Přehled tisku

Karel Vaš
0:00
/
0:00

Válečný hrdina chtěl zabít vraha generála Píky, tvrdí Mladá fronta Dnes.

Veterán z druhé světové války a hrdina bojů o Kyjev Pravomil Reichl podle ní už nemohl unést pocit bezmoci a bezpráví a rozhodl se, že zastřelí komunistického prokurátora Karla Vaše, který v roce 1949 zinscenoval justiční vraždu generála Heliodora Píky. Jednaosmdesátiletý Raichl se k tomu v roce 2002 odhodlal po rozhodnutí odvolacího soudu, že Vaš nepůjde do vězení, protože vražda Píky je již promlčená. Už v roce 1995 chtěl prý veterán Vaše zastřelit loveckou zbraní, kterou si pořídil doma ve Spojených státech, celníci na pražském letišti mu ji však zabavili. O plánu podle deníku řekl badateli Jaroslavu Čvančarovi a někdejšímu agentovi americké rozvědky Vojtěchu Klečkovi. Ti se rozhodli promluvit až nyní, když je promlčeno, že neoznámili přípravu trestného činu. Přejí si totiž, aby se lidé dozvěděli o Raichlových motivech. K atentátu ale nedošlo. Pravomil Raichl zemřel na infarkt 25. února 2002, jen několik hodin před plánovaným činem, píše Mladá fronta Dnes.


„Tvůrci Národního protikrizového plánu jsou ke svým možnostem skeptičtí a mají pravdu. Snaží se odlehčit loď, utěsnit díry a chystat ji na velký náraz. Jenže ten může být ještě větší, než čekáme; navíc může přijít z úplně jiné strany," píší ve svém komentáři Hospodářské noviny.


Wesley Clark,  foto: ČTK
Deník Právo referuje o vystoupení generála Wesleyho Clarka na sobotní první části sjezdu ČSSD. Představitel amerických Demokratů na úvod projevu prohlásil, že nepřijel mluvit jako demokrat nebo republikán, ale jako přítel ze Spojených států. „Jsem velmi rád, že čeští lidé, lidé ve střední Evropě, přijali iniciativu USA k protiraketové obraně,"řekl na sjezdu strany, která americkou protiraketovou obranu odmítá. „V jednacím sále nevyvolal Clarkův projev žádné větší emoce. Na slova o protiraketové obraně delegáti v podstatě nereagovali, nakonec generálovi zatleskali," píše deník a cituje slova ústeckého lídra Jaroslava Foldyny, že Clark by se za agresi na Jugoslávii měl spíše zodpovídat v Haagu, než na sjezdu ČSSD. Předseda strany to však označil za hlas jednotlivce z levicové části strany.

V redakčním komentáři pak Právo píše, že Jiří Paroubek buduje v zahraniční politice poněkud jinou platformu než ve vnitropolitických přístupech. Radar sice odmítá, ale pozváním Clarka na první a exprezidenta Billa Clintona na druhou část sjezdu chce ukázat, že ČSSD není protiamerická, jen byla protibushovská.


Foto: ČTK
Každá politická strana potřebuje čas od času pořádný výprask. Jen ten ji přiměje k pořádné sebereflexi, píší Lidové noviny v glose o sobotník sjezdu ČSSD. Pokud podle nich někdo čekal, že mu kajícný Paroubek sdělí, jak chce vyrovnat propady krajských příjmů za rušené regulační poplatky u lékaře, zda považoval za košer snahu vicehejtmana Drymla koupit pro kraj nemocnici ředitele Drymla, zda souhlasí s výrazivem dr. Ratha, vyšel naprázdno. Místo toho se dozvěděl, že útoky na Drymla a Ratha jsou kampaní ODS a s ní spjatých médií. „Ale co je to všechno proti úspěchu ČSSD ve volbách do krajů a Senátu," poznamenávají noviny a citují slova šéfa ČSSD Jiřího Paroubka: 'Naše říjnové vítězství bylo grandiózní, zářivé a zůstane navždy obdivované jako nejvelkolepější ze všech našich vítězství.' „Citujeme snad z parodie na Saddáma Husajna? Ne, ze sobotního, prý sebekritického, projevu lídra sociální demokracie," uzavírají svou glosu Lidové noviny.


Návrh nové budovy Národní knihovny v Praze | Foto: Future Systems
Tým, který s Kaplickým pracoval na chobotnici, dostal výpověď, informuje Mladá fronta Dnes. Podle ní se tak rozplývají i naděje příznivců Národní knihovny, že by stavba podobná chobotnici mohla přece jen vzniknout. Architekty, kteří na projektu knihovny s Kaplickým pracovali, v minulých dnech propustila jeho bývalá manželka Amanda Levete, která do Kaplického smrti vlastnila polovinu Future Systems, ale nyní spravuje i podíl, který po otci zdědí třináctiletý syn Josef. Amanda Levete nechce pokračovat v Kaplického projektech, které vznikly poté, co se bývalí partneři rozešli i profesně. Proto oslovila klienty, kterým projekty patřily, a nabídla jim je. Dokumentaci k Národní knihovně však nemá kdo převzít. Stát ani pražský magistrát o stavbu nemají zájem, připomíná Mladá fronta Dnes.


Klaus oslabuje pozici Česka, komentují rok po znovuzvolení působení hlavy státu Lidové noviny. Podle autora měli Klausovi odpůrci z nesocialistického tábora tedy pravdu v tom, že Václav Klaus, nevázán potřebou brát ohled na další znovuzvolení, bude vyvádět ještě daleko víc než dosud. Přes minimum ústavních prostředků, které by prezidentovi umožňovaly provozovat nějakou samostatnou politiku, se tato funkce těší velké „mimoústavní" vážnosti, což způsobuje, že cizina i veřejnost připisují jeho vystoupením váhu, kterou fakticky nemají, a prezident tak může natropit poměrně hodně škod, tvrdí autor. Podle něj se Václav Havel stylizoval do pózy „filozofa" a pronášel duté fráze o globální odpovědnosti. „Byla to aktivita neužitečná, ale poměrně neškodná. Klaus je naproti tomu výbojný kverulant." To je ale podle komentátora formální výhrada. Pokud však jde o obsah, je úplně falešné vidět jako největší nebezpečí pro ČR demokratický deficit v EU a pro svět ideologii globálního oteplování. To, co nás nejvíc ohrožuje, je vzkříšení ruských imperiálních ambicí, zdůrazňuje komentář Lidových novin.