Přehled tisku

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čtvrteční deníky komentují středeční vývoj jednání mezi občanskými a sociálními demokraty o budoucí menšinové vládě ODS. Dodejme, že tato jednání ve čtvrtek skončila nezdarem.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Čtvrteční deníky komentují středeční vývoj jednání mezi občanskými a sociálními demokraty o budoucí menšinové vládě ODS. Dodejme, že tato jednání ve čtvrtek skončila nezdarem.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dotlačil podle Hospodářských novinšéfa ODS Mirka Topolánka do skryté velké koalice. "V červnu měly volby vítěze dva, teď zbývá jediný: Jiří Paroubek," napsaly ve čtvrtek Hospodářské noviny ve svém komentáři. "Předseda ODS se chystá zaplatit velmi vysokou cenu. On a jeho lidé budou sedět ve vládních křeslech, ČSSD jim však nedovolí vůbec nic. Topolánek musí zapomenout na to, že chtěl kdysi vést proreformní vládu, která bude bojovat proti korupci," napsala komentátorka Hospodářských novin k vyjednávání ODS a ČSSD o nové vládě. Aranžmá, které Topolánek a Paroubek dolaďují, je podle ní druhá nejhorší možnost, kterou volební pat nabízel. Větší riziko už pro zemi znamená jen kabinet Jiřího Paroubka s komunisty, píše komentátorka s tím, že jedinou výhodou paktu Paroubek-Topolánek je to, že brání paktu Paroubek-Filip. "Ještě je tu možnost, že by ODS chystanou dohodu přece jen odmítla. Zatím to však vypadá, že Mirek Topolánek prostě chce vládnout. Za každou cenu," uzavřela.

Komentátor Práva si všímá nestranických odborníků, kteří by měli zasednout ve vládě premiéra Topolánka. Autor poznamenává, že u některých z nich není známé, jak by se postavili k některým problémům svých resortů. "I když mám dojem, že ODS své odborníky ve spěchu tahá jako králíky z klobouku, nemyslím si, že by právě odborníci byli kamenem úrazu. ČSSD se snaží zabránit Topolánkem kdysi ohlášené noci dlouhých nožů, to jest čistce ve státní správě, kde ztrátou kvalifikace by byla i pouhá služba pod soc.dem. ministrem. Je proti daňovému experimentu typu rovné daně. Je proti škrtům v rozpočtu, jež by postihly sociálně slabé vrstvy. To se mi zdá důležitější než jména odborníků, byť s jejich výběrem si mohla ODS dát větší práci," napsal komentátor.

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka v článku v Mladé frontě Dnes mimo jiné upozorňuje, že na slabosti menšinových vlád nejvíce získávají lobbisté a na ně navázané zájmové skupiny. Zadržovací strategie, kterou komentátor vidí u vznikající vlády, podle něj produkuje neefektivní vládnutí. "Věčné objetí levice a pravice také rozpíjí hranice mezi vládou a opozicí a z politického zápasu se vytrácí tolik potřebné napětí."


Jan Kubice,  foto: ČTK
Lidové noviny komentují středeční jednání vlády o průběžné zprávě analytického týmu státních zástupců, který se zabývá obsahem zprávy ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Lidové noviny poukázaly na to, že Kubiceho kauzu vyšetřují tři týmy - z inspekce ministra, z policejního prezidia a ze státního zastupitelství. Slabina všech tří je totožná - podléhají politické kontrole ČSSD, tedy těch, které Kubiceho materiály obvinily, píší Lidové noviny. "Může-li být kauza Kubice k něčemu užitečná, pak rozhodně k demonstraci toho, že by měla být inspekce na policisty podřízena někomu jinému než ministru vnitra, případně že když je policie v moci některé z politických stran příliš dlouho, zákonitě degeneruje, což už je patrné i řadovému občanovi," napsal autor komentáře v Lidových novinách.


Stránky čtvrtečního tisku plní i vykradené účty desítky klientů Komerční banky využívajících internetové bankovnictví. Deníky upozorňují, že podobně byli okradeni i klienti dalších bank, a že počítačoví piráti už obrali banky o stovky milionů. Konstatují také, že KB v zájmu zvýšení bezpečnosti internetového bankovnictví zavádí nový způsob autorizace aktivních transakcí, a že KB už okradené klienty odškodnila.

Podle Mladé fronty Dnes je každý počítačový systém zranitelný a i ten nejlepší může selhat. O to spíš, když majitel účtu nedodržuje pravidla bezpečné komunikace po síti. "Jestliže například nedostatečně zabezpečí počítač, ze kterého se k účtu hlásí, nebo přístupová hesla napíše na plochu monitoru, zve hackery: Pojďte dál, mé peníze jsou připravené," píše komentátorka listu. Oceňuje, že banka se k problému postavila čelem a škodu klientům uhradila, i to, že zavedla vyšší stupeň zabezpečení. "Jenže majitele ostatních účtů, zdá se, dostatečně o hrozbě nevarovala. Podle slov své mluvčí jen na svých internetových stránkách vyvěsila pravidla bezpečné obsluhy účtů a výčet možných rizik. Komerční banka totiž tvrdí, že její systém narušen nebyl. Za kritický bod označuje počítač jednotlivých zákazníků," píše. Pro ostatní uživatele internetových účtů proto podle ní jednoznačně plyne, že by měli vždy používat nejvyšší možný způsob zabezpečení a řídit se pokyny, jak správně konto obsluhovat. Peněžní domy by si pak měly vzít příklad z KB, a pokud se neprokáže, že si majitel účtu nevykradl peníze sám, odčerpanou částku nahradit. Ale rozhodně by neměly kopírovat její mlčení. Klient má mít totiž podle komentátorky jistotu, že solidní je jak technologie, tak přístup. "Vždyť jde o obchod. Pro banky je totiž tento způsob komunikace s klientem pohodlný a levný, mají tedy zájem mít takových klientů co nejvíc. A těch přibude, pokud budou mít jistotu, že solidní je nejen úroveň technologie zabezpečení, ale i přístup banky," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Mladá fronta Dnes komentuje i varování onkologů, že někteří pacienti, kteří onemocněli rakovinou, nedostanou kvůli penězům nejmodernější léky. "Být pacientem s rakovinou, jsou mi jakákoliv vysvětlování a důvody lhostejné. Přece je při pohledu na omezený balík peněz jasné, že přednost mají mít vážně nemocní utíkající smrti z náručí před kýchajícími či s bolavým bicepsem z tenisu. Politici jsou tu pak od toho, aby pojišťovny a nemocnice mohly tuto přednost dávat - i když ti kýchající voliči budou zřejmě protestovat," napsala autorka komentáře.


Policie možná nebude moci od září používat část dechových testerů alkoholu, protože je včas nepřihlásila k ověření u Českého metrologického institutu (ČMI). Výsledky z těchto alkotesterů by byly podle zákona neplatné. Píše to čtvrteční Právo. Pokud podle listu policie do 2. září alkotestery neověří, usnadní obhajobu opilým řidičům a otevře jim cestu k uniknutí od trestu. List připomněl, že od 2. září musí mít všechna policejní měřidla alkoholu v dechu červenou značku ČMI se symbolem českého lva a datem platnosti, do níž ověření platí. Stanovuje to vyhláška, která platí od 2. dubna a která majitelům dává 90 dnů k podání žádosti o kontrolu ČMI. Používá-li vlastník neověřený kus, hrozí mu až milionová pokuta. Právo napsalo, že v ideálním případě může prověření trvat den. Policie a městští strážníci používají stovky alkotesterů, ověřit všechny s největší pravděpodobností včas nestihnou. "Policisté měli poslat žádost o ověření měřidel do 2. července. Pak máme 60 dnů na jejich přeměření. Lhůta uplyne 2. září," řekl Právu odborník na legální metrologii Jindřich Pošvář z ČMI. Výjimkou jsou podle něj pouze nové analyzátory vyrobené v EU, jejichž ověření platí po dobu jednoho roku. V Česku je jich ale minimum.


Radomír Lašák,  foto: ČTK
Miliardová finanční injekce, kterou požadují ztrátové České aerolinie od státu, není podle čtvrtečních Hospodářských novin jistá. Pokud se totiž Česko rozhodne, že aerolinkám pomůže, musí požádat Brusel o souhlas. A to i v případě, že zvolí cestu navýšení kapitálu, píše deník s odvoláním na právníka Michaela Kincla, který se na veřejnou podporu specializuje. Podle právníků je však pravděpodobné, že Evropská komise českou žádost schválí. Na druhou stranu někteří analytici poukazují na to, že na trhu leteckých společností je velká konkurence, a že by některé aerolinie mohly u komise lobbovat proti podpoře pro ČSA.

To, že firma potřebuje ke své další existenci peněžní podporu státu, přiznal tento týden poprvé prezident ČSA Radomír Lašák, připomínají Hospodářské noviny. České televizi Lašák řekl, že firma pro svou další existenci bude potřebovat pomoc od státu, který ji vlastní. Podle jeho slov by se pomoc státu mohla pohybovat mezi 1,5 a dvěma miliardami korun. "Pokud ČSA požádá o navýšení základního jmění, bude o tom ministerstvo financí jednat," reagoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

Finanční podporu státu pro ČSA připouští také Pavel Bém, který je členem dozorčí rady. "Za situace, kdy česká ekonomika roste, si dovedu představit, že by mohly být financovány pro stát důležité projekty. A mezi ně patří i investice do ČSA,"řekl Bém Hospodářským novinám. Podle něj by to však mohlo jít pouze za situace, kdy se skladba státního rozpočtu změní.

Aerolinie čelí v pololetí ztrátě téměř 800 milionů korun. Kumulovaná ztráta z uplynulých let je asi 1,1 miliardy. Pokud budou mít na konci roku plánovanou půlmiliardovou ztrátu, bude se vedení muset vypořádat s hrozbou bankrotu. Celková ztráta totiž dosáhne poloviny základního jmění. Obrat v hospodaření by měl nastat příští rok, vydělávat by ČSA znovu měly začít po restrukturalizaci v roce 2008, připomínají Hospodářské noviny.


Nádoby na tříděný odpad
Česká republika je už nyní v recyklaci obalů jedna z nejlepších v Evropě. Loni dosáhla požadavků Evropské unie stanovených pro rok 2012. Lidové noviny spočítaly, že třídění odpadu přináší pokladnám měst miliony a obcím statisíce. Proto se také města a obce zapojují do kampaní, které třídění odpadu propagují. Odměnu za třídění nevyplácí stát, ale firma Eko-kom. Spolupracují s ní všechny kraje s výjimkou Jihomoravského. Eko-kom získává dotace na systém separovaného sběru odpadů z plateb firem, které mají ze zákona povinnost zpětného odběru obalů. Průměrně Češi vytřídí šestatřicet kilogramů odpadu na obyvatele za rok.