Přehled tisku

Jan Kaplický
0:00
/
0:00

Kdyby Kaplický navrhl knihovnu ve stylu nějaké „české chaloupky“ či hranaté škaprcetle, to by jistě prošlo. Avšak něco tak avantgardního? To pražští šosáci od Hradu až po radnici odmítnout prostě museli, komentuje deník Právo.

Podle něj měla tato sorta lidí s avantgardou vždycky potíže. Impresionisty kdysi vyháněla z galerií, Eiffelovku chtěla radnice rozebrat, protože prý hyzdí Paříž. Vašnosty ale vzala voda do zapomnění, díla avantgardistů vstoupila do nesmrtelnosti, píše komentátor a dodává, že z pražských vašnostů zbude vzpomínka na jejich hloupost.


Lidové noviny glosují rozhodnutí krajského soudu v Ostravě, které státního zástupce Iva Ištvana vrátilo zpět do Brna z olomouckého „vyhnanství“, kam musel denně dojíždět skoro sto kilometrů. Verdikt potvrzuje podezření, že existuje justiční mafie, píše autor. Odvolání Ištvana z pozice vrchního státního zástupce nese znaky šikany, pozastavil se nad tím už i soudce Cepl, který připustil označení skupiny vlivných lidí ze státního zastupitelství za justiční mafii. Jako případ odborné šikany to nyní posoudil už druhý soud, píší dále noviny. Podle nich sice není všem soudním verdiktům konec, ale nutno konstatovat, že odborná reputace a pověst nejvyšší státní zástupkyně Vesecké se musí jevit jako velmi oprýskaná nejen laickým pozorovatelům. A ministr spravedlnosti Pospíšil, který tak ochotně uvěřil všem formalistickým zdůvodněním Nejvyššího státního zastupitelství, by měl svůj velkorysý postoj přehodnotit. Nebo si máme myslet, že v „tom jede s mafií?“ – uzavírají otázkou Lidové noviny.


Většina rodičů nesouhlasí se zákazem fyzických trestů. Kampaň je má přesvědčit, ať aspoň nebijí děti po hlavě, informuje Mladá fronta Dnes. Tým ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové chce v první řadě vytlačit z rodin hlavně facku, která je podle členky týmu Evy Vaníčkové českou specialitou, se kterou se podle ní v takovém rozsahu v jiné kultuře nesetkáme. Na rozdíl například od plácnutí přes zadek naplňuje definici tělesného týrání: je to úder na citlivé místo a ponižuje, říká Vaníčková. Kampaň má předcházet úplnému zákazu fyzického trestání dětí. Rodiče by se prý měli naučit, jak své potomky vychovávat, aniž by na ně museli vztáhnout ruku.

Odpůrci ale tvrdí, že plácnutí může být citlivější, než psychický trest. A podle orientačního průzkumu, který si nechal vypracovat tým ministryně Stehlíkové, je proti zákazu fyzických trestů až 60 procent dotázaných, zatímco podporu této myšlence vyslovilo jen 20 procent. „Když uvážíme, že ještě žádná informační kampaň neproběhla, tak je to dost,“ cituje Mladá fronta Dnes ministryni. Podle ní například i v severských zemích, kde je bití dětí tabu, trvala změna postoje třicet let.


Úterní výroky guvernéra Zdeňka Tůmy ČNB o možnosti snížit úrokové sazby glosují Hospodářské noviny. Na první pohled to podle nich vypadá jako riskantní hra. Kdyby se ukázalo, že mluví do větru, a úroky se nehnou, přijde centrální banka o zásadní zbraň na krocení bujné měny. „Silným slovům se už příště investoři jen zasmějí a s korunou si pohrají jako kočka s myší: nechají ji vystoupat výš, než byla před Tůmovým slovním atakem,“ píše autorka a pokračuje: „Zatím to vypadá, že guvernér vsadil na zdravý instinkt, a ostrý tah se mu vyplatí.“ Den po dni totiž podle Hospodářských novin přibývají argumenty, že nižšími úroky centrální banka nic vážného neriskuje. Ceny se jí z ruky nevymknou ani s mírnějšími sazbami.


Šéf elitních policistů je obviněn z korupce a zneužití pravomocí, informuje deník Právo. Speciální pátrací tým na policejním prezidiu, který má na starosti pátrání po nejhledanějších zločincích, přitom bývá označován jako chlouba české policie a výkladní skříň kriminálky. Jeho šéf Jany Rybár je ale podle listu už půl roku stíhaný kvůli tomu, že si údajně nechal od skupiny Vietnamců slíbit úplatek za to, že jim pomůže s vyřízením vstupních víza do Česka. Po celou dobu stíhání je postaven mimo službu, jakoukoliv vinu však odmítá a o odchodu do civilu neuvažuje.


Karel Schwarzenberg
České detektivní kanceláře soudí, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chyboval, když se kvůli auditu Jiřího Čunka obrátil na zahraniční detektivy, píší Hospodářské noviny. "Pan Schwarzenberg udělal chybu, že si nevzal tuzemskou firmu. I Sherlock Holmes by byl v koncích, kdyby přišel třeba na Žižkov. Znalost místního prostředí je nezbytná," cituje list prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiřího Kameníka. Jenže právě vazby domácích detektivů na české prostředí byly důvodem, proč lukrativní zakázku za několik milionů korun dal Schwarzenberg firmě zahraniční, pokračují noviny a citují Schwarzenbergova slova: "Bylo nutné najít někoho, kdo je dostatečně zkušený a tvrdý. A za druhé, kdo bezpečně nebude - ať už kladně nebo záporně - ovlivněn tuzemskými faktory."

Šance pořádně se zviditelnit v atraktivní kauze tak domácím detektivům sice tentokrát utekla, ale přesto si nemohou stěžovat. Jejich byznys kvete a obrat v oboru je přinejmenším v desítkách milionů korun, pokračují noviny. Podle nich se však postupně mění klienti. Zatímco dříve si lidé většinou nechávali sledovat nevěrnou manželku, teď už převažují firmy, pro které detektivové vyšetřují krádeže zboží, podezření ze zpronevěry nebo únik strategických informací.