Ředitel krajského úřadu zrušil mandáty dvou zastupitelů Vyškova

Ředitel jihomoravského úřadu Jiří Crha zrušil v pátek mandáty dvou vyškovských zastupitelů. Jeden je ředitelem vyškovské základní školy a druhý ředitelem městské zoo. Podle nového zákona o střetu zájmů totiž nemůže být zastupitel města nebo obce zároveň ředitelem obecní příspěvkové organizace. Crhovo rozhodnutí je zřejmě prvním podobným v zemi. Muži sami odmítli rezignovat, zánik jejich mandátů již dvakrát neschválilo ani vyškovské zastupitelstvo.

Rozhodnutí nabude právní moci až sedm dní po vyvěšení na krajské úřední desce. "Poté budou mít zastupitelé dvoudenní lhůtu na to, aby se odvolali k soudu," řekl Crha ČTK. V případě, že se proti zákonu odvolají, zůstanou zastupiteli až do rozhodnutí soudu. Tuto možnost chce využít ředitel vyškovské základní školy Miroslav Brtníček. "Na svou obranu využiji všech zákonných prostředků, ne proto, že bych chtěl porušovat zákon, ale by se prokázalo, že je zákon nesmyslný," řekl ČTK Brtníček. Ředitel vyškovské ZOO Josef Kachlík se dosud nerozhodl. "Zatím o tom uvažuji," řekl ČTK.

Zastupitelům v celé zemi se nelíbí, že omezení začalo platit v půlce volebního období. "Je to jako změnit pravidla v poločase fotbalového zápasu," řekl Brtníček. Nesouhlasí ani s tím, že by měla novela zabránit zvýhodňování zastupiteli řízených institucí. "I kdybych získal pro školu nějaké výhody, budou to výhody pro žáky a obyvatele tohoto města," míní Brtníček.

Novela skončila u Ústavního soudu. Vládní koalice navíc nyní chystá zcela nový zákon o střetu zájmů, který by už souběh funkcí nezakazoval. Ukládal by však zastupitelům předkládat majetková přiznání.