Rozhovor ČTK poskytl izraelský i palestinský velvyslanec v Česku

Cílem nynější izraelské operace v Gaze je oslabit Hamás a dostat ho do pozice, kdy už nebude chtít útočit na Izrael. V dnešním rozhovoru s ČTK to uvedl izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron. Kdy boje skončí, je ale podle něj obtížné říct. Podpora, které se Izraeli dostává od mnoha zemí světa včetně České republiky, je podle Merona klíčová, neboť ukazuje, že Izrael je na správné straně. Meron poznamenal, že Hamás sám vyrábí rakety a podařilo se mu je i do Gazy propašovat, po moři či po souši.

"Izrael opustil Gazu v roce 2005. Pamatuji si, když o tom rozhodl (tehdejší premiér Ariel) Šaron, hovořilo se v rámci vlády o tom, že si přejeme, aby se Gaza proměnila v Singapur Blízkého východu. Necelé dva roky na to brutálním způsobem převzal vládu Hamás a od té doby si tato extrémní organizace vzala jako rukojmí zhruba dva miliony lidí," poznamenal s tím, že "je klíčové posílit umírněné síly na palestinské straně a doufat v lepší budoucnost". Zda by klid zbraní mohl nastat v nadcházejících několika dnech, je podle Merona těžké říct.

Současné boje mezi Gazou a Izraelem podle palestinského velvyslance v České republice Chálida al-Atraše vyprovokoval Izrael. Velvyslanec to řekl v dnešním rozhovoru s ČTK. Za jádro problému al-Atraš označil izraelskou okupaci. Řekl, že Izrael má na rukou palestinskou krev, ale přesto se mu dostává podpory od Spojených států a řady dalších zemí včetně České republiky. Poukázal na úterní tweet českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, který zmiňuje právo Izraele na sebeobranu, ale nezmiňuje Palestince.

"Palestinci čelí okupaci 53 let. Palestinské vedení dospělo k historickému kompromisu o dvoustátním řešení. Palestinci přijali stát na pouhých 22 procentech historické Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Jednáme o mírovém procesu od roku 1993, a nic se nezměnilo," uvedl al-Atraš. Podle něj se média věnují pouze důsledkům konfliktu, ale nehledí na jeho příčinu.