Premiér Špidla: ČR podpoří na šéfa EK toho, kdo bude měřit všem sejně

Schopnost Evropské komise chovat se ke všem členským zemím Evropské unie rovnocenně bez ohledu na jejich velikost a další faktory budou patřit mezi kritéria, na jejichž základě se budou čeští zástupci rozhodovat o tom, koho podpoří jako kandidáta na předsedu Evropské komise. V Poslanecké sněmovně to naznačil premiér Vladimír Špidla. Stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil upozornil, že při výběru šéfa komise bude mít významný hlas Evropský parlament (EP).

"Česká delegace bude podporovat takového kandidáta, který bude schopným organizátorem a manažerem, bude mít dostatečné zkušenosti z evropských jednání a nejvíce ze všeho bude mít předpoklady vytvořit silnou komisi, jež v oblasti své působnosti měří všem členských státům stejně, bez ohledu na jejich velikost a další faktory," řekl Špidla ve sněmovní rozpravě o mandátu, s nímž čeští vyjednávači půjdou na nadcházející jednání Evropské rady o evropské ústavě. Žádné konkrétní jméno, koho by čeští zástupci mohli podporovat, ale Špidla neřekl ani nenaznačil. V obecné rovině hovořil o výběru šéfa komise i čerstvě zvolený poslanec EP Zahradil. "Konečné slovo a poslední slovo bude mít podle mého názoru stejně rozložení politických sil v Evropském parlamentu, případně dohoda mezi politickými silami reprezentovanými v Evropském parlamentu," předpověděl.

Mezi možnými kandidáty na předsedu komise jsou belgický premiér Guy Verhofstadt, předseda lucemburské vlády Jean-Claude Juncker, rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, britský ministr Chris Patten, belgický expremiér Jean-Luc Dehaene a irský premiér Bertie Ahern. Nový předseda vystřídá od listopadu Romana Prodiho. Premiéři a prezidenti ho zvolí kvalifikovanou většinou. Pak jej musí potvrdit Evropský parlament, což se má stát na červencovém zasedání, prvním v novém složení. Okamžitě poté začne budovat svůj pětadvacetičlenný tým. Obrátí se na všechny vlády, aby mu nabídly kandidáty.

Evropská komise je klíčovým nadnárodním orgánem EU. Má výlučnou pravomoc navrhovat legislativu EU a kontrolovat její aplikaci. Jako strážce smluv dohlíží na dodržování evropského práva v celé unii. Členské státy na ni přenesly významné výkonné pravomoci, zejména v oblasti ochrany pravidel hospodářské soutěže. Předseda EK kolegiu předsedá, jen on má právo odvolat jeho členy. Zastupuje komisi na summitech EU, na zasedáních G8 a při vrcholných schůzkách unie s třetími zeměmi.