Prodloužení mise armády v Iráku je podle Kühnla reálnou možností

Čeští vojenští policisté možná budou pracovat v Iráku i v příštím roce. Ministr obrany Karel Kühnl ve čtvrtek řekl, že je to velmi reálná možnost. Případné prodloužení mise, která má skončit na konci letošního roku, spojil se zabezpečením Iráku v době tamních voleb, plánovaných na leden.

Premiér Stanislav Gross ale na dotazy novinářů, zda se vláda bude zabývat prodloužením české vojenské účasti v Iráku, konkrétně neodpověděl. "Teď bezprostředně to není na pořadu dne, ale samozřejmě, že budeme jednat o spoustě věcí," řekl pouze.

Předchozí vláda Vladimíra Špidly krátce před svým pádem schválila plán ministerstva obrany na působení českých vojáků v zahraničí v příštím roce. Ten počítal s návratem stovky vojenských policistů, kteří nyní školí iráckou policii nedaleko jihoirácké metropole Basra. V zemi měl zůstat jen nejvýše desetičlenný chirurgický tým působící v britské vojenské nemocnici. Kühnl ale od svého nástupu do funkce dal už několikrát najevo, že je pro větší českou účast v Iráku. O vládním materiálu bude na podzim hlasovat sněmovna.

Šéf branně bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) poznamenal, že jeho strana podporuje českou účast v Iráku. "Na druhou stranu armáda si musí říct, zda má na tři velké mise," podotkl. Kromě Perského zálivu jsou čeští vojáci významněji zastoupeni v Afghánistánu a na Balkáně.