Prezident nebude zvát Vystrčila na schůzky o zahraniční politice

Prezident Miloš Zeman podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) třikrát veřejně lhal, když kritizoval jeho cestu na Tchaj-wan. V televizi Prima Vystrčil řekl, že ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu při poradě na Pražském hradě sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak o tom předtím v televizním rozhovoru mluvil Zeman. Prezident už kvůli tomu oznámil, že Vystrčila nebude zvát na schůzky prezidenta, premiéra, šéfa české diplomacie a předsedů obou parlamentních komor k zahraniční politice.

V rozhovoru pro televizi Prima Zeman označil Vystrčilovu cestu za "klukovskou provokaci". Pokud Čína s Vystrčilovou návštěvou vyjádřila nesouhlas, má pro to prezident pochopení, pokud ale bude vyhrožovat, v pořádku to není, dodal. Čínský ministr zahraničí Wang I na adresu předsedy českého Senátu řekl, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. "Pro chování pana předsedy Senátu nemám žádné pochopení. A co se týče čínského ministra, myslím, že to trochu přehnal," řekl na Primě Zeman. Čínské vyjádření odmítly česká diplomacie, ale také Německo, Francie nebo slovenská prezidenta Zuzana Čaputová. Zeman také v rozhovoru označil Senát za nejzbytečnější instituci, kterou Česká republika má.

Vystrčil za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku. Poslední taková porada se konala v březnu, zatímco až začátkem června se Vystrčil rozhodl, že na Tchaj-wan pojede. "Kdybychom se scházeli po čtvrt roce, tak jsme se měli sejít v červnu," poznamenal Vystrčil. Zemanovo rozhodnutí ho nezvat respektuje, odmítl ale, že by svým rozhodnutím uskutečnit návštěvu ostrova ostatní ústavní činitele urazil.

Debata Vystrčila s Babišem se vyvinula v ostrou výměnu názorů

Premiér Andrej Babiš (ANO) v televizní diskusi se šéfem Senátu řekl, že vládní činitelé se budou snažit vysvětlit čínské straně, že zahraniční politiku řídí vláda. Doufá, že Vystrčilova cesta nepoškodí české firmy a udělá všechno pro to, aby to tak nebylo. Cestu Babiš považuje za vzkaz českým voličům před říjnovými volbami do krajů a třetiny Senátu a bude to tak vysvětlovat čínské straně. Debata mezi Vystrčilem a Babišem se vyvinula v ostrou výměnu názorů. Babiš kritizoval Vystrčila i za některé výroky během jeho cesty. Odmítl ale požadavek KSČM, aby návštěvu Tchaj-wanu označil za nulitní.

Babišovi se nelíbilo například Vystrčilovo vyjádření, že smyslem jeho cesty bylo i narovnat páteř České republiky. Babiš prohlásil, že on i čeští občané mají páteř rovnou. Slíbil, že vláda podpoří jakékoliv obchodní příležitosti, které Vystrčil z Tchaj-wanu přivezl. Vystrčilovi vyčetl, že míchá politiku s byznysem a porušil politiku jedné Číny. Vystrčil argumentoval, že neexistuje psaný dokument, který by českým ústavním činitelům zakazoval cestovat na Tchaj-wan. Česká republika v tom podle něj přejímá čínskou interpretaci její politiky jedné Číny.