Přehled tisku

Jiří Havel, foto: Autor
0:00
/
0:00

Kandidátku ČSSD do evropských voleb vede Jiří Havel, který koncem 80. let ve vysokoškolských skriptech pozitivně hodnotil Josifa Vissarionoviče Stalina, píše na své první straně Mladá fronta Dnes.

Jiří Havel
Kandidátku ČSSD do evropských voleb vede Jiří Havel, který koncem 80. let ve vysokoškolských skriptech pozitivně hodnotil Josifa Vissarionoviče Stalina, píše na své první straně Mladá fronta Dnes.

Podle ní to bývalý Paroubkův vicepremiér dělal v době, kdy už ani v komunistickém Československu nebyl bývalý diktátor „v kurzu", protože v SSSR pod vedením Michaila Gorbačova probíhala perestrojka. Jiří Havel však nepovažuje svůj dřívější text o přínosu Stalina za problém. Podle něj podobná hodnocení Stalina volí i autoři jiných učebnic ekonomie. A že například i nositel Nobelovy ceny Paul Samuelsson přiznává Stalinovi, že odfinancoval vznik těžkého průmyslu a bez něj by nepřežil druhou světovou válku. Šéf ČSSD Jiří Paroubek označil otázku Mladé fronty Dnes o Havlově výroku za „nechutné kádrování hodné ÚV KSČ". Socialisty podle novin naštval i dotaz na výjimku, kterou dostala dvojka jejich eurokandidátky - Richard Falbr. Ač strana svým kandidátům ukládá, aby předložili čisté lustrační osvědčení, po Falbrovi, který je už teď europoslancem, ho nepožadují. „Po panu Falbrovi lustrační osvědčení nechceme, protože už jednou prošel volbami," cituje deník slova volebního manažera ČSSD Karla Březiny. Mladá fronta Dnes však poznamenává, že Falbr má pozitivní lustrační osvědčení kvůli práci pro StB. Bývalý šéf odborů a později i senátor to vysvětluje tím, že na jazykové škole ministerstva vnitra v 60. letech vyučoval španělštinu a angličtinu, konstatuje deník.


David Rath
Slova hejtmana a poslance ČSSD Davida Ratha o Hitlerově řešení ekonomické krize v sobotních Lidových novinách rozpoutala sérii ostrých urážek, píše deník tak trochu ve vlastní věci. Špičky obou nejvýznamnějších českých politických stran se vzájemně obviňují ze sympatií k Hitlerovu režimu. ODS kritizuje Ratha a její první místopředseda dokonce prohlásil, že sociální demokracie se pod Rathovým vedením velmi přibližuje národně sociální straně pod vedením Hitlera a Goebbelse. Naproti tomu ČSSD požaduje omluvy a její šéf Jiří Paroubek připomíná dřívější výroky lídra ODS Mirka Topolánka, kterými se prý přihlásil ke sloganům propagujícím hnutí směřující k potlačování práv a svobod. Šlo o Topolánkova prohlášení, v nichž použil sousloví o noci dlouhých nožů, osvětimské lži nebo výrok Es kommt der Tag.


Bývalý elitní policista je u soudu kvůli stykům s podsvětím, informují Hospodářské noviny. Podle nich případ bývalého velitele pražské kriminálky Zdeňka Pichlíka aspiruje na úspěšnou detektivku. Obžaloba viní policistu, že se na objednávku několika podnikatelů snažil ovlivňovat vyšetřování a soudní projednávání jejich případů. Zápletku ještě okořenila nevyjasněná sebevražda Pichlíkova nadřízeného, jehož vraždu si podle známé Kubiceho zprávy objednalo podsvětí napojené na Pichlíkovu přítelkyni, pokračují noviny. Zástupce ředitele pražské policie Zdeněk Janíček byl totiž nalezen mrtvý ve sklepě paneláku, kde bydlel. Policie opakovaně dospěla k závěru, že šlo o sebevraždu. Přestože se Janíček sám devětadvacetkrát bodnul, podřezal si žíly a ještě se oběsil, píší Hospodářské noviny připomínají, že případů trestných činů policie je z poslední doby více. Inspekce ministerstva vnitra se zabývala třeba případem šéfa elitního pátracího týmu kvůli přijetí úplatku nebo kauzou policistů z Frýdecko-Místecka, kteří podle obžaloby brali úplatky od řidičů.


Dobrá zpráva: krádeží aut ubylo, to je hlavní titulek první strany Mladé fronty Dnes. Podle ní zloději loni ukradli nejméně aut za posledních třináct let. Zmizelo 18 011 vozů, tedy o patnáct set méně než v roce předchozím. To, že během jednoho roku počet krádeží klesl o výrazných osm procent, přičítá policie úspěšným zátahům na zloděje. Kromě toho se trh s auty pomalu nasycuje. Dobrý vůz už není takový luxus, jako tomu bylo třeba před deseti lety. Mladá fronta Dnes cituje slova kriminalisty, že leasingové společnosti a pojišťovny také kontrolují své klienty a ubývá případů, které jsou ve skutečnosti podvodem, ale nám to hlásí jako krádež.

Deník dále konstatuje, že každé třetí kradené auto připadá na hlavní město, a právě Praha má největší zásluhu na zlepšení. A statistiky by prý mohly vyznít ještě lépe, kdyby na přelomu roku lidé nenahlásili spoustu údajných krádeží starých aut, aby tak „zlegalizovali" vyřazení neexistujícího vozu z evidence. Slibný vývoj se však může zhoršit kvůli současné finanční krizi, pokud budou majitelé starších vozů muset šetřit a donekonečna opravovat své vozy, čímž vzroste poptávka po levných náhradních dílech a s ní i tlak, aby se kradla téměř bezcenná auta kvůli součástkám na opravy.