Česko rozhoduje, kdo vystřídá Zemana. Bude to Babiš nebo Pavel? Závěr kampaně provázely dezinformace

Miloš Zeman

Česko volí prezidenta. Druhé kolo voleb odstartovalo v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Voliči vybírají mezi bývalým představitelem české armády a NATO Petrem Pavlem, nebo předsedou hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. V zahraničí se začalo volit už ve čtvrtek. Závěr kampaně  provázely dezinformace.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Volebních místností je téměř 15.000 a svůj hlas v nich může odevzdat 8,25 milionu voličů. V prvním kole byl souboj velmi těsný. Pavel předstihl Babiše jen o zhruba 23 tisíc hlasů.

Češi v cizině začali volit už ve čtvrtek

Češi v zahraničí začali v Jižní a Severní Americe hlasovat už ve čtvrtek. První volební místnosti se otevřely v Argentině, Brazílii a v Chile. Tady na českém velvyslanectví volil také osmačtyřicetiletý Ondřej Veis z Prahy, který je v zemi na dovolené. V cizině hlasoval poprvé. "Když jsem viděl, jak brutálně eskaluje volební kampaň, dopoledne před odletem jsem si ještě stihl vyřídit voličský průkaz," řekl ČTK.

Možnost volit v americkém Chicagu s voličským průkazem využijí podle konzulátu i čeští umělci. Je zde Naivní divadlo z Liberce a Horňácká cimbálová muzika. První kolo prezidentské volby provázel v zahraničí velký zájem voličů. Svůj hlas odevzdalo bezmála 16.000 lidí.

Závěr kampaně provázely dezinformace

Prezidentská debata byla mnohdy ostrá. Změna přišla při poslední televizní debatě na TV Nova. Nesla se ve výrazně umírněnějším duchu, než v případě předchozích střetnutí Pavla a Babiše. Kandidáti se tak drželi svého úvodního slova, při kterém se dohodli na omezení útoků. V závěru debaty dostaly prostor manželky obou uchazečů o post hlavy státu.

Závěr kampaně provázely dezinformace. Na stránkách napodobující oficiální web Petra Pavla se objevilo oznámení o jeho úmrtí na infarkt. Zprávu šířili podvodníci také na e-mailové adresy novinářů. Podle odborníků jde o sofistikovanou dezinformaci, za kterou stojí zkušený tým. Na sociálních sítích se šířilo i sestříhané video, které mělo údajně potvrzovat, že Pavel chce Česko zavléct do války.

Takové chování odsoudil i Babiš. Tomu zase někdo ve středu přelepil billboard a v Průhonicích se objevily protibabišovské nápisy. V uplynulých dnech čelil Babiš také výhrůžkám. Obdržel anonymní dopis s nábojem adresovaný jeho ženě Monice, o dva dny později přišel další anonym, v němž pisatel psal, že pokud vyhraje volby „vezme flintu a vydá se na svůj poslední lov". Výhrůžky násilí či likvidací odsoudil, kromě řady politiků, také jeho protikandidát Pavel.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Prezidentské volby 2023

    Pavel na Hrad! Češi zvolili nového prezidenta. Stal se jím generál ve výslužbě Petr Pavel.