojová základna, na kterou ve čtvrtek přiletěl vrtulníkem na inspekci ministr obrany Martin Barták, je umístěna v horách na území, které dosud stále ovládá Tálibán, připomíná Právo.


Vysoce postavený úředník ministerstva financí, který má v popisu práce zachraňovat státu miliardy, sám podváděl stát na daních a připravil ho tak o miliony korun, píše Mladá fronta Dnes. Podle ní byl ředitel mezinárodněprávního odboru Radek Šnábl letos v dubnu pravomocně odsouzen za daňový podvod. A přestože dostal dvouletý podmíněný trest a vysokou pokutu, stále zůstává ve funkci. Žalobce Šnábla vinil, že ještě před nástupem do státních služeb si s dvojicí podnikatelů nechali za fiktivní vývoz vrátit daň z přidané hodnoty ve výši 5,5 milionu korun a o totéž v téměř osmimilionové výši se neúspěšně pokusili opět. Podle deníku přitom Šnáblův případ shodně posoudily už dva soudy – krajský v Ústí nad Labem a pražský vrchní soud. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek o rozsudku věděl. A dnes k tomu říká: "Přestupek, kterého se dopustil, je nesrovnatelný vůči desítkám miliard, které Česku zachránil. Já jsem ho tam prostě potřeboval," cituje Kalouska Mladá fronta Dnes.


Eduard Janota,  foto: ČTK
Daně z příjmů firem se vybírají velmi špatně a ten trend je horší měsíc od měsíce, říká v obsáhlém rozhovoru pro Hospodářské noviny ministr financí Eduard Janota. Podle něj je tak stát na tom výrazně hůř než před třemi měsíci, kdy vláda schvalovala programové prohlášení s přesvědčením, že bez nějakých zásadních škrtů lze udržet deficit rozpočtu kolem 160 miliard. Od té doby ale vypadlo dalších 30 miliard na dani z příjmů firem a dalších 40 miliard si vyžádal výpadek sociálního pojištění z klesajících mezd, říká ministr financí Hospodářským novinám. Janota nyní považuje za neodvratný rozpočet se schodkem 230 miliard korun.


Čeští politici sice již přišli na chuť facebooku, ale mikroblogovací systém twitter teprve objevují. Přitom tento „šveholící“ systém (twitter znamená česky cvrlikat či pípat) má ve světě svou politickou premiéru již dávno za sebou, konstatuje Právo. Z vrcholných českých politiků „cvrliká“ šéf Strany zelených Ondřej Liška, který Twitter užívá od začátku roku. V Česku styl twitteru do jisté míry kopíruje server Mikroblogy.cz, kde jednou či dvěma větami politici a jiní veřejní činitelé vyjadřují své názory na konkrétní otázky. Využívají jej zelená Kateřina Jacques, šéf sociální demokracie Jiří Paroubek či Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg z TOP 09 nebo Radek John z Věcí veřejných a Pavel Bém z ODS, zjistil deník.


O šéfovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi se vypráví, že 'vychovával' kolegy soudce promítáním mnohahodinového záznamu procesu s Marií Horákovou. Možná i to přispělo, že jsme se teď dočkali verdiktu NSS, jenž shledává bezpečnostním rizikem pro stát podíl žalobce Ladislava Jarnota na komunistickém procesu, míní komentář Hospodářských novin. Podle nich je dobře, že Jarnot, který se coby prokurátor zasloužil o uvěznění pětice katolických disidentů, našel tolik otrlosti k stížnosti na rozhodnutí NBÚ. „Teď se tedy dozvěděl, že se nemůže vymanit ze zodpovědnosti za svůj čin. Jakkoliv se nemužně vymlouval, že byl jen 'kolečko v soustrojí'," píší Hospodářské noviny a dodávají, že „spolu s ním to mají soudně potvrzeno i všichni žalobci a soudci, kteří za normalizace trestali odpůrce režimu a dodnes působí v justici.“