"Neomluvím se za komunistickou éru, ale nečiní mi problém se omluvit za zločiny spojené se socialismem,"říká Exner.

Václav Exner

Komunistické straně Čech a Moravy stoupají volební preference. Podle statistik je po Občanské demokratické straně druhou nejoblíbenější politickou stranou. "Proto není důvod měnit komunistický charakter strany ani střídat jejího předsedu," prohlásil na poslední tiskové konferenci před volebním sjezdem její místopředseda Václav Exner.

Václav Exner přitom potvrdil, že je připraven, vedle místopředsedů strany Miloslava Ransdorfa a Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa, na předsedu komunistů kandidovat. Prý bude dobře, když budou mít delegáti na výběr. Myslí si ale, že nynějšího stranického šéfa Miroslava Grebeníčka, který bude funkci obhajovat, není třeba měnit. Podobně odpověděl na otázku, zda-li se Komunistická strana Čech a Moravy chce vydat jiným programovým směrem, například vůči Evropské unii nebo ostatním demokratickým stranám v České republice.

"Směřování KSČM se nezmění. Co ale přinášíme, co by sjezd měl potvrdit, je to, co chceme do budoucna prosazovat. Chceme, aby se situace v ČR změnila, především pokud jde o nedostatky v sociální oblasti, podle našeho názoru v nedostatečně rychlém hospodářském rozvoji. Máme ale celou řadu názorů na stav politického systému."

Komunisté jsou v Česku politicky stále izolovaní. Žádná z parlamentních stran s nimi do oficiální, smluvní spolupráce nechce. Právě proto po roce 1989 komunisté nikdy nezasedli v české vládě. Ovšem s tichou podporou komunistických poslanců se přijímají některé zákony. S podporou počítají nejen sociální demokraté, ale i opoziční Občanská demokratická strana. Obě strany však oficiální spolupráci s komunisty většinou vehementně odmítají. Komunistům při takovéto pozici rostou volební preference. Tato strana se stala druhou nejpopulárnější politickou silou v republice. Dosud nikdy takový počet preferencí komunisté neměli. Jak je to možné, vysvětluje politolog Jiří Pehe.

"KSČM je v českém prostředí typickou protestní stranou. Už od roku 1989 je pouze v opozici. Z toho komunistická strana těží. Pokud se tato strana nezmění v tom smyslu, že nebude jen příjemce negativních zpráv a nebude ventilovat směrem na veřejnost jakési negativní pocity k demokratickému režimu, tak nebude přijatelná pro demokratické strany jako partner."

Komunisté, a tím získávají stále více příznivců, se prý chtějí vyvarovat chyb, které udělali jejich předchůdci v minulosti. Exner už před pěti lety "slíbil" generaci tehdejších padesátníků, že by se takového socialismu měli dožít. Místopředseda Václav Exner, který se, podle mnohých komentátorů, nedokázal rozejít se stalinistickou minulostí strany, řekl Radiu Praha, že není třeba se za komunistickou éru omlouvat.

"Nebyl bych ochoten se omluvit za komunistickou éru. Není třeba se omlouvat za éru. My všichni jsme se omluvili, a nečiní mi to žádné problémy, kdykoliv se omluvit za nepravosti, nedemokratičnosti, politické postupy a případně i za zločiny, které se v souvislosti se socialismem a činností Komunistické strany Československa u nás staly."

Tvrdí Václav Exner, místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy.