Přehled tisku

0:00
/
0:00

Podle Hospodářských novin se šéf ČSSD Jiří Paroubek dostal do vážného konfliktu s českou diplomacií, když se v Rusku minulý týden soukromě sešel s premiérem Vladimirem Putinem a s náměstkem ministra zahraničí Grigorijem Karasinem. O schůzce ale neřekl české ambasádě, diplomaty nepřizval na jednání a ani neposlal zprávu na české ministerstvo zahraničí.

Podle Hospodářských novin se šéf ČSSD Jiří Paroubek dostal do vážného konfliktu s českou diplomacií, když se v Rusku minulý týden soukromě sešel s premiérem Vladimirem Putinem a s náměstkem ministra zahraničí Grigorijem Karasinem. O schůzce ale neřekl české ambasádě, diplomaty nepřizval na jednání a ani neposlal zprávu na české ministerstvo zahraničí.

Velvyslanectví, které vede sociální demokrat Miroslav Kostelka, si muselo až od Rusů zjistit, že Paroubek slíbil zlepšit podle něj špatné česko-ruské vztahy a ujišťoval tamní politiky, že bude dál bojovat proti výstavbě amerického radaru v Česku. "Stav česko-ruských vztahů, tak jak jej zhodnotil Jiří Paroubek, zastupitelský úřad Moskva rozhodně nesdílí," napsala dokonce amabasáda v reakci na Paroubkovo vystoupení v ruském rádiu. Představitelům české diplomacie podle Hospodářských novin také vadí, že neměli své zástupce na jednání s Putinem. Bojí se toho, že ruská strana a její tajné služby teď budou po svém interpretovat obsah jednání a Češi se nebudou umět bránit. Podle vysoce postaveného českého diplomata je to "vysoce netaktické".


Armádě hrozí, že poprvé od první republiky nebude mít tankové vojsko. Podle informací Lidových novin vojáci kvůli škrtům v rozpočtu ministerstva obrany zakonzervují všech třicet tanků T-72M4 CZ. Jejich modernizace přitom armádu vyšla na 4,5 miliardy korun. Konzervací se rozumí naolejování techniky a uložení do klimatizované haly. Noviny citují slova vojáka tankového praporu v Přáslavicích, že „když se tanky zakonzervují, tak už nikdy nevyjedou". O konci tanků v armádě mluví také bývalý šéf generálního štábu Jiří Šedivý. Podle něj současné vedení armády nemá jinou možnost a je to i důsledek předešlých chybných rozhodnutí. Například snížení počtu tanků ze sto třiceti čtyř na třicet. Takový počet podle Šedivého z taktického hlediska nemá smysl. Ministerstvo obrany ale k otázce možné konzervace tanků pouze uvedlo, že konečné rozhodnutí zatím nebylo učiněno, a tak „není možné uvést, zdali a jakým způsobem se úspory dotknou provozu tankové techniky ve výzbroji Armády České republiky".


Boj o klienty zdravotních pojišťoven se zostřuje, píše deník Právo. Důvodem je snaha některých zejména menších pojišťoven přetáhnout k sobě klienty od jiných pojišťovacích ústavů a získat tím další peníze, které všichni platí na zdravotní pojištění. Čím větší počet klientů pojišťovna má, tím si ukrojí větší díl peněz z pomyslného koláče. „Často nepoctivé praktiky, nátlak na klienty, někdy i lživé argumenty či opisování nápadů jsou na denním pořádku konkurenčního boje, vedeného zejména menšími a novými zdravotními pojišťovnami," tvrdí Právo. Podle deníku se akviziční pracovníci při získávání klientů od konkurence neštítí prakticky ničeho, jsou arogantní a přeregistrace lidí se snaží docílit nátlakem, využitím zfalšovaných tiskopisů, slibů o finančních výhodách a dalších podvodných postupů, včetně lží o finančním zdraví pojišťovny, jejíhož klienta se konkurence snaží získat. Kvůli tomu už bylo podáno trestní oznámení, informuje Právo.


Petr Rafaj  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Hospodářské noviny glosují nástup Petra Rafaje do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Může být poslanec za ČSSD a radní z Frýdku-Místku Petr Rafaj dobrým šéfem antimonopolního úřadu? Místní tisk odhalil, že frýdeckomístecká Rada podhodnocovala zakázky, aby je mohla přidělit spřízněným firmám. Skvělá reference pro člověka, jenž má řídit instituci, která dohlíží nad obchody, v nichž jde o miliardy," píše ironicky autor a připomíná důležité pravomoci, svěřené antimonopolnímu úřadu. „Lze v jeho jmenování spatřovat první dějství dohody dvou největších stran o zpacifikování důležitějších kontrolních 'pointů' v zemi?", ptá autor glosy v Hospodářských novinách a uzavírá: „Uvidíme, jestli po volbách do čela NKÚ usedne nějaký nenápadný chlapík z ODS."


Mladá fronta Dnes se na své titulní straně věnuje osobě bývalého investičního náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušiny, kvůli kterému minulý týden vedení ČSSD málem vyškrtlo hejtmana Davida Ratha z kandidátky. Bušina má za sebou pestrou kriminální minulost, informuje deník a cituje jeho přiznání: „Popral jsem se, řídil jsem opilý, a když mi za to sebrali dokumenty, řídil jsem zase. Když mi bylo osmnáct let, byl jsem také u skupiny, která provozovala skořápky." Za tyto trestné činy byl před lety Bušina odsouzen například k dvouleté podmínce nebo k peněžitému trestu. „Jak mohl člověka s takovou minulostí udělat hejtman Rath svým klíčovým manažerem, odpovědným za miliardové investice v nemocnicích, a také poradcem?", ptá se Mladá fronta Dnes a přináší Bušinovo vysvětlení, že výpis z rejstříku trestů ukazovat nemusel. Podle své odpovědi novinám je hejtman Rath Bušinovou minulostí překvapen a tvrdí, že zaměstnanci výpis z rejstříku trestů běžně rejstřík nepředkládají, že by ale možná stálo za to u řídicích pozic výpis požadovat. „Rath už nedodal, že je to právě on, kdo Bušinu prosadil do funkce, ve které měl vliv na milionové investice v pěti krajských nemocnicích. A nese tedy za něj přinejmenším politickou odpovědnost," píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Evropská komise
Pouze jediný člověk ze zemí mimo Evropskou unii dosud našel podle aktuálních čísel Ministerstva práce a sociálních věcí v Česku uplatnění na zelenou kartu. Program, který se snaží od počátku roku zjednodušením byrokracie usnadnit a urychlit příjezd zahraničních dělníků, podle Hospodářských novinách totálně krachuje, protože se setkal s minimálním zájmem zaměstnavatelů i dělníků. A viníkem podle novin zdaleka není jen ekonomická krize a odchod desítek tisíc gastarbeiterů ze země. Na příkladě jedné firmy ukazuje, že firmy potřebují volnou ruku při nakládání s velkou částí pracovníků. Kmenový stav nedovoluje dělníka při výkyvech počtu zakázek ze dne na den propustit, nutí firmy vyplácet odstupné, dovolenou, zaměstnávat aparát personálního oddělení, a tak je výhodnější najímat třeba jen krátkodobě lidi od personálních agentur, kteří tyto lidi samy zaměstnávají na klasické pracovní povolení. "Zelené karty se minuly v čase. Šest let je stát připravoval a mezitím se tu prosadil vedlejší, byť leckdy pochybně založený, systém. A ten nabízí pro firmy lepší podmínky,"říká v deníku prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Zelené karty v této situaci nemají podle něj smysl.


Mladá fronta Dnes informuje, že v Česku už je k mání převratný počítačový program, který přepisuje lidskou řeč do textu. „Elektronická stenografka" přijde na 25 tisíc korun a podle novin si ji kupují třeba bohaté advokátní kanceláře. Program zkouší také několik stovek českých soudců a soudní zapisovatelky by se také jednou mohly stát první „obětí" programu, s tím, že by je nahradil počítač. Od června program testuje také Mladá fronta Dnes. „Ta věc má ještě mouchy. Ale funguje!", tvrdí deník. Program vyvinula česká firma Newton Technologies společně s libereckou univerzitou a zatím ho pořád zdokonalují. Zatím totiž i pomalu a zřetelně čtený text zapisuje často s úsměvnými chybami. Dobře zaznamenávat i běžnou řeč, bude nejdříve za rok, odhaduje spolumajitel firmy Newton Technologies. Té chce ale vývojem ve stejné oblasti konkurovat firma Novasoft, uzavírá Mladá fronta Dnes.