Přehled tisku

Pig farm in Lety
0:00
/
0:00

Lidové noviny kritizují nápad ministra Michaela Kocába vykoupit vepřín v Letech za peníze nadace, které by měly přispět bohaté české firmy.

Vepřín v Letech u Písku
Lidové noviny kritizují nápad ministra Michaela Kocába vykoupit vepřín v Letech za peníze nadace, které by měly přispět bohaté české firmy.

Noviny připouští, že ministr pro lidská práva to myslí dobře, táží se ale, zda by stát neměl peníze ani kdyby vepřín stál u pietního areálu v Lidicích. Lidická bilance obětí z řad českých Čechů, jak píší noviny, je až nápadně podobná počtu českých Romů, kteří přišli o život v Letech. Vedle hýčkaného lidického památníku shánění peněz pro Lety u soukromých sponzorů působí nápadně, píší Lidové noviny a dodávají, že „český stát, má-li kus cti ve svém těle, ty peníze zkrátka sehnat musí. Jinak budeme mít vedle ČEZ Arény i ČEZ Koncentrák.“


Hospodářské noviny glosují ústavní zákon o rozpuštění sněmovny takto: „Představte si, že se chcete řítit stodvacítkou kde značka nařizuje osmdesátku. Servete značku a zahodíte do příkopu. Až projedu, zase můžeš platit, mumláte.“ Tak se podle novin zachovala Poslanecká sněmovna, když schválila zákon o mimořádném zkrácení volebního období, ačkoliv ústava předepisuje přesné, byť delší procedury jejího rozpuštění. Obhájci chvilkového vymizení ústavy se hájí, že jinak by byly volby až na jaře a zem by tonula v chaosu. Jenže tenhle chaos podle deníku nevzniká řáděním přírodních živlů: Způsobují ho politici. A kdyby měli dost zodpovědnosti, uměli by se dohodnout, jak jít ústavní cestou a chaos udržet v přijatelných mezích, poznamenává deník.


Poslanci ještě stihli exotický výlet do Keni a Tanzanie. Za 800 tisíc, informuje deník Právo. Klade si otázku, jestli je český parlament nejluxusnější cestovní kanceláří, která doveze politiky zdarma kamkoli na světě, a dodává, že cesta čtyř poslanců hospodářského výboru do Keni a Tanzanie, která probíhá celý tento týden, připomíná čirou exotiku. A to si poslanci během ní již nestihnou zaletět do Zanzibaru, jak původně plánovali. I tak má vyjít jejich cesta daňové poplatníky zhruba na 800 tisíc korun, píše Právo a poznamenává, že nezáleží na tom, z které strany kdo je. Zmíněný případ se týká dvou členů ODS, jednoho sociálního demokrata a komunisty. "Výbor o to požádal, má nárok na tři zahraniční cesty ročně, tak mu to organizační výbor schválil,“ cituje pak deník vysvětlení šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka. Podle novin navíc poslanci přidělali vrásky na čele českým diplomatům, kteří do poslední chvíle neměli žádné informace o tom, že poslanci s sebou vzali skupinu podnikatelů, byť ti si veškeré náklady na cestu hradí ze svého. Předseda Sněmovny se podle deníku Právo vyhnul odpovědi na otázku, zda organizační výbor není při schvalování zahraničních cest příliš benevolentní a zda skutečně některé cesty nejsou jen drahým výletem za státní peníze.


Václav Klaus | Foto: Radio Prague International
Pod titulkem „Falešná bojiště Pražského hradu“ Lidové noviny píší, že prezident Václav Klaus „je mistrem ve vyhmátnutí ideologických problémů, které mu umožňují se zásadně vymezit ve věci, jež působí nesmírně důležitě a naléhavě, aniž by ovšem na Klausově postoji příliš záleželo.“ Podle komentátora to neznamená, že by Klaus taky nemluvil k věci. „Svou schopností formulovat názory na nebývalé spektrum problémů u nás vlastně pořád nemá konkurenci. Zároveň ji ale využívá tak oportunisticky, až to bije do očí,“ píše autor. Ilustruje to nesouhlasným názorem soudce Jana Musila v loňském nálezu Ústavního soudu ke zdravotním poplatkům. Podle komentátora se soudce v textu vesměs omezoval na rekapitulaci sloganů sociálních demokratů. „Škoda, že prezident něco z té péče, kterou věnuje zaujímání stanovisek k problémům, které se bez jeho názoru obejdou, nepřesměruje tam, kde má vliv a zodpovědnost. Zformováním méně socialistického Ústavního soudu mohl nadlouho ovlivnit zemi – tuto možnost měl právě on a nikdo jiný,“ píší Lidové noviny. Podle nich by si však ale prezident musel při sepisování knih o globálním oteplování najít čas na seznámení se s názory lidí, které na soud vysílá.


Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Vietnamští středoškoláci nemají šanci dostat v Česku studijní vízum. A vysokoškoláci jen po přijetí na školu. Je to součást opatření, které Česko přijalo proti Vietnamcům. Důvody jsou podle exministra vnitra Ivana Langera finanční krize a nárůst kriminality v komunitě Vietnamců, píší Hospodářské noviny. Přestože jim Langer zároveň řekl, že zpřísnění platí pro všechny cizince, redakce má k dispozici pokyn šéfa cizinecké policie Vladislava Husáka, který policistům doporučuje, jak se chovat při povolování pobytu občanům Vietnamu a jinou skupinu nezmiňuje, což podle novin tvrdě kritizují zastánci vietnamské komunity.


Podle Mladé fronty Dnes poslankyni Kateřině Jacques vadí, že v občanském průkazu má uvedeno - rozvedená. Chce, aby tento údaj na průkazech nebyl. A říká, že už o tom mluvila i s ministrem vnitra. Podle novin se dočká zřejmě už příští rok v červenci. Právě v té době se začnou vydávat nové občanské průkazy podobné plastové kreditní kartě. A tam už nebudou údaje o rodinném stavu nebo adrese trvalého pobytu. Poslankyně totiž není jediná, kdo považuje za diskriminující, pokud má člověk v občance napsáno, že je rozvedený, „přestože do toho nikomu nic není.“ Česko tak jde stejnou cestou jako většina evropských států, které již podobnou identifikační kartu používají. Nové doklady budou uvádět méně osobních údajů a obsahovat víc ochranných prvků, píše Mladá fronta Dnes a dodává, že poslanci už změnu podpořili a začne se jí zabývat Senát.