Senát schvaluje korespondenční volby poslanců pro Čechy v cizině

Češi žijící v zahraničí mají šanci, že napříště nebudou muset volit poslance jen na velvyslanectvích, ale korespondenční formou hlasování. Počítá s tím novela zákona o parlamentních volbách, jejíž návrh schválil ve čtvrtek Senát. Předlohu nyní dostane k projednání Poslanecká sněmovna.

Původní předloha počítala s tím, že možnost volit poslance poštou by měli mít také voliči v České republice. "Znamenalo by to ale velký zásah do celého volebního systému a zatím na tom nebyla v Senátu politická shoda, že bychom se touhle cestou měli vydat," řekla ČTK spoluautorka novely Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí) ze senátní komise pro krajany. Nevyloučila, že debatu na toto téma znovu otevřou poslanci a novelu rozšíří.

Právo volit poslance poštou by podle Seitlové mohlo využít až 30 procent krajanů, jejichž počet se odhaduje na 250.000. Nemuseli by tak velvyslanectví či konzulát navštívit osobně a překonat kvůli tomu často dlouhou cestu, která je od účasti ve volbách odrazovala. Náklady spojené s korespondenčním hlasováním v cizině senátorka odhaduje na 30 až 35 milionů korun.