Přehled tisku

Prezident České republiky Václav Klaus
0:00
/
0:00

Antiklaus nemá moc šancí, hodnotí Mladá fronta Dnes výsledky vlastního průzkumu mezi poslanci a senátory. Soupeř, který se za pět měsíců postaví Václavu Klausovi v prezidentských volbách, půjde do velmi nerovného boje, tvrdí deník. Ke zvolení hlavy státu je potřebných 141 hlasů zákonodárců, a Klaus má už dnes jistých 123.

Antiklaus nemá moc šancí, hodnotí Mladá fronta Dnes výsledky vlastního průzkumu mezi poslanci a senátory. Soupeř, který se za pět měsíců postaví Václavu Klausovi v prezidentských volbách, půjde do velmi nerovného boje, tvrdí deník. Ke zvolení hlavy státu je potřebných 141 hlasů zákonodárců, a Klaus má už dnes jistých 123. Další dva hlasy mu téměř jistě dají senátoři ODS, kteří se ankety odmítli zúčastnit, ale před půl rokem na stejnou otázku odpověděli kladně. Šest poslanců je opětovné volbě Klause nakloněno, i když si zatím nejsou jisti. Ještě nejistějších je dalších osm zákonodárců, kteří ale rovněž nevylučují, že by mohli zvednou ruku pro současného prezidenta. Kdyby se všichni zmínění přiklonili na stranu Václava Klause, scházely by mu k vítězství pouhé dva hlasy. Může je lovit v 55členné skupině těch, kteří ve věci ještě nemají jasno. Nejsnazší hledání by měl mít prezident mezi lidovci, kde váhá 14 lidí, ale čestný předseda ODS má překvapivě fanoušky i mezi komunisty a sociálními demokraty, kteří si sice nedovolí nahlas říci, že mu dají hlas, ale jinak o něm mluví přímo nadšeně, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Za marihuanu mají být mírnější tresty, uvádí deník Právo. Podle něj autoři chystaného trestního zákoníku navrhují pro kuřáky marihuany, pojídače omamných houbiček i pro ty, kteří pěstují konopí jen pro léčebné účely, výrazně nižší tresty, než je tomu nyní. Dokonce uvažují o tom, že pěstování konopí v malém množství a pro vlastní potřebu bude beztrestné. Mírnější postih má být možný díky vzniku zcela nového trestního činu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku, čímž by byli tito pěstitelé odlišeni od výrobců tvrdých drog. Za držení méně závažných drog pro vlastní potřebu by měl napříště hrozit maximálně rok vězení, za vypěstování marihuany ve "větším než malém množství" dokonce jen šest měsíců, píše Právo. Doposud byli všichni výrobci jakýchkoli drog trestáni stejně podle sazby od jednoho do pěti let, ať šlo o profesionálního výrobce pervitinu nebo o studenta, který si sám pro sebe vypěstoval pár rostlinek konopí.


Klášter ve Vyšším Brodě
Kdo otevře hrobku slavného českého rodu Rožmberků, do roka zemře, varuje legenda. Skupina českých archeologů se přesto chystá nahlédnout do neprobádaného podzemí kláštera ve Vyšším Brodě, píší Lidové noviny. Tým se chystá prozkoumat hrobku nejprve pomocí speciálního radaru. Teprve potom vědci provrtají do hrobky otvor - postačí dva centimetry - a zasunou kameru. Poslední Rožmberk Petr Vok zemřel na konci roku 1611. Krátce potom byla hrobka uzavřena a pravděpodobně zůstala nedotčena až do současnosti, připomínají Lidové noviny.

"My opravdu nehledáme žádnou senzaci,"říká k tomu na jiném místě Lidových novin vedoucí projektu, archeoložka Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Zuzana Thomová. Hlavním cílem průzkumu je podle ní snaha získat informace nejen o architektonickém vývoji kláštera jako významné kulturní památky, ale také o historii pohřebnictví v českých zemích. "Do rožmberské hrobky se pohřbívalo už od 13. století, a pokud nebyla hrobka od roku 1611 nikdy otevřena, může její průzkum přinést řadu důležitých poznatků,"říká Thomová.


Vnitro učí úředníky, jak nedělat špatné zákony, napsaly pondělní


Klienti zdravotních pojišťoven by měli od roku 2009 dostat možnost vybrat si pojištění "na míru", píší Lidové noviny. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by mohly pojišťovny lákat své klienty na nejrůznější výhody třeba podle toho, zda jejich klient má riskantního koníčka a bojí se úrazu nebo preferuje jiný zájem. Zároveň by pojišťovny mohly nabízet za příplatek různé VIP služby, které by nebyly zahrnuty do zákonem stanoveného základního nároku na péči. Na druhou stranu pro lidi, kteří pečlivě dbají o své zdraví, by mohla být zdravotní péče i levnější. Pojišťovny by totiž měly dostat rovněž možnost své klienty odměňovat formou vyplácení bonusů, poznamenávají noviny.


Změnou daní, která odstartuje 1. ledna, končí v Česku nevídané rovnostářství, tvrdí Mladá fronta Dnes. Za to, že se zvětší rozdíly mezi příjmy chudších a bohatších lidí, podle ní mohou právě daně. Nyní více vydělávající lidé platí vyšší procento daně ze mzdy než ti chudší. Od ledna bude daň pro všechny stejná: 15 procent. Expert přes počítače s hrubým příjmem sto tisíc si tedy díky daním a nižším odvodům na pojištění od ledna měsíčně přilepší hned o devět tisíc čistého, zatímco lidé s nižšími příjmy mohou počítat jen se stokorunami navíc.

Česko, které nyní patří k nejrovnostářštějším zemím na světě, se tím posouvá blíž k západní Evropě, píše dále Mladá fronta Dnes. Podle jejího článku česká společnost opět míří k normálu, kterému se v dobách vlády komunistů vzdálila, i když komunistům se dobře navazovalo na předchozí tradici. Už v době Rakouska-Uherska nebo první republiky patřilo spíše k rovnostářským zemím, cituje deník sociologa Jiřího Večerníka. "Podle mnoha ekonomů a politiků je nerovnost v příjmech dobrá, protože motivuje k práci. A to zvláště lidi na důležitých místech, kteří kvůli tomu, že jim daně spolknou téměř polovinu platu, ztrácejí motivaci," uzavírá Mladá fronta Dnes.