Prymula čeká zpřísnění opatření, pokud v úterý neubude nakažených

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že budou potřeba další opatření proti šíření koronaviru, pokud v úterý neklesne denní přírůstek nakažených. Bez dalších omezení by podle něj trval nestandardní režim až do Vánoc. Prymula to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nouzový stav, který zatím platí do 3. listopadu, by se tak měl podle něj prodloužit o měsíc. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc.

Po posledním zpřísnění opatření je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Podle Prymuly je možné předpokládat, že v Česku je nyní 400.000 až půl milionu nakažených koronavirem. Vychází z toho, že testování na Slovensku ukázalo v populaci 3,5 procenta infikovaných. To by v Česku znamenalo 350.000 nakažených, podle ministra je ale v Česku nálož nákazy v populaci větší než na Slovensku.

Prymula je připraven rezignovat, jakmile bude znám jeho nástupce

Do případného zavádění přísnějších opatření může vstoupit výměna na postu ministra zdravotnictví. Prymula uvedl, že je připraven rezignovat, jakmile bude znám jeho nástupce. K rezignaci ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co deník Blesk zveřejnil fotografie zachycující Prymulu bez roušky, jak vychází z restaurace v době, kdy měly být v rámci opatření proti koronaviru zavřené. Prymula v pátek rezignaci odmítl, Babiš pak navrhl jeho odvolání prezidentu Miloši Zemanovi. Prymula se chce dále do řešení pandemie zapojovat na expertní úrovni. Plánuje spolupracovat s mezinárodní skupinou expertů.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označila v pořadu Partie na CNN Prima News za fatální chybu, že se ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) a předseda poslanců Jaroslav Faltýnek (ANO) sešli přes zákaz v restauraci. "Určitě to vysvětlit musí, pokud to vysvětlit jde," uvedla Schillerová k nejasnostem a rozdílným vyjádřením ohledně obsahu schůzky, které se kromě Faltýnka a Prymuly zúčastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant a údajně ještě další dva lidé.Podle informací České televize byl dalším účastníkem schůzky náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Prymula řekl, že se se Šmehlíkem na místě nepotkal. Jeho přítomnost ale nevyloučil. Správní rada VZP bude vybírat nového ředitele. VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi. Má 5,9 milionu klientů.