Přehled tisku

0:00
/
0:00

Praktičtí lékaři se cítí být přepracovaní, podhodnocení a zavalení administrativou. Kvůli nízkým příjmům prý mají špatně vybavené ordinace a skoro polovina z nich by šla kvůli nespokojenosti s platbami pojišťoven znovu do stávky.

I za cenu, že by jim kvůli tomu pojišťovny vypověděly smlouvu. Podle Hospodářských novin to vyplývá z obsáhlého průzkumu pro Sdružení praktických lékařů, který se deníku podařilo získat. Nejhůře vnímají praktici svou ekonomickou situaci a to, jak jsou přetíženi administrativou. Dělají za jiné lékaře zbytečné činnosti. Vypisují za ně neschopenky i potvrzení pro sociální dávky, citují noviny místopředsedu Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka.


Podle Lidových novinúřady neřeší násilí za zdmi dětských domovů. Dokázat je ho těžké dokonce i v případě, kdy o poměrech promluví někdo zevnitř. Jako třeba dvě děti z dětského domova v Novém Jičíně, které vypověděly, že je zástupce ředitelky zbil či brutálně uhodil. Jejich výpověď podle deníku potvrzují i někteří vychovatelé, zřizovatele domova, kterým je Moravskoslezský kraj, to však nechává klidným. Děti si totiž mohly vymýšlet a žádné nepravosti prý nejsou možné protože v domově jsou kvalifikovaní pracovníci, kteří prošli psychologickým testem. Zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová věří, že pokud má někdo vůli, pravdy se dobere. Připouští však, že současný systém kontrol selhává, protože se více než právy klientů zabývá ekonomikou a hygienou, citují Lidové noviny.


V době počítačů a elektronických dokumentů parlament plýtvá papírem a kvůli jedné schůzi potiskne neuvěřitelných sedm tun papíru za více než 2 miliony korun, všímá si Mladá fronta Dnes. A to jde jen o návrhy pro poslance, které většinou hned skončí v koši. Deník cituje slova poslance Borise Šťastného, že nikdo nemůže přečíst všechny návrhy, a ty, co ho zajímají, si najde na počítačové síti. Pokud by se listy naskládaly za sebe, vytvořily by více než 400 kilometrů dlouhý pruh, píše Mladá fronta Dnes a dodává, že všechny dokumenty pro jednoho poslance by se přitom daly vypálit na jediné datové cédéčko a z více než dvou milionů by se náklady smrskly na dva až tři tisíce korun. Podle deníku si však poslanci problém uvědomují a problém chtějí na podzim řešit.


Hudební festival První máj bez komunistů, který loni a předloni vytlačil z Letenské pláně v Praze prvomájovou demonstraci komunistů, letos nebude. Organizátorům ze sdružení Dekomunizace se nepodařilo sehnat sponzory a sami finance nemají, všímají si Hospodářské noviny. Původně na akci přispívalo město, letos ale sdružení peníze nedostalo a už je nedokázalo sehnat.


Mirek Topolánek  (uprostřed) na konferenci ODS,  foto: ČTK
Na sobotní ideové konferenci slíbil premiér Mirek Topolánek občanům, že zvítězí-li ODS v příštích sněmovních volbách, do deseti let se dostane Česká republika co do kvality života v ní mezi první desítku zemí EU, píše komentátor deníku Práva a pokračuje: Ten slib mi připomíná mrkve, zavěšenou oslovi před nos, aby se snažil do ní kousnout a tím usilovněji a poslušněji táhl káru. Autorovi s nezdá, koho z první desítky by mělo Česko za tak krátkou dobu vyšoupnout: Británii, Francii, Německo, Rakousko, země Beneluxu či skandinávské státy? Slibovat voličům modré z nebe je první přirozeností politiků vůbec a v Česku zvláště. Co znám z historie, je Winston Churchill slíbil občanům krev, slzy a pot. Dodržel to do písmene, vyhrál s tím válku a stejně hned poté drtivě prohrál volby, podotýká Právo.

Podle Lidových novin zase ODS na své sobotní ideové místo řešení problémů na konferenci fantazírovala. „Topolánkův vzkaz dovnitř strany i do koalice zní: nezměníme se. Obtížné otázky chceme nadále prosazovat silou, vnitrostraničtí oponenti budou válcováni a politiku nahradí vyhrožování,“ píše autor. Domnívá se, že nesnadná vyjednávání s výsledkem, s nímž se smíří všichni a nikdo nežízní po revanši, jsou současnému vedení ODS cizí. „Právě tohle Topolánkovi nejde, na nepříjemného oponenta se nepřipraví, vybuchne, pozuráží okolí a udělá ze sebe kašpara, jako v případě tripartity,“ glosují Lidové noviny. Podle nich může napínání koaliční struny pokračovat do listopadových voleb. „Jenže po nich už Topolánek možná bude zírat do obličejů jiných koaličních předsedů,“ uzavírá deník.


Expanze Microsoftu do světa internetu by se mohla dotknout i Česka. Podle dvou dobře informovaných zdrojů Hospodářských novin softwarový gigant vyjednává o koupi jedničky na českém webu, portálu Seznam.cz. Jeho většinový majitel a šéf Ivo Lukačovič neustále opakuje, že Seznam neprodá, nicméně má na květen naplánovanou schůzku s nejvyšším šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem.

„Kdyby se Ballmerovi podařilo Lukačoviče přesvědčit, šlo by o největší událost v historii českého internetu. Transakce by podle expertů dávala smysl pro obě strany,“ domnívá se deník. Český internet se rychle rozvíjí a pro Seznam bude obhajoba prvního místa čím dál těžší. Microsoft nyní usiluje o to, ovládnout internet a upevnit pozici proti Googlu. Údajná miliarda dolarů, což by měla být prodejní cena Seznamu, podle Hospodářských novin nemusí Microsoft odradit. "Seznam loni vydělal půl miliardy korun a je dojnou krávou českého internetu," citují noviny jeden ze svých zdrojů.


Pondělní Hospodářské noviny rovněž vzpomínají v obsáhlém článku na odpůrce komunismu Pavla Wonku, který před dvaceti lety, 26. dubna 1988, zemřel ve vězení v Hradci Králové. „Byl utýrán a uštván totalitním aparátem, doslova 'zlomen k smrti', připomíná autor.