Průzkum: Práce z domu dopadá u 30 pct lidí na jejich pocit samoty

Práce z domova, k jejímuž využívání vyzývá vláda při pokračující epidemii koronaviru, má u tří pětin Čechů pozitivní vliv na jejich pocit samostatnosti. U 56 procent kladně ovlivnila i jejich pohodu. Současně však 30 procent lidí připouští, že se při home office cítí více osamoceni. U 17 procent zhoršil tento způsob práce vztahy s kolegy. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle.

Podle průzkumu práci z domova nyní využívá 37 procent lidí, 63 procent musí docházet na pracoviště. Do začátku roku 2020, tedy do doby vypuknutí epidemie nemoci covid-19, přitom měla v Česku home office čtyři procenta Čechů, tedy zhruba 206.000 pracujících.

Třiasedmdesát procent zaměstnanců je nakloněno pružné pracovní době, tedy možnosti vybrat si pracovní dobu s podobným počtem odpracovaných hodin týdně. Dvě třetiny zaměstnanců by mělo zájem o čtyřdenní pracovní týden a přibližně tři pětiny o pracovní dobu pět hodin denně. O částečnou práci z domova by se v případě možnosti zajímalo 59 procent lidí a o kompletní home office 40 procent Čechů.