Komunistická strana má nového předsedu

Novým předsedou KSČM se stal Vojtěch Filip, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po dvanácti letech odešel z čela komunistické strany Miroslav Grebeníček. Nahradil jej Vojtěch Filip, o němž se mluví jako o "Grebeníčkovi s lidskou tváří". Miroslav Grebeníček ve svém posledním projevu označil sám sebe za "pohodlný terč militantního antikomunismu", a proto jako přítěž strany musel podle svých slov odejít.

Novým předsedou KSČM se stal Vojtěch Filip,  foto: ČTK
Důvody Grebeníčkova odchodu shrnuje politolog Jiří Pehe: "Odchod Grebeníčka z čela komunistické strany bude samozřejmě předmětem spekulací, protože není jasné, zda to byl jakýsi domluvený předvolební signál, který měl pomoci komunistům k tomu, aby byli přijatelnější ze strany sociální demokracie, anebo zda skutečně Grebeníček hájil linii, která už v KSČM neměla podporu, a proto došlo ke střídání stráží. Já se domnívám, že to spíše byla ta první varianta, protože Vojtěch Filip, který nahradil Grebeníčka, není, alespoň pokud jde o jeho názory, představitelem nějaké jiné linie."

Setrvání na dosavadní linii komunistické politiky po svém zvolení deklaroval i nový předseda strany Vojtěch Filip: "Určitě, protože myslím, že existují historické i zahraniční příklady toho, že jakmile se komunistické strany vzdaly svého programu a udělaly kompromis, který znamenal popření vlastního programu, tak většinou na dlouhou dobu prohrály."

To potvrzuje i místopředseda KSČM a neúspěšný kandidát na předsedu strany Václav Exner: "Ústřední výbor při této změně vydal prohlášení o tom, že základní zásady politiky vycházející z programu naší strany a z jejího posledního sjezdu se nezmění."

Místopředseda KSČM Vojtěch Filip  (vlevo) a Miroslav Grebeníček,  foto: ČTK
A co si Václav Exner od změny na postu předsedy strany slibuje?

"Já se domnívám, že člověk, když nastoupí do funkce, tak má do práce trochu větší chuť nebo přichází s řadou nápadů. Tak doufám, že to bude ku prospěchu naší strany a že se vyřeší některé problémy, na které si Miroslav Grebeníček před svým odchodem stěžoval."

Které problémy to konkrétně jsou?

"Ty se týkají vnitřního života strany, vystupování na veřejnosti, stavu našich základních organizací a celé naší struktury,... Určitě máme co zlepšovat."

Výměnu na postu předsedy odborníci považují za kosmetickou změnu - Filipův projev není agresivní jako Grebeníčkův, nechová se tak arogantně. Je to tedy politik, který komunistům může dát novou image. Politologové se ale shodují, že v nejbližší době se u KSČM nedá očekávat nějaká výrazná programová změna.

Zatímco občanští i křesťanští demokraté budoucí spolupráci s komunisty rozhodně vylučují, premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek tak radikální není. Pro těsnější spolupráci si ale klade několik podmínek: "Aby byla hlubší než jenom na parlamentní půdě, je potřeba, aby komunistická strana změnila také obsah své politiky - zejména vyjádřit se jasně ke zločinům komunistického režimu. Pokud jde o zahraniční orientaci státu, budeme trvat na tom, aby každá strana, která uvažuje o tom stát se stranou vládní, měla jasný vztah k našemu členství v Evropské unii. A pokud jde o vnitřní politiku, tam nás především zajímá vztah k fiskální politice státu a ten musí být zřetelný."