Přehled tisku

Lugar del atentado (Kobylisy)
0:00
/
0:00

Amatérští historici zaskočili politiky, píše na své titulní straně deník Právo. Informuje, že atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha připomíná od pondělního brzkého rána v zatáčce ulice V Holešovičkách pamětní deska.

Libeňská zatáčka,  ve které byl spáchán atentát na R.Heydricha
Ve čtyři hodiny ráno (v tuto hodinu nacisté před 65 lety vyrazili do akce proti parašutistům) ji načerno nainstalovala skupina amatérských historiků v reakci na to, že politici se ani 62 let po skončení II. světové války nedovedli dohodnout na vzniku pomníku, který by připomínal tuto událost. Text na desce uvádí, že právě zde došlo k nejvýznamnějšímu činu evropského odboje a dodatek: "Vlastenci nezapomínají - na rozdíl od politiků."

Že se stát a město Praha doposud nerozhodli umístit pomníček, vidí jako chybu předseda Senátu Přemysl Sobotka a v deníku chválí historiky, že to udělali sami. Jako správnou věc to hodnotí i šéf komunistů Vojt Filip. Radnice Prahy 8 je ale nespokojená, že deska byla umístěna bez dohody s úřady, když je na obzoru dohoda o umístění oficiálního památník v místě atentátu. I primátor Prahy Pavel Bém sice považuje formu umístění za nešťastnou, ale strhnout pomník hrdinům není dost dobře možné, cituje deník Právo.


Autorka knih o čaroději Harrym Potterovi, britská spisovatelka J. K. Rowlingová ve svém článku pro Mladou frontu Dnes kritizuje Česko za to, že zde vyrůstá příliš mnoho dětí ve státních ústavech. Podle ní by přitom mohly žít v původních nebo pěstounských rodinách. Podle dvou nezávislých výzkumů patří Česká republika k těm evropským zemím, kde se nejvíce nadužívá ústavní péče pro malé děti, konstatuje autorka a pokračuje: "Ústavní péče dětem velmi nesvědčí. V tom panuje široká mezinárodní shoda. Úmluva OSN o právech dítěte zdůrazňuje, že tam, kde je to možné, měla by mít přednost rodina." Dětská ústavní péče navíc stojí třikrát tolik, co by stála péče v rodině a proto by podle Rowlingové ze stejných ale lépe investovaných peněz mohlo žít mnohem více dětí.

Spisovatelka dále popírá, že by kdy "litovala své silné kritiky užívání klecových lůžek", jak nedávno uváděla česká média. "Světová zdravotnická organizace a vynikající psychiatři v České republice i jinde na světě se shodují na tom, že ústavy děti ničí a klecová lůžka jsou nedůstojná a škodlivá. Je naprosto nepravdivé tvrdit, že své kampaně proti nim lituji. Nikdy jsem se v tomto smyslu nevyjadřovala," uzavírá J. K. Rowlingová v Mladé frontě Dnes.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase se ale Rowlingová "vlamuje do široce otevřených vrat". Vysoký počet dětí v ústavech je fakt, ale čeští odborníci (včetně ministerstva) prý sami znají způsob, jak jej snížit, pokračuje v tématu deník. ,"Samozřejmě, že je u nás spousta nedostatků, máme co zlepšovat, ale nepotřebujeme její rady, nejsme žádná Rwanda,"říká ministr Nečas. Data o vysokém počtu dětí v ústavech je fakt, ale číslo je zkreslené tím, že významná část dětí v ústavní výchově je postižených, fyzicky nebo mentálně. Do náhradní rodinné výchovy se včleňují velmi obtížně a takových je až polovina.

Nečas ale podporuje zavedení instituce profesionálních pěstounských rodin a posílit terénní sociální práci tak, aby odebrání dítěte z biologické rodiny bylo krajním řešením. "Až na výjimky, kdy jde skutečně o zanedbání nebo týrání, jsou tyto rodiny v nějakých nesnázích,"říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v Mladé frontě Dnes.


Velké zemědělské firmy čekají komplikace. Ministr zemědělství Petr Gandalovič připravil návrh speciálního zákona, který prověří, zda bývalá JZD řádně vrátila majetek svým bývalým členům. Odhadem 70 procent z nich to přitom neudělalo - a zodpovědnost by za to měly nést právě současné firmy, jež z bývalých JZD vznikly, informují Hospodářské noviny. Citují ministra, podle něhož "jde o majetek v řádu miliard a dokončení privatizace se týká desítek tisíc vlastníků, kteří nebyli náležitě uspokojeni."

Pravice už řadu let transformaci JZD kritizuje. Poukazuje na to, že nové podniky nevracejí původním vlastníkům zdaleka takovou hodnotu transformačních podílů, na niž mají lidé nárok. Mnohá JZD totiž zanechala veškeré závazky vůči restituentům a neprodejný majetek v původní firmě, a ten lukrativní pak vyvedla do nového podniku. Také na to si má nová právní norma posvítit.


Do Česka míří šetrné obchody, informují Lidové noviny. Majitelé hypermarketů a supermarketů se totiž rozhodli spojit úsporu nákladů a ekologické chování. V příštích letech plánují snížit náklady na elektřinu a pohonné hmoty o desítky procent. Chtějí více využívat technologie šetrné k životnímu prostředí. I když nízkoenergetická opatření nejsou nijak levná a firmy nechtějí prozradit náklady, ve finále se koncepce vyplatí, shodují se podniky. I tak ovšem Česko ve srovnání třeba s některými okolními zeměmi zaostává, tvrdí Lidové noviny. V tuzemsku totiž na rozdíl od vyspělých evropských zemí zůstává zelené vybavení prodejen stále spíše výjimečné. Například v Německu je taková podoba obchodů běžná. Kromě postupné výměny osvětlení a chladicích boxů v prodejnách za energeticky šetrnější zařízení jde například i o nové systémy větrání v pekárnách.


Po letech propouštění banky znovu výrazně zvyšují počty zaměstnanců, informují Hospodářské noviny. Lidé totiž díky růstu hospodářství bohatnou, častěji si berou hypotéky, půjčují na nákupy nebo investují, a kladou tak na služby bank mnohem vyšší nároky. A banky - pokud nechtějí přijít o klienty - se o ně musí více starat. Nové zaměstnance přidávají teď banky hlavně kvůli otvírání nových poboček a rozšiřování služeb call center, jež jim také slouží pro prodej služeb, v poslední době třeba kreditních karet. Deník dodává, že přestože jde o jedno z nejlépe placených odvětví ekonomiky, získat nové zaměstnance kvůli klesající nezaměstnanosti už není tak snadné. Banky proto slevily ze svých požadavků. Hospodářské noviny citují mluvčího jedné z velkých bank, podle jehož slov nehledají hotové bankéře či ekonomy, ale lidi s již prokázanou schopností úspěšně pracovat v odvětví služeb. Těm pak banka poskytne trénink, aby získali dostatečnou kompetenci ve finančních službách.


Vypukl baby boom, porodnice nestíhají, píší Hospodářské noviny. Podle nich velké porodnice praskají ve švech a stejně jako loni v létě, i letos přišla mohutná vlna nově narozených dětí, na něž české porodnictví není připraveno. Výsledkem je pak menší komfort pro maminky a někdy dokonce i situace, kdy "není kde rodit". Například v porodnici v pražském Podolí se předloni narodilo 4200 dětí, loni 4500 a letos ve srovnání se stejným obdobím loňského roku už to bylo o dvě stovky nově narozených dětí více. Porodnice v pražském Motole podle jejího primáře musí řadu rodiček odmítat a posílat je na Bulovku. Pokud se jim snaží vyhovět a přijmout je, jde to jen za cenu kompromisů, s nimiž řada maminek nepočítala. Například rooming-in, pobyt miminka u matky hned po porodu, pak nepřipadá v úvahu. Poté, kdy se v devadesátých letech začalo méně rodit, si mohla řada porodnic dovolit zřizovat jedno- až dvoulůžkové pokoje, zavedly se nadstandardní služby - třeba miminko na pokoji. To teď ale nelze, citují lékaře Hospodářské noviny. Baby boom zase odezní ve chvíli, kdy budou mít silné ročníky ze 70. let založené rodiny. Pak zase křivka půjde dolů, zaznamenává také deník.