Začne platit zákaz nočního vycházení. Obchody zavřou v neděli, další dny v osm večer

Ilustrační foto: Markus Winkler, Pixabay / CC0

Vláda opět po pár dnech zpřísnila opatření proti koronaviru. Od středy začne platit zákaz nočního vycházení a to mezi devátou večerní a pátou ranní.

Ilustrační foto: Mabel Amber,  Pixabay / CC0

Lidé budou moci v tuhle dobu jít jen do práce, na nutné ošetření nebo vyvenčit psa.

Ministr zdravotnictví za ANO Roman Prymula dodal, že výjimky z nočního vycházení platí pro lidi zajišťující bezpečnost, vnitřní pořádek či řešící krizové situace, dále pro zásobování nebo rozvážkové služby.

Prymula nepovažuje za klíčové, do jaké vzdálenosti lidé s výjimkami míří, proto je podle něj "anekdotické" vytyčení vzdálenosti jen u venčení psů.

"Je tam výjimka, která umožňuje venčení psů. Umožňujeme toto provést i po 21 hodině. Ale je tady omezení 500 metrů od bydliště."

Kabinet podle Prymuly počítá s nasazením policistů kvůli kontrolám.

Bartoš: Jaký bude efekt zákazu nočního vycházení, když jsou restaurace zavřené?

Roman Prymula,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Vláda před časem uvedla, že nařízení bude vyhlašovat vždy v pátek po vyhodnocení předchozích dnů. Naposledy opatření zpřísnila minulou středu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dodal, že lidé své aktivity a kontakty tolik jako na jaře neutlumili. Nákaza se potvrzuje zhruba u třetiny testovaných. Údaje a propočty naznačují, že by v zemi teď mohlo být půl milionu nakažených.

Opozice se zajímá, podle jakých dat se kabinet rozhoduje a co od svých kroků očekává. Předseda Pirátů Ivan Bartoš klade otázku, jaký efekt očekává kabinet od zákazu nočního vycházení ve chvíli, kdy jsou zavřené restaurace a další podniky. Šéf ODS Petr Fiala napsal, že vláda je zřejmě v absolutní panice a opatření nefungují.

Obchodníci: Lidé chodili do obchodu večer, aby se vyhnuli kontaktu s ostatními

Ilustrační foto: Rupert Kittinger-Sereinig,  Pixabay / CC0

Obchody budou muset zavřít ve 20:00 večer a v neděli neotevřou vůbec. Podle ministra průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karla Havlíčka i tady budou platit některé výjimky.

"A to jsou čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice. Nevztahuje se to ani na restaurace. Zjednodušeně řečeno, restaurace budou moci připravovat pokrmy a je možné si je vyzvedávat."

Obchodníci upozorňují, že kvůli vládnímu nařízení bude chodit v pátek večer a v sobotu do obchodů více lidí a zvýší se tak jejich koncentrace v prodejně. Podle mluvčího společnosti Albert Jiřího Marečka to platí i pro zkrácenou otevírací dobu.

Tomáš Prouza,  foto: archiv ČRo

"Řada zákazníků chodila na nákupy právě ve večerních hodinách a využívala delší otevírací hodiny k tomu, aby se vyhnuli kontaktu s ostatními."

Nařízení vlády ostře kritizuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Nejen že zvýší koncentraci lidí na jednom místě, ale zákaz prodeje v neděli připraví lidi i o možnost výdělku, říká prezident Svazu Tomáš Prouza. Prodavačky mají podle něj za neděle speciální příplatky.

I po zavedení nových pravidel bude dál platit, že otevřené smějí být jen některé obchody - třeba potraviny, drogerie, lékárny nebo zverimexy. Kvůli Svátku zesnulých budou dál otevřená i květinářství, od zítřka do nich ale smí maximálně dva zákazníci najednou. Nově ale nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku nebo koberců.

Žádné občerstvení na farmářských trzích

Farmářské trhy na vltavské náplavce,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Omezují se i farmářské trhy. Bude tu možné prodávat jen potraviny, nikoliv občerstvení. Nutné bude dodržet vzdálenosti mezi stánky, na 400 metrech čtverečních nesmí být víc než 20 lidí. Vláda dokonce uvažovala o úplném zrušení farmářských trhů.

Úřady i firmy by měly také nařídit práci z domova, pokud je to možné, dodal ministr zdravotnictví Roman Prymula.

"Tam, kde je to možné, tak by pracovníci měli jít na home office a působit z něj. Mělo by se to týkat napříč celé struktury jak státních, veřejných, tak soukromých podniků."

Foto: Václav Plecháček,  archiv ČRo

Podle dat patří právě kanceláře k místům, kde dochází k přenosu koronaviru.

V domovech seniorů začne příští týden plošné testování. Do lázní a na rehabilitace budou moci jen lidé, jimž aspoň část péče hradí zdravotní pojišťovny. Uvolněná lázeňská kapacita se využije pro pacienty bez příznaků či ty, kteří potřebují při doléčení ještě ošetřování. Uvolní se tak místa v nemocnicích. Ty přestanou provádět operace, které nejsou nezbytné.