Ransdorfa přijde dopis členům KSČM nejméně na 100.000 korun

Nejméně na 100.000 korun přijde místopředsedu KSČM Miloslava Ransdorfa dopis, který chce rozeslat všem členům strany. Ransdorf, který se na nadcházejícím květnovém sjezdu utká s Miroslavem Grebeníčkem o předsednické křeslo, v něm popíše svou představu moderní komunistické strany. "Nejsem bohatý člověk, ale co by člověk neudělal pro stranu," řekl ČTK.

Místopředseda nechtěl z obsahu dopisu nic prozradit. Řekl jen, že "to sdělení bude všem srozumitelné". Jako prvním rozdá dopis členům výkonného výboru strany, kteří se sejdou tento pátek v Praze. Do základních organizací ho budou Ransdorfovi přátelé rozvážet ve středu. K dispozici bude mít místopředseda 110.000 výtisků. Členů strany bylo k 31. prosinci loňského roku 100.870. Zbytek výtisků bude rezervních, uvedl. Kromě Grebeníčka a Ransdorfa se budou na květnovém sjezdu v Českých Budějovicích o funkci stranického lídra ucházet ještě místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip a nynější místopředseda strany Václav Exner. Nejvíce okresních organizací KSČM, které už uspořádaly nominační konference, chce i v příštím období v čele strany nynějšího předsedu Grebeníčka. V této funkci by ho rádi viděli straníci z 55 organizací. Za ním se 40 nominacemi následuje Filip. Exnera by v čele strany chtělo deset okresních organizací a Ransdorfa devět.

Podle mínění politologů výsledky nominačních konferenci ukazují, že v KSČM není vůle stranické vedení měnit. KSČM po minulých volbách v Poslanecké sněmovně posílila a nyní je v oblibě u voličů na druhém místě za ODS a před ČSSD, která je nejsilnější vládní stranou.