Premiér Gross v Pravdě: Slovenské reformy nechceme, i když inspirují

Ekonomické a další reformy slovenské vlády spíše inspirují, ale některé z nich určitě současný český kabinet přejímat nebude. Český premiér Stanislav Gross to uvedl v rozhovoru pro sovotní vydání slovenského deníku Pravda. Premiér připustil, že některé ze slovenských reforem by Česko mohlo použít, jednoznačně se ale postavil proti zavedení rovné daně z příjmu, která na Slovensku platí od začátku letošního roku. Velkou pozornost chce naopak česká vláda podle Grosse věnovat reformě důchodového systému, která se na Slovensku naplno rozběhne od příštího roku.

Gross v deníku obhajoval dosud neratifikovanou smlouvu mezi oběma zeměmi o pohybu na společné hranici, která uvízla v českém parlamentu. Mnoho lidí hlavně z pohraničí se v souvislosti se smlouvou obává zpřísnění hraničního režimu, podle Grosse by ale pro občany na obou stranách "neznamenala nějakou dramatickou změnu oproti současnému stavu". Za současného režimu ČR a Slovensko vlastně nedodržují závazky k Evropské unii, argumentoval český premiér. "Pokud se nám podaří přesvědčit 23 států unie, že to může zůstat jako dnes, budu nanejvýš spokojený. Jde mi o to, abychom si nepřijetím nové smlouvy neudělali do budoucna velký problém," uvedl.

Gross, který v neděli přijede do Banské Bystrice na oslavy 60. výročí zahájení Slovenského národního povstání, se chce na Slovensku přimluvit i za energetickou společnost ČEZ v soutěži o slovenského výrobce elektřiny Slovenské elektrárne (SE). "Pokud se v energetice dokážeme dohodnout, bude naše síla v této oblasti v Evropě nepřehlédnutelná," konstatoval. ČEZ postoupily do finále tendru o SE společně s italskou společností Enel a ruským RAO UES International. Předběžné rozhodnutí výběrové komise o vítězi by mělo padnout 10. září.