Projevů antisemitismu v ČR přibývá; je jich ale relativně málo

Počet projevů antisemitismu v České republice roste, ale v porovnání s ostatními státy Evropské unie je malý. Vyplývá to z výroční zprávy Fóra proti antisemitismu za rok 2004, kterou v úterý novinářům představilo Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ).

Zatímco v roce 2003 nebyl zaznamenán žádný případ fyzického napadení, loni jich bylo pět. Přibylo také útoků na majetek. Podle Mojmíra Kalluse z ICEJ je nárůst projevů antisemitismu celosvětovým jevem. Projevuje se také například ničením židovských památníků či náhrobků na židovských hřbitovech a slovními útoky. Nejzávažnější jsou nyní v Česku podle Kalluse množící se projevy antisemitismu na koncertech některých hudebních skupin.

Také izraelský velvyslanec v ČR Arthur Avnon a ředitel Evropské komise pro Izrael Rijk van Dam se na úterní tiskové konferenci shodli, že v České republice je projevů nenávisti k židům málo ve srovnání s jinými státy Evropské unie. Avnon však upozornil, že statistiky mohou podchytit pouze vnější projevy antisemitismu, nikoli skrytou xenofobii a nenávist vůči židům.

Van Dam, který se pokouší o srovnání situace v různých zemích Evropy, označil za poměrně antisemitské například Irsko, Francii a Španělsko. Bývalý poslanec Evropského parlamentu připomněl, že jde o státy, které blokují zařazení fundamentalistického šíitského hnutí Hizballáh, jehož konečným cílem je zničení židovského státu, na seznam teroristických organizací.