Přehled tisku

Hotel Legie
0:00
/
0:00

Spor v Československé obci legionářské zřejmě graduje, napsal deník Právo v den, na který obě znesvářené strany svolaly své tiskové konference.

Spor v Československé obci legionářské zřejmě graduje, napsal deník

Za zdánlivě generačním konfliktem je podle deníku spor o majetek obce, a především o hotel, který v centru Prahy legionáři obdrželi jako náhradu za dříve zabavený majetek. Provozovatel celý loňský rok neplatil nájem, čím podle Beera veteráni přicházejí o peníze, které měly být použity na sociální a zdravotní výdaje nejpotřebnějších členů obce, proto si myslí, že bylo nutno smlouvu vypovědět a nahradit nájemce. Fondy obce ovládá skupina zejména mladších členů, kteří tvrdí, že jejich kritici mají nerealistické představy o zisku z hotelu. Loňské neplacení je zase podle provozovatele jen důsledkem toho, že kvůli složitým smlouvám platil více, než měl, cituje dále Právo.


Foto: ČTK
Slepý vojevůdce posloužil za 584 let od své smrti leckomu. Spojenec Poláků proti Němcům, muž, před kterým se třásla Evropa, osobnost, kterou i maršál Radecký motivoval své vojáky k boji za císaře pána proti Napoleonovi, glasují Lidové noviny na okraj akce, při které členové sdružení Dekomunizace navlékli na sochu Jana Žižky na pražském Vítkově triko s nápisem „Nechci mít na triku další totalitu". Pod titulem „Žižka pro každé použití" noviny připomínají, že ze symbolu husitské komuny tak je dnes symbol antikomunismu a uzavírají: „Žižka byl nesporně velikánem, ale zůstává též symbolem rozdělení národa, před nímž blednou i bratři Mašínové. Ti, na rozdíl od něj, nemají sochu v Přibyslavi, městě, jež Žižka dobyl, vypálil a jehož obyvatele nechal upálit."


Foto: Evropská komise
Americká vláda chce "sponzorovat" české vědce, kteří jí mají pomoci v boji proti terorismu, píší Hospodářské noviny, které mají k dispozici seznam patnácti českých vědců, o něž má zájem americká protiraketová agentura. Jde hlavně o specialisty na hi-tech obory, jako jsou nanotechnologie, informační technologie, elektrotechnika či kybernetika. Ale třeba i teoretická matematika, uvádí deník. Podle článku mají peníze do české vědy přitéct z Washingtonu na základě zvláštní smlouvy o umístění radaru v Brdech. A první peníze už čeští akademici dostali, když si americká Protiraketová agentura na pražské ČVUT sjednala projekt, který mapuje, co všechno mohou Češi Američanům nabídnout. Podle Hospodářských novin navíc Američané slibují, že na české firmy nezapomenou ani při výstavbě základny.


Premiér Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Mirek Topolánek poprvé připustil, že jeho vláda ve skutečnosti daně vlastně moc nesnížila, píše Mladá fronta Dnes v článku o premiérově přednášce na půdě pražské Vysoké školy ekonomické. „Daňová reforma je trochu nalej - vylej. Přímé daně jsme snížili, zatímco nepřímé zvýšili, takže celková daňová zátěž se tolik nezměnila," cituje deník Topolánka. Premiérovo prohlášení je Mladé fronty Dnes o to pikantnější, že je učinil v době, kdy ODS rozjela kampaň a na billboardech u silnic se chlubí heslem „zjednodušujeme a snižujeme daně".


Právě před čtvrtstoletím vyšel v ideologickém týdeníku Tribuna článek „Nová vlna se starým obsahem", který odstartoval hon na tzv. českou novou vlnu v hudbě, připomínají Lidové noviny. Desítky kapel po článku plném urážek čekal zákaz hraní, problémy měli jejich fanoušci i kulturní instituce, které jim hraní umožňovaly. V archivech Státní bezpečnosti je přitom možné najít řadu indicií o tom, že celou kampaň proti nové vlně řídila právě komunistická tajná bezpečnost. „Nepřipustit vystoupení závadových hudebních skupin a vytváření paralelních struktur proti kulturní politice KSČ," cituje například deník větu z plánu činnosti StB pro rok 1983.


Lidovecký místopředseda David Macek, který se postavil proti potratům, dělá to, co měli křesťanští demokraté udělat už dávno: nenechávat boj proti potratům na donkichotském Jiřím Karasovi, ale učinit z něj nárožní kvádr své politiky. Určitě by jim to slušelo líp než stavění vlastní popularity na stěhování Romů ze Vsetína. Bojovat za práva nenarozených dětí je totiž povinností křesťana, komentuje Mladá fronta Dnes novou iniciativu KDU-ČSL.


Pro Miloslava Vlčka není žádná výzva dost velká. Původně jen dočasný šéf sněmovny se už zabydlel a plánuje velké věci, píší Hospodářské noviny. Svou funkci sice získal jen náhodně a z jeho moderování volby prezidenta si mnozí pamatují jen větu: "Co mám dělat?", Vlček se ale nenechal odradit, pokračuje deník. „Zatímco jeho předchůdci ve funkci Miloš Zeman nebo Václav Klaus hlavně řídili schůze, Vlček chce víc. Chce dolní komoru přestavět a plánuje i propouštění. Ale moc kdysi nejméně nápadného poslance z Moravy má sahat i za parlamentní zdi. Vlček hodlá naučit řídit české řidiče," uvádí noviny v narážce Vlčkovu účast na křtu knihy Centra pro bezpečný stát, kde podle pozvánky předseda Poslanecké sněmovny poskytne „i zásadní návrhy na zlepšení dopravní situace nejen na dálnici D1". Vlčkova starost o dopravu a bezpečí je chvályhodná. Je ale pozoruhodné, s jakou razancí tento sociální demokrat objevuje možnosti funkce, o níž si všichni mysleli, že slouží nanejvýš k utišování nepokojných poslanců, pokračují Hospodářské noviny s dovětkem: „Dokonce i tento problém se Vlček pokusil překonat. Loni v říjnu nechal do sálu namontovat lepší mikrofony, protože neslyšel řečníky. Jenže se ukázalo, že silnější mikrofony znamenají také víc hluku. Hned druhý den je Vlček nechal zase odmontovat."