Přehled tisku

Le Château de Prague
0:00
/
0:00

Novoroční projev hlavy státu má mít 1. ledna 2008 novou podobu. Václav Klaus už nechce mluvit u pultíku ve své pracovně, ale má stát na hradním nádvoří a za ním budou lidé.

„To je typické aranžmá proslovů amerických prezidentů s jasným cílem zapůsobit na podprahové vnímání: lid stojí za mnou, podporuje mě,“ píše Mladá fronta Dnes. Podle ní sice informaci v této podobě nechce potvrdit ani Hrad ani televize Nova, jež novoroční řeč natočí, ale výrazně jinou podobu projevu opatrně připouští. Prezident ho bude přednášet měsíc před novou prezidentskou volbou, připomíná v té souvislosti Mladá fronta Dnes.


Jan Švejnar,  foto: ČTK
Oficiální vstup Jana Švejnara do boje o prezidentské křeslo je zlomem v porevoluční tradici. Poprvé je šance, že se prezident bude skutečně volit, míní komentátor Hospodářských novin. Všechny předchozí prezidentské volby považuje za ceremoniály, na nichž zavedená figura porážela outsidery nasazované z trucu, naivity, nebo někdy i z morálních pohnutek. Jan Švejnar je první protikandidát, který má reálnou šanci stát se prezidentem na základě politické volby, tvrdí autor a pokračuje: „Zákonodárci, kteří rozhodnou, ale i celá společnost, která bude jen přihlížet, mají jedinečnou šanci udělat si po letech jasno v tom, co od českého prezidenta čekají.“ Václav Havel podle deníku obnovil masarykovskou tradici prezidenta "monarchistického", s nímž se lid snadno identifikuje, a Václav Klaus tuto tradici ještě umocnil, o čemž svědčí i jeho obrovská popularita. Dá-li se něco čekat od Jana Švejnara, pak to, že "monarchistickým" prezidentem nebude a jeho prezidentství by bylo civilnější, v německém či italském smyslu. Méně národnostní identifikace, víc provozní praktičnosti, uzavírá komentář Hospodářských novin.


A Václav Klaus ještě jednou – tentokrát v obsáhlém rozhovoru pro víkendový magazín Lidových novin. „Myslím, že se mně v principu podařilo v tom prezidentování uspět. To není žádná velká namyšlenost, průzkumy veřejného mínění tomu nasvědčují, v závěru prezidentského období nemívají prezidenti tu míru preferencí, kterou mám teď já,“říká o sobě Klaus.


David Rath
Deník Právo cituje poslance ČSSD Davida Ratha, který soudí, že při prezidentské volbě hrozí politická korupce. „Začali jsme proto přemýšlet, jak si soc. dem. zajistí, aby naši poslanci a senátoři splnili závazek orgánů ČSSD, že nikdo nesmí podpořit znovuzvolení Václava Klause,“ cituje deník Ratha. Vedení ČSSD má prý zprávy, že se ODS snaží ulovit opoziční hlasy a proto zvažuje kontrolu. Jako o jejích možných způsobech cesty se prý uvažuje o podpisovém vázacím aktu, vzájemném focení hlasovacích lístků volitelů jejich mobilními telefony, a v případě nepříznivého vývoje pro Klausova protikandidáta případně i hromadnou neúčast soc. dem. poslanců na hlasování. Obvinění z nedemokratických praktik se Rath nebojí. „Jako nedemokratické naopak vidím snažit se některé naše poslance přetáhnout, koupit,“ cituje poslance ČSSD deník Právo.


Martin Bursík
Předseda zelených Martin Bursík a jeho bratr Jiří jsou podezřelí z celkem pěti trestných činů. Jejich případ nyní prověřují detektivové z pražského oddělení hospodářské kriminality, tvrdí Lidové noviny. Podle nich kriminalisté Bursíka podezírají, že připravoval trestný čin poškozování věřitele, dopustil se zkrácení daně, porušil závazná pravidla hospodářského styku, dopustil se neoprávněného podnikání i porušování povinnosti při správě cizího majetku. Bursík, který je do neděle na konferenci o globálním oteplování na Bali, se zatím k případu příliš nevyjadřuje. Už ale vzkázal, že se ničeho nezákonného nedopustil a že se podrobí nejen policejnímu vyšetřování, ale i šetření finančním úřadem, pokračuje deník. Lidové noviny navíc připomínají čtvrteční Právo, které cituje nejmenovaného „vlivného koaličního politika“, jenž si myslí, že to Bursík těžko ustojí, protože podle všeho jde mnohamilionový daňový nedoplatek.

Samotné Právo ale v pátek přináší rozhovor s bývalým Bursíkovým daňovým poradcem Jaromírem Soukupem, který tvrdí, že Bursíkovy účty jsou v pořádku.


„Myslíte, že by si cestující, jejichž vlak přijel do cílové stanice s několikahodinovým požděním, zasloužili dostat zpátky část jízdného? Tak na to zapomeňte,“ píše Mladá fronta Dnes. Podle Českých drah na to cestující nemají žádný nárok, přestože kvůli kolapsu který nastal vinou špatně připraveného jízdního řádu, se to v minulých dnech stalo desetitisícům lidí. Ale v budoucnu by se to mělo změnit, píše deník a připomíná soubor předpisů, který nedávno vydal Evropský parlament mimo jiné s cílem sankcionovat velká zpoždění. K platnosti těchto opatření však ještě povede dlouhá cesta. Předpisy zatím nepodepsali příslušní ministři a řada zemí – včetně Česka – pak pravděpodobně využije odklad v podobě přechodného období, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Odhady nákladů na olympiádu glosují Lidové noviny. „Představme si, že bychom se na půl roku vzdali všech služeb státu zajišťovaných z rozpočtu. Nebo že by František Procházka zopakoval svůj lup tisíckrát a peníze vydal. Pak bychom měli pohromadě částku, za kterou by Praha uspořádala olympijské hry se vším všudy -šest set miliard korun,“ píše deník a dodává, že to říkají odhady jaksi obecné. Odhady lobbistické se chovají jinak. „Nefunguje-li někde zákon zachování hmoty a energie, tak v Česku. Zatímco dálnice se tu stavějí za dvojnásobek průměrné ceny v zahraničí, odhady ceny olympijských her klesají. Jak to, že táž expertní firma, která roku 2004 odhadla cenu pražských her na 136 miliard korun, teď snížila svůj odhad téhož na 88 miliard?“– ptají se noviny. Podle nich jde o míchání jablek a hrušek, toho nejnutnějšího pro sportovce s tím, co si přihodí sám pořadatel. Druhý fígl je pak podle deníku je ve slově „pořadatel“. Ten má vždy vyšší nároky než kandidát. Kandidát, který musí vypadat hezky, tedy Praha primátora Béma, čísla snižuje. Pořadatel, který musí dopadnout dobře, pak čísla už jen navyšuje. Athény a Turín se dostaly na dvaapůlnásobek, Londýn předběžně na čtyřnásobek, uzavírají Lidové noviny.