Přehled tisku

0:00
/
0:00

Tak nám zabili radar, paní Millerová: tak Lidové noviny rozumí aktuálním slovům ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že bude možné debatovat o smyslu radaru.

Tak nám zabili radar, paní Millerová: tak Lidové noviny rozumí aktuálním slovům ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že bude možné debatovat o smyslu radaru.

„Dokud o Obamově nabídce Rusku spekulovala jen média, bylo ve hře více verzí. Ale když radar zpochybní ministr, který ho dva roky prosazoval, jde do tuhého," míní noviny. Americký prezident Obama podle nich mění vše, i náhled na protiraketovou obranu. Ale co země jako Írán či Severní Korea? - ptá se deník a dává najevo nedůvěru ke skutečné změně jejich postojů.


Dozvědět se, zda soudce byl či nebyl členem předlistopadové Komunistické strany Československa, není podle čtvrtečního rozhodnutí Městského soudu v Praze oficiálně možné. Informace je důvěrná a nelze ji sdělovat ani na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, píše na své titulní straně deník Právo. Soud zamítl žalobu občana Tomáše Peciny proti ministerstvu spravedlnosti, které stejně jako předtím olomoucký vrchní soud odmítlo sdělit, kteří soudci tohoto soudu byli k 17. listopadu 1989 členy KSČ. Obě instituce tvrdily, že poskytnutí této informace by bylo nepřiměřeným zásahem do práv soudců na ochranu soukromí - a údaje o členství v KSČ nejsou v osobních spisech soudců vůbec uvedeny. Pecina podle svých slov takové rozhodnutí očekával. „Jde o kapry, kteří by si museli vypustit vlastní rybník,"řekl podle deníku Právo na adresu soudců aktivista, který proti rozsudku hodlá podat kasační stížnost. Spory ho baví, píše nakonec deník o překladateli, který nedávno upoutal pozornost vítězným sporem s městem Karlovy Vary. Na jeho žádost nařídil soud exekuci na majetek města kvůli sporu o informace ze stavebního úřadu.


Národní ekonomickou radu vlády překvapivě opustil první ekonom - ředitel UniCredit Bank a uznávaný bankéř Jiří Kunert, připomíná Mladá fronta Dnes a důvody jeho odchodu označuje za nejasné, přestože sám Kunert hovoří o pracovním vytížení v bance. Deník však sděluje, že bankéř byl před více než dvaceti lety ideovým spolupracovníkem československé rozvědky. Ovšem ambivalentním a nepříliš výkonným, připouští Mladá fronta Dnes. Když v roce 1982 odcházel do londýnské pobočky Živnobanky, podle materiálů Státní bezpečnosti na první schůzce Kunert tvrdil, že spolupráci považuje prakticky za svou povinnost, když mu však řídící důstojník oznámil, že bude potřeba podepsat vázací akt, bankéř ochladl a začal se bránit. Nakonec sice závazek podepsal, na své známé ale nedonášel, neprojevil nadání pro konspiraci a do Prahy posílal samé nepoužitelné tipy, uvádí Mladá fronta Dnes na základě materiálů StB.


Hospodářské noviny informují, že pražskou burzu čekají zásadní změny. Česká, maďarská, slovinská a rakouská burza, jejichž společný majitel sídlí právě ve Vídni, by měly přejít na jeden společný systém obchodování podobný tomu vídeňskému. Ten již používají největší světoví hráči, kterým tak vídeňská burza chce otevřít své domy ve střední Evropě. Podle jejího šéfa ale v žádném případě nejde o spojení čtyř burz v jednu. Změny, očekávané do tří let, se ale podle Hospodářských novin asi nebudou líbit stávajícím jednadvaceti českým členům burzy, kterým přinesou větší konkurenci a uberou zákazníky. Na české burze totiž lze nyní obchodovat jen prostřednictvím dosavadních členů. Podle šéfa vídeňské burzy Michaela Buhla by však tato a další změny měly pražskou burzu probudit.


Češi jako předsedající EU v reakci na vydání zatykače na súdánského prezidenta Umara Hasana Ahmada Bašíra rozesílali prohlášení, podle kterého

„Působí podivně, když úkolem předsednické země je podporovat ratifikaci a přesvědčovat ostatní země, pokud to dělá stát, který sám ten Římský statut (Mezinárodního trestního soudu - pozn.red.) neratifikoval," citují v té souvislosti Lidové novinyslova předsedy sněmovního zahraničního výboru Jana Hamáčka (ČSSD). Neratifikaci ICC podle deníku nedávno odsoudil český zástupce u Evropského soudního dvora Jiří Malenovský, podle kterého máme „z ostudy kabát" a „podrýváme tím nejen autoritu soudu, ale i celé unie v otázce ochrany lidských práv. A sami sebe zesměšňujeme," citují Lidové noviny.


Zahraničněpolitický expert Lee Feinstein, který byl hlavním bezpečnostním poradcem Hillary Clintonové během její prezidentské kampaně, se má stát novým americkým velvyslancem v České republice, píší Hospodářské noviny. Žádný ze zdrojů, oslovených pro potvrzení této informace, ale nechtěl být jmenován, neboť velvyslanci musí být nejdříve schváleni Senátem USA a předat své pověřovací listiny hostující zemi. Feinsteinovo jméno ale také nikdo nepopřel, uvádí deník. Feinstein pracoval už v první administrativě prezidenta Billa Clintona jako poradce ministra zahraničí Warrena Christophera a v druhém Clintonově období byl pod ministryní zahraničí Madeleine Albrightovou kromě jiného zodpovědný za oblasti kontroly šíření jaderných a strategických zbraní. V této funkci se zabýval také protiraketovou obranou, všímají si Hospodářské noviny a dodávají, že jako poradce pro bezpečnostní politiku v prezidentské kampani Hillary Clintonové se dnes padesátiletý Feinstein vyjadřoval k otázce protiraketové obrany v duchu shodného zdrženlivějšího postoje obou demokratických kandidátů.