Sbírka Ligy proti rakovině vynesla letos 21 mil. Kč, prodalo se 720.000 kytiček

Sbírka Ligy proti rakovině vynesla letos 21,4 milionu korun, asi o 15 procent víc než loni. Při květnové akci Český den proti rakovině, která upozorňovala na riziko vzniku rakoviny plic, se prodalo přes 720.000 kytiček, které jsou symbolem sbírky. Liga o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Během roku Liga zorganizovala a finančně přispěla na 17 dvoutýdenních rekondičních pobytů pro onkologické pacienty, kterých se zúčastnilo 136 osob. V oblasti prevence rakoviny organizovala liga například výstavu Každý svého zdraví strůjcem, která putovala na 27 míst.

Liga každoročně vybírá jeden z typů rakoviny, na který chce svou květnovou sbírkou více upozornit. Rakovinu plic, kterou vybrala letos, lékaři odhalí u 6500 pacientů v ČR každý rok, asi 5400 ročně jí podlehne. Odborníci varují, že 70 až 90 procent jejích případů souvisí s kouřením cigaret. To podle odborníků zvyšuje riziko až dvaadvacetkrát. Zcela vyléčit se lékařům podaří jen asi deset až 15 procent lidí, u kterých tento nádor diagnostikují. Fyzické příznaky se ale dlouho neprojeví, nádor roste i 20 let.