„Osm hodin na cestě a nedošel voličský průkaz. To je na panáka." Češi v zahraničí při volbě prezidenta překonávali velké vzdálenosti

Volby v Sydney

Pět a půl hodiny na cestě, 4 vlaky, 2 tramvaje a 1 autobus. I tak vypadala cesta k volbám mezi Čechy žijící v zahraničí. Ti dali ve více než 95 procentech hlas Petru Pavlovi.

Pro druhého kandidáta Andreje Babiše hlasovalo v zahraničí necelých 5 procent voličů. Volební účast - 80 procent.

"Jela jsem z Nordkappu do Osla dvěma autobusy, letadlem, vlakem a tramvají, celkem 8 hodin na cestě. Na ambasádě mi řekli, že jim nedošel můj voličský průkaz a volit jsem nemohla. Jsem unavená, zklamaná, už jsem si pobrečela a potřebuju panáka."

I taková situace se přihodila voličce v Norsku. Nebyla sama, která si na facebooku postěžovala.

"Nebylo mi umožněno volit. Přitom jsem žádost o voličský průkaz podala řádně, správně a včas. Já jsem tak vytočená. Takovou dálku a takových peněz, co jsme pro to vynaložili."

Foto: MZV ČR

Ve volební místnosti zazněl saxofon a zavoněla bábovka

Češi v zahraničí nemohou volit korespondenčně. Na 110 generálních konzulátech a velvyslanectvích od Los Angeles až po Canberru bylo odevzdáno téměř 23 tisíc platných hlasů. Vzhledem k časovým posunům probíhalo hlasování v zahraničí od čtvrtka 26. ledna do soboty 28. ledna 2023.

Volby v Bogotě | Foto: MZV ČR

Například volební místností v dánské Kodani se při zahájení nesla česká hymna hraná na saxofon, do Mnichova si zase k urně odskočili Češi přímo ze sjezdovky, v Lucemburku přinesl volič teplou bábovku.

V desítce zemí obdržel Petr Pavel 100 procent hlasů. Bylo to Kongo, Alžírsko, Ghana, Senegal, Jihoafrická republika, Indie a sousední Pákistán, Írán i Bělorusko. Andrej Babiš (ANO) byl nejúspěšnější v Rusku, kde v souboji s Pavlem dosáhl remízy.

Chceme korespondenční volbu, zní od Čechů v zahraničí

Mnozí Češi museli i letos ve státech jako USA, Kanada, Brazílie či Austrálie překonávat dlouhé vzdálenosti. Volby tak pro ně znamenají i značné výdaje. Češi v zahraničí letos hodně komunikovali i na sociálních sítích. Řada z nich přidávala fotografie z míst, kde právě volí, posílali informace iniciativě Chceme volit distančně, která sehrála velkou roli při vysoké volební účasti. Mnozí se ptali, kdy se zavírají volební místnosti, jestli stihnou dojet.

Obálka pro korespondenční volbu v USA | Foto: Tiffany Tertipes,  Unsplash

Na facebooku lidé komentovali svoji cestu do volební místnosti:

"Z Lindau do Mnichova je to příjemný výlet, ale příště radši poštou."

"Pět a půl hodiny na cestě, 4 vlaky, 2 tramvaje a jeden autobus."

"Manchester mám přes tři hodiny vlakem. Na druhé kolo jsem si navíc musela vzít volno v práci. Ale stojí mi to za to."

"Ranní plavba přes Bospor nebyla i přes zataženou oblohu až tak moc nepříjemná, ale rozhodně bych měla mít právo si vybrat, jestli můžu volit osobně nebo korespondenční volbou."

"Bilance prezidentských voleb: 1. kolo 100 euro jízdenka, 115 euro hotel, 2. kolo 130 euro jízdenka."

Čechům v Kanadě poděkoval na facebooku generální konzul v Torontu Petr Buriánek. V zemi je 6 časových pásem a pouze dvě místa, kde se dá volit.

Lipavský: Věřím, že se korespondenční volbu podaří prosadit

Jan Lipavský | Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

„Vážím si toho, že Češi v zahraničí absolvovali mnohdy i několikasetkilometrovou cestu, aby mohli volit. Věřím, že se nám brzy podaří prosadit korespondenční volbu, která našim krajanům zjednoduší hlasování," dodal k prezidentským volbám v zahraničí ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Podaří se letos protlačit parlamentem korespondenční volbu? Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pro server Neovlivní.cz uvedl, že korespondenční volbu pro krajany slíbili a tento slib musíme dodržet, i kdyby to mělo stát pár nočních zasedání sněmovny.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Prezidentské volby 2023

    Pavel na Hrad! Češi zvolili nového prezidenta. Stal se jím generál ve výslužbě Petr Pavel.