První blok Temelína dodává po letošní třetí poruše znovu do sítě

První blok Jaderné elektrárny Temelín začal ve středu dopoledne znovu dodávat elektřinu do sítě. Operátoři odstavili jeho reaktor v noci na úterý kvůli netěsnosti v nejaderné části. Technické potíže byly letos již třikrát důvodem odstavení prvního bloku, který přitom od 31. ledna do 26. dubna nevyráběl, protože se v reaktoru vyměňovala čtvrtina paliva.

Odpůrci jihočeské elektrárny označují první blok za poruchové zařízení, protože i po roce zkušebního provozu na něm pokračují poruchy. "Stabilního a plynulého výkonu se provozovatelům ve zkušebním provozu dosud nepodařilo dosáhnout," uvedla Dana Kuchtová ze sdružení Jihočeské matky.

Energetici však opakují, že podobné závady jsou ve zkušebním provozu běžné. Operátoři letos kvůli nim první blok odstavili 20. ledna, 13. května a naposledy v noci na úterý. "Výpadky podobného charakteru byly na prvním bloku Dukovan ještě častější," uvedl ve středu tiskový mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář. Podle něho se s výpadky ve zkušebním provozu počítá. "Elektrárenská společnost ČEZ má pro tento případ připraven rezervní výkon nebo se nakupují služby od jiných dodavatelů. V naprosté většině se to řeší zdroji v rámci ČR," prohlásil mluvčí. "Situace na trhu se mění a je těžké určit, jakým způsobem se bude výpadek kompenzovat," dodal.

"Testy a zkušební provoz nejsou to samé. Při testech se uměle vyvolávají výpadky zařízení, tedy stav, v jakém při normálním a zkušebním provozu zařízení nebude. Až ve zkušebním provozu se technologie dlouhodobě zkouší při plném výkonu," upozornila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Poukázala na to, že při uvádění zařízení do provozu je četnost poruch vysoká, postupně klesá a dostává se na konstantní úroveň. Když zařízení zestárne, četnost poruch začne opět narůstat.

Každá závada, kvůli které musí být provoz reaktoru zastaven, způsobuje podle informací v dnešním tisku společnosti ČEZ milionové ztráty. Elektřina, kterou se náhlý výpadek v síti nahrazuje, je totiž podstatně dražší než běžně nasmlouvané dodávky. Občas musí ČEZ při odstávce reaktoru také omezit vývoz elektřiny do zahraničí, uvádí tisk.