Přehled tisku

0:00
/
0:00

Radní dál mohou tajit, za co utrácí, tvrdí Hospodářské noviny. Podle nich chybělo málo a lidé ve vedení měst mohli být pod mnohem větší kontrolou veřejnosti než nyní.

Radní dál mohou tajit, za co utrácí, tvrdí Hospodářské noviny. Podle nich chybělo málo a lidé ve vedení měst mohli být pod mnohem větší kontrolou veřejnosti než nyní.

Nový zákon, který se připravoval na ministerstvu vnitra, měl radnicím nařídit zveřejňování podrobných informací o chystaném prodeji či pronájmu majetku na úředních deskách. Nakládání s obecními byty či pozemky mělo být svázáno přísnějšími regulemi. Svaz měst a obcí, který Hospodářské noviny označují za vlivnou lobbistickou organizaci starostů a radních, ale podle deníku prosadil další odklad zákona. Podle protikorupční organizace Transparency International mohl být účinnou prevencí proti uplácení, radnice ho ale odmítaly s argumentem, že přinese byrokracii navíc a zkomplikuje chod úřadů, všímají si Hospodářské noviny a dodávají, že úplatky na radnicích jsou podle odborníků vůbec nejčastější korupcí v Česku.


Výbor pro světové kulturní dědictví UNESCO, který po tyto dny zasedá ve španělské Seville, má na programu mít i schválení definitivního odstranění otáčivého hlediště v zámeckém divadle v Českém Krumlově, píše deník Právo. Podle jeho zjištění ministerstvo kultury na jednání odeslalo zprávu, ve které slibuje, že točna bude odstraněna do konce roku 2009 a zámecká zahrada následně zrekonstruována. Tento unikát funguje od června 1958 a za tu dobu se zde konalo přes 2800 divadelních představení. Přitahuje pozornost domácích návštěvníků i zahraničních turistů a není divu, že veřejné mínění stojí jednoznačně na straně jeho zachování, pokračuje deník. Za paradox označuje, že zprávu nechal odeslat první náměstek ministra kultury František Mikeš, který byl v nedávné době starostou Českého Krumlova, a informaci spolu s Národním památkovým ústavem vypracovalo i město Český Krumlov. Výbor UNESCO má tak nyní příležitost přírodní divadlo v Českém Krumlově definitivně zlikvidovat, uvádí Právo.


Foto: ČTK
Koho volili vězni? Dělnickou stranu, píší s netajeným překvapením Lidové noviny. Zatímco totiž představitelé ultrapravicové Dělnické strany pravidelně volají po zavedení „práva a pořádku“, v nedávných eurovolbách byla jejich partaj paradoxně nejúspěšnější v tuzemských věznicích. Z téměř pěti tisíc odsouzených a vazebně stíhaných, kteří se voleb zúčastnili, daly svůj hlas Dělnické straně stovky lidí a někde dosáhla i na více než třicet procent hlasů. Vedení věznic ani oslovení sociologové a politologové si podle Lidových novin nedokážou tento jev vysvětlit.


KSČM dala a přední místo kandidátky učitelku, která má ráda Stalina, píše Mladá fronta Dnes. Podle ní učitelka Marta Semelová každoročně s dojetím vzpomíná na Klementa Gottwalda u jeho hrobu. Schvaluje také politické procesy padesátých let, při nichž byli popraveni odpůrci komunistického režimu. A tato radikální stalinistka míří na kandidátce KSČM do Sněmovny. Komunisté ji totiž prosadili na druhé místo pražské kandidátky, takže je pravděpodobné, že se Semelová na podzim do parlamentu opravdu dostane, dodává Mladá fronta Dnes a cituje tři roky stará slova Marty Semelové pro Hospodářské noviny o Gottwaldově éře: „Dějiny se falšují, souzeni byli jen ti, co se opravdu provinili.“

Velkou pozornost Semelová také vzbudila, když se domáhala příruček dějepisu pro učitele, aby mohli historii vykládat z komunistických pozic, píše Mladá fronta Dnes. Podle ní učitelce vadilo, že se „jednostranně dětem vykládají moderní dějiny“, historie po únoru 1948. Za to byla kritizována i ve vlastní straně, poznamenává deník. Špičky komunistické strany tvrdí, že názory, které hlásá Semelová, jsou její osobní a KSČM vidí některé věci jinak. Podle šéfa strany Vojtěcha Filipa má tato kandidátka na poslankyni na své názory právo, ani sám předseda však například nepovažuje popravu Milady Horákové za vraždu, ale za „omyl“, a Stalina odmítl označit za jednoho z největších politických zločinců 20. století, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny komentují slova středočeského hejtmana Davida Ratha, že pokud nebudou zrušeny zdravotnické poplatky a ČSSD nevyhraje říjnové volby, přestane je kraj občanům proplácet. „To, co předvádí David Rath, je politická forma podvodu známého pod názvem letadlo. Pro splnění minulých závazků je třeba získat nové hejly. Třeba i výhrůžkami,“ píše autor glosy. Podle něj hejtmani už v lednu věděli, že kraje nemají na hrazení poplatků za občany i že je čeká prohraná právní bitva a s ní spojené náklady. Vsadili však na negaci práva a doufali, že jim „lid“ bude líbat ruce. Po prohraných eurovolbách přichází vystřízlivění, uzavírají Lidové noviny.


Hospodářské noviny komentují úvahy o nástupci nové ministra vnitra Martina Peciny v uvolněném křesle šéfa antimonopolního úřadu, kterým by údajně mohl být poslanec Petr Rafaj z ČSSD. Když mohl být předsedou tohoto úřadu Martin Pecina, může jím být přece každý, píše deník a pokračuje: „Jen je to depresivní zpráva o snižujících se nárocích na státní správu.“ Podle komentátora už nástup Martina Peciny v roce 2005 snížil laťku. „Stačilo, že byl členem ČSSD, v životě řídil velký podnik a dělal náměstka na průmyslu. A u Rafaje už stačí jen ta legitimace,“ míní noviny a konstatují nápadné názorové paralely mezi Pecinou a Rafajem. Komentář Hospodářských novin končí konstatováním, že „je to výběr ilustrativní pro současné 'nepolitické' vládnutí: úřady, u nichž se kdysi předpokládala aspoň minimální kvalifikace, se dělí v jakémsi velkokoaličním přítmí. Dostane teď ODS Nejvyšší kontrolní úřad, nebo evropského komisaře?“


Václav Havel na poslední chvíli nepovolil pořídit televizní záznam své hry Odcházení v pražském Divadla Archa, píše Mladá fronta Dnes. Havel chce totiž osobně natočit stejnojmenný film. Podle jeho producentky se k tomu bývalý prezident dlouho odhodlával a jeho rozhodnutí je konečné. Producentka rovněž potvrdila, že obsazení filmu se bude lišit od toho v Arše a v hlavní roli se objeví Havlova manželka Dagmar, pro kterou byla tato role původně napsána.