Reakce na rakouské protitemelínské referendum

Rakouský populista Jörg Haider s protičeským plebiscitem o Temelínu narazí, soudí komisař Evropské unie pro její rozšíření Günter Verheugen. "Vůbec nepochybuji o tom, že rakouský pokus blokovat rozšíření Evropské unie velkolepě ztroskotá," uvedl ve středečním vydání německého listu Frankfurter Rundschau Verheugen. Komisař působil jako zprostředkovatel mezi Rakouskem a Českem v temelínském sporu, který EU a ČR považují za skončený podpisem bruselské dohody z konce loňského roku. Komisař v rozhovoru opakuje, že šanci uzavřít letos dohodu o vstupu do EU má 10 kandidátských zemí, včetně Česka, a že roku 2004 může přijímání začít.

Český velvyslanec v Rakousku Jiří Gruša znovu kritizoval nynější sběr podpisů pod protičeskou petici, který v Rakousku organizuje krajně pravicová strana Svobodných (FPÖ). "Věcná diskuse o tomto tématu již není možná, protože otázka jaderné elektrárny Temelín byla naprosto zideologizována," zdůraznil Gruša při pódiové debatě. Připomněl, že Rakousko má právo Temelín kontrolovat, upozorňovat na jeho chyby a vyžadovat bezpečnostní standardy. Je ale naprosto neakceptovatelné a nepřípustné činit členství České republiky v organizaci jako je Evropská unie závislým na vnitropolitických rozhodnutích, cituje Grušu agentura APA.

Většina Rakušanů nevěří, že nynější podpisové referendum zabrání uvedení české jaderné elektrárny Temelín do provozu, a vyslovuje se i proti používání hrozby vetem ve vztazích s Českou republikou. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který byl proveden v reprezentativní vzorku 1524 dotázaných. Jeho výsledky ve Vídni oznámila platforma "Hlasy pro Evropu". Podle těchto výsledků vyjádřilo 57,5 procenta dotázaných názor, že protitemelínské referendum krajně pravicové strany Svobodných nezabrání uvedení Temelína do provozu. Jen 19 procent vyslovilo názor opačný a 23,5 procenta nezaujalo žádný postoj.

Německý tisk pokračuje v kritice rakouského podpisového plebiscitu proti Temelínu. Obává se zároveň povzbuzení protiintegračních sil v Evropské unii v důsledku této akce, jakož i vyprovokovaných výlevů populismu v České republice. I když vyhlídky rakouského plebiscitu zatím nelze odhadnout, neklid v metropolích Evropské unie může v příštích týdnech narůstat, komentuje list Die Welt. Jisté je trojí: Česko dál nechá běžet Temelín, vídeňský parlament nebude vetovat vstup ČR do EU a Jörg Haider přesto dosáhne svého cíle, a to mobilizovat voliče, píše Berliner Zeitung. Oprávněné obavy Rakušanů z jaderné havárie házejí Svobodní za hlavu stejně jako politické kompromisy. Elektrárna je pouze účelovým prostředkem, soudí Berliner Zeitung.