Prezident Václav Klaus přijel na MFF, zůstane až do jeho závěru

Prezident Václav Klaus přijel ve středu do dějiště 40. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde by měl zůstat až do jeho závěru. První dáma by se k němu měla připojit ve čtvrtek, sdělil novinářům mluvčí Pražského hradu Petr Hájek. Na rozdíl od bývalého prezidenta Václava Havla, který při návštěvách festivalu obýval prezidentské apartmá v Grandhotelu Pupp, dal Klaus přednost sanatoriu Imperial.

Už ve čtvrtek dopoledne má v tradičním tenisovém turnaji obhajovat loňské vítězství. Pak zamíří na projekci některého filmu. V pátek se patrně vypraví na golf a poté znovu do kina. Chybět by neměl ani při slavnostním zakončení festivalu v sobotu.

Prezident přijíždí na karlovarský festival v jeho polovině už podruhé. Vloni byl velmi zvědavý na kontroverzní snímek amerického dokumentaristy Michaela Moora. Nakonec z něj ale příliš nadšený nebyl, jak po projekci řekl ČTK. "Letos žádný konkrétní film, na který bych byl natolik zvědavý, nemám. Ale po cestě jsem si prohlížel program a zaškrtával si různé projekce. Takže si z nich určitě nějakou vyberu. Je tady celá řada pozoruhodných filmů," řekl ČTK Klaus.