Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ceplova nástupkyně odmítá soudit spor o justiční mafii, píše deník Právo.

Soudkyně Milena Tatíčková se podle něj cítí podjatá, protože se pracovně i soukromě dlouhá léta dobře zná především s místopředsedou nejvyššího soudu Pavlem Kučerou. "Oba jsme z Kladna a stýkáme se nejen pracovně, ale soukromě i naše rodiny,"řekla Právu soudkyně, která předsedkyni středočeského soudu navrhne, aby ji z případu vyloučila. Tatíčková se podle svých slov zná i s Marií Benešovou, po které skupina představitelů justice žádá omluvu za výrok o justiční mafii. "Poté, co média vytvořila kolem této kauzy tak výbušnou atmosféru, vyloučí se každý, kdo někoho z nás jen z dálky viděl,"řekl deníku Kučera, podle kterého je ale vyloučení této soudkyně skutečně na místě.


Topolánek udělal chybu, která může položit vládu - tak aktuální kauzu poslance Wolfa a politické intervence v České televizi komentuje Mladá fronta Dnes. „Premiér dal radar k ledu, ale možná, že rozmrazovat ho bude už někdo jiný,“ píše komentátor a uzavírá: „A to Paroubkovi snad ani nepřeji: podívanou, jak v roli premiéra prosazuje radar.“


Jiří Paroubek a Miroslav Kalousek  (vpravo),  foto: ČTK
Není zas tak těžké složit koalici nespokojených a svrhnout vládu. Ale dát dohromady plán B - složit novou vládu či nachystat volby - teď nezvládne ani takový praktik, jakým je Jiří Paroubek, poznamenávají k téže situaci Hospodářské noviny. „Lidovce čeká sjezd, zelení jsou na hranici volitelnosti a ODS si stále není jista, z koho udělá volebního lídra; pro předčasné volby hlasy nebudou. A pouhým svržením vlády se Paroubek k moci nedostane,“ uvažuje deník a za primární cíl veřejného odvolávaní vlády považuje snahu ČSSD opět vykoupat premiéra v přeběhlické omáčce.


Petr Wolf,  foto: ČTK
Další komentář Hospodářských novin označuje kauzu Wolf za sestru aféry Čunek. „Alespoň, co se týče politických tlaků v zájmu přežití vlády nebo přešlapů premiéra,“ píše komentátor a pokračuje - „Topolánek musí být dost vystresovaný, když byl schopen prohlásit, že Wolf je vystaven 'štvanici a honu na čarodějnice' a dodat: 'ten jeho případ pokládám za přestupek v nejhorším případě'. Co nám tady premiér sděluje? Že vyšetřování, vycházející z podkladů NKÚ schválených vládou, je vycucané z prstu? A jestli se potvrdí, že někdo zneužil milionové státní dotace, tak se dopustil pouhého přestupku? Tož občané, hurá do zpronevěr!“

Podle novin se ovšem vyznamenal i sociální demokrat Bohuslav Sobotka svým sdělením, že kdyby poslanec Wolf nepřeběhl, tak bychom 'neřešili tady aféry spojené s jeho jménem'. „Prostě, kdyby byl náš straník, ukryjeme to do sklepa pod hromadu uhlí pro změnu my,“ konstatuje autor. „Po otřesech s Čunkem tak tady máme další příklad, že mocenská chobotnice, strkající svá chapadla do justice, není výmysl umanutých nepřátel premiéra. Ale skutečný problém pro naši demokracii,“ uzavírají Hospodářské noviny.


I podle deníku Právo„s Wolfem dělají totéž co s Čunkem“, jak zní titulek komentáře. „Čunek se nám tak vrací, stává se normou postupu státního zastupitelství, jehož prvním úkolem je chránit vládu a koalici,“ píše Právo.


Václav Klaus junior
ODS už přišla o celou rodinu Václava Klause, informují Lidové noviny. Zakladatele a dlouholetého předsedu strany, který ODS dramaticky opustil na jejím prosincovém kongresu, následovali i oba synové. Václav junior splnil své předkongresové prohlášení, že do března nezaplatí své příspěvky a jeho členství zanikne. „Ta strana nehájí mé zájmy, nebudu ji volit, tak co bych tam ještě dělal?“ citují noviny Václava Klause juniora. A mladší prezidentův syn Jan ukončil své členství v ODS kritickým dopisem, ve kterém straně vyčítá zásadní zradu voličů v přístupu k Lisabonské smlouvě, odklon ODS od vlastních programových zásad i nedemokratické prostředí v jeho domovské organizace v Praze 8.


Obyvatelé a návštěvníci Prahy se kvůli návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy budou muset o víkendu 4. a 5. dubna trochu uskromnit. Více než dva týdny před příletem prezidenta ovšem nikdo netuší, kde konkrétně zkříží Obama Pražanům cestu a co se po nich bude žádat, píše ve své metropolitní regionální příloze Mladá fronta Dnes. V některých ulicích nebude možné parkování, tu a tam svedou řidiče z cesty objížďky, jízdní řády a trasy MHD mohou také doznat změn. „Proto bude od příští středy v provozu telefonní linka, na níž operátoři lidem popíšou konkrétní omezení. Hovor bude zdarma,“ cituje deník slova náměstka primátora Rudolfa Blažka.


Foto: ČTK
Kuloáry jen „pro bílé“ – pod tímto titulkem glosují Lidové novinyčerstvý zákaz vstupu televizních kamer do kuloárů Poslanecké sněmovny. „Sněmovna tak z hlediska mediálního zpravodajství připomíná Jižní Afriku éry apartheidu. Zatímco jednací sál je 'i pro barevné', rozuměj pro redaktory, kameramany i techniky, kuloáry jsou 'jen pro bílé', rozuměj pouze pro redaktory.“ Proč se vlastně mění letitá praxe televizních záběrů z parlamentu? Vysvětlení kancléře sněmovny Petra Kynštetra že kamery zabírají příliš místa pak noviny glosují slovy: „Nejde o to, kolik místa kamery zabírají, ale o to, co zabírají. Jde o to, co my jako diváci můžeme spatřit bokem, někde v pozadí zpovídané osoby: třeba delegáty trapně prchající před dotazem či arogantně odhánějící novináře.“

V závěru pak Lidové noviny dodávají: „Parlament symbolizuje průhlednost demokracie. Má-li být transparentní, nechť je transparentní od sklepa až po půdu včetně sálů i kuloárů. Ať vidíme, jak se naši zástupci vyhýbají otázkám, jak gesty odhánějí obtížný hmyz. Nejsou na soukromém večírku, ale v práci, a to za naše peníze.“