Pavel: Češi si nezaslouží zemi s blbou náladou, ale republiku pohody

Novým českým prezidentem byl zvolen generál ve výslužbě Petr Pavel. Ve volbách získal přes 58 procent hlasů, pro jeho protivníka - bývalého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše hlasovalo zhruba 41 a půl procenta oprávněných voličů. Nově zvolený prezident v projevu uvedl, že si Češi zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody.

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO).

Podle něj v této zemi nevidí poražené voliče. Pavel chce, aby se pozitivní hodnoty vrátily na Hrad, do politiky i mezi občany.

„Rozhodně to ale nezvládnu sám, musíme přesvědčit všechny občany, že návrat k těmto hodnotám nám pomůže zlepšit kvalitu života v této zemi,“ uvedl budoucí prezident Česka. Úkol to podle něj nebude snadný, ale není nemožný.

Od pondělí se chce Pavel začít scházet s dalšími vysokými ústavními činiteli a nastavovat formu spolupráce. Začne také připravovat program pro první týdny v úřadu.

Babiš uznal porážku

Andrej Babiš | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

Pavel vyhrál největším rozdílem v historii prezidentských voleb, expremiéra Andreje Babiše porazil o 16,6 procentního bodu. Ten uznal porážku ve volbách a zároveň poblahopřál Pavlovi k tomu, že se stane příštím prezidentem republiky, a vyzval ho, aby byl prezidentem všech občanů, aby vnímal jejich problémy a bojoval za zájmy Česka.

Babiš také poděkoval voličům a prohlásil, že dosáhl famózního výsledku. Poděkoval za podporu na mítincích, prostřednictvím dopisů a na sociálních sítích. Zároveň uvedl, že podle něj nic nekončí. „Hnutí ANO tady bude pro vás,“ řekl.

Vyzval své podporovatele, aby akceptovali to, že prohrál a že občané mají nového prezidenta. Projevil také lítost nad různými ataky.

Gratulace z Česka i ze zahraničí

Končící hlava státu Miloš Zeman blahopřál Petru Pavlovi k vítězství v demokratických volbách a popřál mu, aby byl dobrým prezidentem Česka. Pavlovi ke zvolení gratulovala řada českých politiků i osobností společenského života.

Zvolení Pavla uvítal také premiér Petr Fiala (ODS). Ocenil, že vyhrál občanský kandidát a hodnoty, které reprezentoval. Pavel podle něj získal velmi silný mandát. Viděli jsme nejodpornější kampaň v historii, uvedl Fiala na adresu Pavlova rivala Babiše. Společnost vyzval ke zklidnění situace.

Ke zvolení Pavlovi blahopřáli i zahraniční státnici. Jako jedna z prvních mu pogratulovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na twitteru napsala, že se těší na spolupráci, společná setkání a iniciativy. „Spolu s Vámi zvítězila naděje, že slušnost a pravdivost mohou být sílou," uvedla Čaputová, která Pavlovi nakonec popřála i osobně, když všechny překvapila a dorazila do jeho volebního štábu. Jeho vítězství tam označila za vítězství naděje, že slušnost není slabost.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v gratulaci poznamenal, že vztahy Prahy a Berlína jsou úzké a přátelské. „Jako sousedé, partneři a přátelé se společně zasazujeme o mír a bezpečnost v Evropě, jako nedávno během úspěšného českého předsednictví," uvedl Steinmeier. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na twitteru Pavlovi popřál mnoho úspěchů v naplňování odpovědnosti, kterou mu svěřili spoluobčané. „Těším se na blízkou spolupráci jako sousedů a partnerů v EU," dodal rakouský prezident.

Prostřednictvím twitteru pogratulovala Pavlovi i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyeonvá. „Vítám vaši věrnost našim evropským hodnotám. Vaše drahocenné zkušenosti v oblastech bezpečnosti, obrany a mezinárodních vztahů budou důležité pro zachování a posilování evropské jednoty v podpoře Ukrajiny," uvedla šéfka unijní exekutivy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během gratulace ocenil Pavlovu podporu a boj proti ruské agresi. „Oceňuji Vaši podporu Ukrajině a našemu boji proti ruské agresi. Těším se na naši úzkou osobní spolupráci ve prospěch národů Ukrajiny a České republiky a v zájmu sjednocené Evropy,“ napsal na twitteru.

Ke zvolení poblahopřál Pavlovi také francouzský prezident Emmanuel Macron. "Srdečně Vám blahopřeji. Naše země spojují společné, hluboce evropské hodnoty, a také podpora Ukrajiny. V Paříži jste vítán!", napsal francouzský prezident na svém twitteru ve francouzštině i češtině.

Gratulace Pavlovi ke zvolení hlavou státu přišly také například z Polska, Maďarska, Rumunska a dalších zemí.

Rekordní volební účast

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Letošní účast přes 70 procent ve druhém kole je nejvyšší ve volbě prezidenta. Historicky je to v Česku třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny 1996 a 1998.

Velký zájem o prezidentské volby byl letos i od Čechů v zahraničí, kde Pavel drtivě vyhrál.Od Čechů hlasujících v zahraničí získal 95,2 procenta hlasů. Pro Babiše bylo v cizině 4,8 procenta voličů.

Rekordní počet českých voličů odevzdal hlasy například v Bruselu nebo v Německu. V jediné volební místnosti v Belgii hlasovalo 1474 lidí, zatímco v roce 2018 to bylo 1108 lidí. V Německu hlasovalo na velvyslanectví v Berlíně a na konzulátech v Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově přes 3000 českých občanů, před pěti lety jich bylo ve druhém kole 2398.

klíčová slova:

Související

  • Prezidentské volby 2023

    Pavel na Hrad! Češi zvolili nového prezidenta. Stal se jím generál ve výslužbě Petr Pavel.