Prezidentka Čaputová se rozloučila s Prahou

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Zuzana Čaputová přijela na svou poslední návštěvu Prahy ve funkci slovenské prezidentky. Paní Čaputová bývala v Česku častým hostem, účastnila se nejen oficiálních akcí, běžně přijížděla i na neformální setkání všeho druhu. Připomeňme třeba nečekanou návštěvu ve volebním štábu čerstvě zvoleného Petra Pavla.

Zuzana Čaputová | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

Češi a Slováci jsou velmi blízcí, zejména díky blízkosti jazyků a sdílené historické zkušenosti ve společném státě po většinu 20. století.  V posledních měsících vzájemné vztahy nicméně procházejí krizí. Jedná se doslova a do písmene o mezivládní krizi. Na úrovni prezidentů si Petr Pavel a Zuzana Čaputová výborně rozumějí, stejně jako se nedá říct, že by došlo k  česko-slovenskému ochlazení na úrovni běžných lidí. Vládní roztržka je způsobena především zcela odlišnou politickou orientací vlád Petra Fialy a Roberta Fica a rozdílnými názory na některé zásadní otázky, v první řadě na pomoc Ukrajině proti ruské agresi.

V každém případě Zuzana Čaputová byla zřejmě k Česku nejvstřícněji naladěnou hlavou státu od doby rozdělení Československa. Češi ji to oplatili velkou oblibou. Symbolickou tečkou je vyznamenání Řádem bílého lva občanské skupiny I. třídy za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů, který ji na rozloučenou udělil na Pražském hradě prezident Pavel. Pavel na Čaputové ocenil lidskost, vlídnost, vstřícnost či snahu porozumět lidem.

Velmi brzy Praha přivítá i nového slovenského prezidenta Petra Pellegriniho. S českým prezidentem Petrem Pavlem se setká při své první zahraniční cestě ve vrcholné funkci 26. června. Tradice, že první zahraniční cesta slovenské prezidenta vede do Prahy (a českého do Bratislavy) tedy bude dodržena.

Zuzana Čaputová | Foto: Kateřina Šulová,  ČTK