Češi v zahraničí prezidentskou kampaň sledují. Už řadu let chtějí korespondenční volbu

Prezidenta na příštích pět let vybírají i Češi v zahraničí. V Jižní a Severní Americe začaly volby už o den dříve, aby mohly být výsledky sečtené zároveň s Českem. Mnozí překonávají velké vzdálenosti, a již řadu let volají po zavedení korespondenční volby.

Všichni, se kterými jsme mluvili, se shodují, že prezidentskou kampaň sledují. Například Marta McCabe k volbám rozhodně jde, i když to pro ni znamená letět ze Severní Karolíny do Washingtonu, D.C.. Jak uvedla pro deník Metro, bude jí to stát 4000 korun za letenku a další asi čtyři tisíce za ubytování ve Washingtonu. Cestu si dvakrát nemůže dovolit, musí si totiž brát dovolenou, aby se vůbec mohla do Washingtonu včas dostat.

Obálka pro korespondenční volbu v USA | Foto: Tiffany Tertipes,  Unsplash

Pokud by chtěl volit například český občan žijící v Dallasu v Texasu, musel by cestovat také do Washingtonu, D.C., což je stejně daleko jako například z Prahy do Moskvy!

Také Dagmar Straková z Belgie podporuje korespondenční volbu. Je jednou z tváří iniciativy zahraničních Čechů s názvem Chceme volit distančně. Do Bruselu to má necelou hodinu. Ale takové štěstí mnoho občanů nemá. Pro korespondenční volbu je i Zuzana Mukumayi Filipová ze Zambie, které to do Lusaky trvá, jak napsala v mailu, osm hodin.

"Určitě korespondenční volba. I když jsem v minulosti v Zambii volila a jsem ke všem volbám zaregistrovaná, tak je to cestování opravdu náročné, časově i finančně. Navíc dnes je už téměř vše online a věřím, že se to dá zabezpečit tak, aby se minimalizovala možnost zneužití."

Někteří Češi ve Španělsku létají odvolit do Česka

Velké vzdálenosti jsou i ve Španělsku. Podle Petry Nováčkové, konzulky na české ambasádě v Madridu, nemá Česko ve Španělsku žádný generální konzulát, a tudíž je jedinou možností přijet do Madridu."

„Lidé přijíždějí z celého Španělska. Někteří lidé letí volit do České republiky. Koneckonců nejsme tak daleko, takže je mnoho lidí, kteří se rozhodli volit tam. Ale v registru máme lidi z celého Španělska, dokonce i z Kanárských ostrovů. Takže ano, mnoho lidí vynaloží značné úsilí, aby mohli volit na naší ambasádě."

Ambasáda ČR v Madridu | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Kolem tří hodin trvá cesta k volbám i Kristýně Matysové, která žije deset let ve francouzském Lille.

"Pojedu volit do Paříže. Využiji této příležitosti a sejdu se s přáteli, projdu se po městě, zajdu si na výstavu… Ve Francii žiji od roku 1998. Dřív jsem bydlela v Paříži, takže s volbami nebyl problém, ale od té doby, co žiji v Lille, je to trochu složitější. Za posledních deset let jsem byla v Paříži volit třikrát. Je to pro mě samozřejmě důležité. I když bydlím v cizině, chci se jako Češka podílet na životě v mé zemi. Kdyby bylo možné volit korespondenčně, bylo by to mnohem snazší. Jistě by to mnozí Češi uvítali a využili. Mluvíme o tom i v naší české komunitě v Lille."

Vít Vaníček z Brazílie: Pravomoci prezidenta bych neměnil

Vít Vaníček z Brazílie má sice konzulát tak říkajíc za rohem, korespondenční volbu však podporuje.

"Myslím, že by bylo správné, kdyby minimálně Češi v zahraničí mohli volit korespondenčně, protože Češi, kteří bydlí za oceánem, tak mají nejbližší zastupitelský úřad často tisíce kilometrů."

Vít Vaníček | Foto: soukromý archiv Víta Vaněčka

Jaké pravomoci by podle vás měl mít prezident?

"My jako Česká republika jsme parlamentní demokracií. Největší část exekutivy dělá premiér, s čímž já osobně souhlasím. Prezident je zde ústavní pojistkou. Zároveň je velitelem branných sil. Nedělal bych z České republiky prezidentskou demokracii, jako máme třeba tady v Brazílii."

A jaký by měl být ideální prezident podle Zuzany Mukumayi Filipové ze Zambie?

"Já osobně bych si přála prezidenta či prezidentku, která chce, abychom byli nadále pevnou součástí Evropské unie, záleží jí na životním prostředí a nebojí se pomáhat lidem v nouzi, zejména co se týče uprchlíků. Lidsky a jednoduše bych na postu prezidenta chtěla vidět člověka, který je poctivý a chce opravdu něco změnit k lepšímu."

spustit audio

Související

  • Prezidentské volby 2023

    Pavel na Hrad! Češi zvolili nového prezidenta. Stal se jím generál ve výslužbě Petr Pavel.