Premiér Gross: Pokud lidovci nechtějí být ve vládě, nikdo je nenutí

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) během úterní návštěvy Francie lidovcům vzkázal, že pokud nechtějí být ve vládě, pak je nikdo nenutí. Reagoval tím na výzvu KDU-ČSL, kteří kvůli dopadům nejasného financování Grossova bytu a podnikání jeho manželky chtějí vyvolat koaliční schůzku a poté přizvat k jednacímu stolu i ODS.

"Pokud někdo nechce být ve vládě, není zapotřebí někoho k tomu nutit, je to svobodná vůle každého," řekl Gross českým novinářům v Paříži. Úřadujícího šéfa ČSSD prý zarazilo, že si lidovci vybrali pro svoji výzvu den, kdy odjel na dlouho plánovanou dvoudenní návštěvu Francie. "Já kvůli vnitropolitickým hrátkám nebudu ohrožovat pověst České republiky," dodal.

Kalousek novinářům řekl, že s premiérem telefonicky mluvil v úterý ráno, před Grossovým odletem do Paříže. Šéf lidovců proto rezolutně odmítl srovnání úterní výzvy s vládní krizí na konci roku 1997. Pád vlády tehdy odstartovala výzva dvou vlivných členů ODS Jana Rumla a Ivana Pilipa, aby tehdejší premiér Václav Klaus, který byl tou dobou pracovně v Sarajevu, odstoupil z funkce předsedy ODS. Ministři KDU-ČSL a ODA o den později podali demisi.

Gross poznamenal, že od té doby se situace symbolicky změnila v tom, že nyní už to není Sarajevo, ale Paříž. Nevidí důvod, proč by teď měla jeho vláda znovu žádat sněmovnu o vyslovení důvěry. "Pokud někdo chce žádat vyslovení nedůvěry, má k tomu ústavní právo. Myslím, že si určitě poradíme i bez KDU-ČSL," prohlásil. Lidovci chtějí svolat koaliční jednání a poté jednat i s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. Politici by se podle nich měli dohodnout na tom, jak chránit dobré jméno Česka. Ve sněmovně se v úterý objevily spekulace, že lidovci nechtějí opustit koalici, ale kloní se k odchodu Grosse z čela kabinetu. To by ale znamenalo pád vlády. Lídři KDU-ČSL zatím tají, o co jim jde. Koaličním partnerům to chtějí sdělit ve čtvrtek ráno.

Topolánek řekl, že nejlepším východiskem ze současné situace by byla dohoda o předčasných volbách. Grosse to nepřekvapilo. "ODS dlouhodobě neprahne po ničem jiném než být v ministerských funkcích, ale o tom budou muset rozhodnout voliči a já věřím, že budou mít rozum," řekl. Gross je připraven jednat s koaličními partnery, moc ale nechápe, proč by měl mluvit i s Topolánkem. "Já nepochybně nemám problém komunikovat s panem Topolánkem, ale nevidím důvod, abychom teď dělali nějakou schůzku na takto oficiální bázi," uvedl premiér v rozhovoru pro BBC.