Přehled tisku

0:00
/
0:00

Uchováme si svobodu shromažďování? Tuto otázku si klade komentátor deníku Právo a polemizuje s právníkem Českého helsinského výboru, který vyčítá radnicím, že neumějí zdůvodňovat zákazy neonacistických pochodů a neuvádějí, co bude shromáždění skutečně sledovat.

Uchováme si svobodu shromažďování? Tuto otázku si klade komentátor deníku Právo a polemizuje s právníkem Českého helsinského výboru, který vyčítá radnicím, že neumějí zdůvodňovat zákazy neonacistických pochodů a neuvádějí, co bude shromáždění skutečně sledovat.

Návrh, aby byl úřad zpravodajskou službou, je ale podle komentátora úsměvný a svým obsahem navíc odporuje zákonu. Ten totiž definuje důvody pro zákaz vždy jen s ohledem na oznámený účel shromáždění. Úřad ani soud nesmějí odhalovat jeho „skutečný důvod“, protože by se tím popírala ústavou zaručená svobodu shromažďování. Je totiž snadné odhalit jiný, než oznámený důvod a pak zdůvodnit, proč je škodlivý anarchismus, liberalismus nebo pacifismus, píše deník Právo a upozorňuje, že ale lze zasahovat proti již započatým shromážděním například v případech šíření nenávisti nebo výskytu zbraní v jejich průběhu.


Čeští Romové se poprvé systematicky zorganizovali proti neonacistům, píší


Michael Kocáb ve Vítkově,  foto: ČTK
Žhářský útok na romskou rodinou obývaný dům ve Vítkově ukázal absurditu „náhubkového zákona“, konstatuje deník Právo. Úřad pro ochranu osobních údajů řeší, zda prezident Václav Klaus a ministr pro lidská práva Michael Kocáb neporušili tento zákon, když uvedli informace vedoucí k identifikaci dvouleté oběti. Kocáb už minulý týden uvedl v České televizi křestní jméno popáleného dítěte. Prezident nyní přerušil výkon trestu otci holčičky a jeho plné jméno zveřejnily internetové stránky Hradu, což přispělo k identifikaci dětské oběti. Kocáb i mluvčí Klause shodně popírají porušení zákona. Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů si ale zatím není jistá, zda na případ lze uplatnit výjimku ve veřejném zájmu nebo zda politici neměli písemný souhlas poškozených. Podle ní je věc velmi komplikovaná a výsledky právní analýzy se očekávají počátkem příštího týdne. Prezident republiky ale podle ústavy není za své činy odpovědný a nelze ho postihnout v trestním ani správním řízení, připomíná Právo.


Tak jsme to přesladili, píše Mladá fronta Dnes v narážce na reklamní slogan českého předsednictví v unii Evropě to osladíme. Podle deníku Evropská unie už nebere šéfování Česka vážně. Na summity posílají státy místo ministrů úředníky, Francouzi se nám posmívají. I odstupující čeští ministři uznávají, že za draze zaplacenou ostudu si Česko může samo, protože neudrželo vládu. V Mariánských Lázních, kde se mělo neformálně sejít sedmadvacet evropských ministrů pro místní rozvoj, to vypadalo jako na hostině, na kterou nedorazili hosté, komentuje Mladá fronta Dnesčtvrteční předsednickou akci.


Pošlete je zpět do Afghánistánu – tak zní výzva bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého v Mladé frontě Dnes. Vyšetřování vyhrocených vztahů v elitní jednotce vojenské policie podle něj přineslo podezření, že jednotka pod označením „SOG“ nebyla tak vynikající, jak se vždy říkalo. Nařčení ze zbabělosti před nepřítelem chápe jen jako podezření, které je nutné nestranně prošetřit. „K tomu, aby se případ zametl pod koberec, stačí uvést, že všechny informace o operacích patří do oblasti utajovaných informací, a tím je veškeré šetření pro veřejnost tabu,“ píše Šedivý a pokračuje: „Jenomže pokud je jen část pravdy na tom, co bylo uveřejněno, jedná se o zásadní selhání části ozbrojených sil České republiky, a to ve vztahu k našim spojencům. To není jen vnitrostátní problém, ale spojenecký.“ To ale znehodnocuje úsilí i ostatních vojáků, kteří bojovali nebo bojují v jakékoli zahraniční misi, míní Šedivý a tvrdí, že jednotka byla izolována od Armády České republiky a již od počátku se těšila mimořádné přízni v oblasti vybavování výstrojí, výzbrojí či jiným materiálem. Právě proto, podle něj mnozí velitelé či vojáci zřejmě nabyli dojmu výjimečnosti. Konflikt vztahů uvnitř SOG však ukázal i na to, že jednotka má „zdravé jádro“ jednotka by v žádném případě neměla být rozpouštěna. „V současné době je velká potřeba vojáků vycvičených na úrovni útvarů speciálních sil. Likvidací jednotky bychom především přišli o řadu velmi schopných vojáků, a samozřejmě že i o investice do SOG vložené,“ bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR v deníku Mladá fronta Dnes.


Foto: Evropská komise
Vláda rozjíždí last minute za miliardy: pod tímto titulkem Hospodářské noviny informují, že končící kabinet na poslední chvíli rozhoduje o největší zakázce historie. Ministerstvo financí totiž posunulo do druhého kola obří tendr na odstranění starých ekologických škod. „Hraje se až o 115 miliard korun,“ uvádí deník a cituje slova ředitele české Transparency International Davida Ondráčky: "Tak závažné kroky odstupující vláda nemá dělat, protože pak za výsledek neponese zodpovědnost." Příští týden kvůli neprůhlednosti ekozakázky proto TI předá i podnět antimonopolnímu úřadu. Podle odpůrců tendru ani není jasné, zda má stát vítězné firmě zaplatit třeba ono maximum 115 miliard - anebo jen třicet. Ministr financí Miroslav Kalousek si je vědom "obrovského rizika korupce při tak velkém tendru,“ citují dále Hospodářské noviny a dodávají, že „ovšem demisi navzdory, tendr jede dál“.


Za meloucháře označuje glosa Lidových novinšéfa antimonopolního úřadu Martina Pecinu, který chce setrvat v této pozici a současně být i ministrem vnitra. Podle novin by ale šlo o evidentní střet zájmů. „Nepřipadá mu vůbec sebevražedné naznačovat, že práci, kterou do dneška vykonával na plný úvazek, by 'sfouknul' přes víkend, jako ministerský melouch. Z tohoto počínání lze učinit jen jediný závěr - pan Pecina by neměl vést žádný veřejný úřad,“ míní noviny.